用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點解咁多家長會幫小朋友考直資私校呢? ...
go

請問點解咁多家長會幫小朋友考直資私校呢? [複製鏈接]

唔好意思,因為係新手,有些地方唔明白,又話D直資私校未有公開考試既成績,但點解仍然咁多家長報名架呢?
   0    0    0    0

我都係新手, 但係以我自己既planning, 好既津校真係唔到自己話事, 又計分, 又世襲, 又校網, 咁多因素要考慮, 入到第一志願都唔係易, 好講彩數, 誇區既更甚.

所以, 直資 & 私小咁多家長考, 因為有得interview, 小朋友既能力係有得從interview中被睇到. 咁樣真係公平, 當然, 有d人話校長都會有心目的"選擇" 但總比大抽獎公平好多.

我個人覺得, 大抽獎所派到既學校, 唯一一樣吸引我既就係唔洗學費......但要入到熱門的津校, 真係難過中6合彩. 所以好多家長情可爭取盡力考私校直資, 讀一年, 再考慮p.2 插入熱門津校.

純粹個人立場.

一DD直資啦, 例如男拔係直資, 你話有冇公開考試既成績。

一般而言, 直資私校可以面試之後才收個學生, 所以學生質數有番咁上下。

原來津校可以插班的?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-8-25 16:13 發表
我都係新手, 但係以我自己既planning, 好既津校真係唔到自己話事, 又計分, 又世襲, 又校網, 咁多因素要考慮, 入到第一志願都唔係易, 好講彩數, 誇區既更甚.

所以, 直資 & 私小咁多家長考, 因為有得interview, 小朋 ...

有, 不過好少位。
1) 要有原校小朋友唔讀,
2) 你小朋友要小一成績考得好(全級頭幾名)。
原帖由 fatsin 於 10-8-26 14:28 發表
原來津校可以插班的?
‹ 上一主題|下一主題