用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Freeb
go

2010-2011 [複製鏈接]

仔仔昨晚跟我說, 老師和他們玩爬船, 他亦教我怎玩呢! 又和我—起唱老師和他們唱的歌 i.e. ABC and London bridge etc...昨天亦有戶外活動 i.e.玩滑梯

琴日我個仔都有唱Twinkle Twinkle Little Star比我聽,不過是唱中文,不是英文。

昨日仔仔講老師話中秋節要有燈籠. 於是仔仔要我買一個給他啊!  他返學很開心啊!  

唔知Yellowyan的仔仔叫咩名呢, 我想問我仔仔識吾識你啊!

希望我們能多多分享小朋友每日 發生的事情, 能多些話題跟小朋友講番呢!

我個仔今日有唱以下首歌比我聽,佢話喺Miss. Chan教,佢仲話好鍾意Miss. Chan。

『月亮光,月亮圓,好像燈籠在天上。』

你仔仔真叻, 識得同你講番這麼長的童謠呢!

原帖由 yellowyan 於 10-9-22 13:00 發表
我個仔今日有唱以下首歌比我聽,佢話喺Miss. Chan教,佢仲話好鍾意Miss. Chan。

『月亮光,月亮圓,好像燈籠在天上。』

我個仔話老師今日比咗「紫菜」比佢食,老師仲教咗首歌"Ba Ba Black Sheep, have you any wool, yes sir, yes sir, three bags full, one for the master, one for the........"。 不過我個仔有啲字就唱錯咗。

依三晚, 仔仔一定要同兒童樂園一起睡.  及要將字卡讀好多遍, 佢講系老師要佢讀的.  佢每晚都要這樣做的...吾知你地D小朋友系咪一樣呢???

星期五, 老師都有比紫菜我仔仔啊!  在書包裹, 我發現一份填好顏色的圖畫呢! 吾知你有無呢?

原帖由 yellowyan 於 10-9-24 13:12 發表
我個仔話老師今日比咗「紫菜」比佢食,老師仲教咗首歌"Ba Ba Black Sheep, have you any wool, yes sir, yes sir, three bags full, one for the master, one for the........"。 不過我個仔有啲字就唱錯咗。 ...

你講嘅「填好顏色的圖畫」,是否裡面有中秋節水果,我個仔都有呀。另外,我個仔話小息佢有去課室出面睇烏龜,不過就無去睇金魚。

系中秋節水果填色畫!  
唔知你仔仔叫咩名呢!  我仔叫"Morgan"啊!
昨日仔仔話食茶點時, 要講"老師請食茶點, 小朋友食茶點"呢, 好攪笑!  仲做出大字我看!  哈哈!  仲講"A for apple" and "A for aeroplane"呢!!
仲話系校車唔可以講嘢, 唔系老師會話佢唔乖, 唔講野就乖啦!  

原帖由 yellowyan 於 10-9-28 12:56 發表
你講嘅「填好顏色的圖畫」,是否裡面有中秋節水果,我個仔都有呀。另外,我個仔話小息佢有去課室出面睇烏龜,不過就無去睇金魚。

這星期仔仔常唱"a little ball, a bigger ball, a great big ball I see.  Now, let us count the balls, one, two, three.  及做埋動作, 好得意啊!

這星期仔仔常唱"a little ball, a bigger ball, a great big ball I see.  Now, let us count the balls, one, two, three.  及做埋動作, 好得意啊!

我個仔今日有唱『大腳板,跳跳跳;大腳板,跑跑跑;大腳板,走走走;走到倦時休息了。

Hi

我個女係蘋果組,仲有香蕉同西瓜,你地小朋友係邊組呀?

原帖由 yellowyan 於 10-10-10 21:34 發表
我個仔今日有唱『大腳板,跳跳跳;大腳板,跑跑跑;大腳板,走走走;走到倦時休息了。

我仔仔正係話自己係紅組, 今晚番去問下佢先!

我個仔係西瓜組,佢都話係仲有蘋果及香蕉組。

另外,佢又話今日教咗首歌:
「Swinging,I am swinging,swinging in the sky. 」

有無人知知係唔係咁樣唱呀?

我返去問下啊仔先

原帖由 yellowyan 於 10-10-11 13:28 發表

「Swinging,I am swinging,swinging in the sky. 」

有無人知知係唔係咁樣唱呀? ...

問咗啊仔, 原來佢都係西瓜組啊!  請問您仔仔叫咩名啊!  我可返去問吓仔仔識吾識佢啊, 直至現在, 仔仔都無話我知任何一個同學的名字啊!

原帖由 yellowyan 於 10-10-11 13:28 發表

有無人知知係唔係咁樣唱呀? ...

好彩你有分享仔仔唱的歌, 琴日我問仔仔有無唱大腳板, 於是佢立即唱大腳板我聽並做埋動作天....佢唱『大腳板; 跑跑跑, 大腳板; 蹦蹦跳, 大腳板,走走走;走到倦時休息了』。

琴日仔仔重複說要貼三枝蠟燭在快樂笑笑書內的蛋糕圖案上, 我唸係老師要他們記住返屋企話俾我地知他要做的功課呢!

原帖由 yellowyan 於 10-10-10 21:34 發表

我個仔都係講唔出佢啲同學仔嘅名。
‹ 上一主題|下一主題