用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無出來做野既媽媽, 讀緊個大學學位.
go

有無出來做野既媽媽, 讀緊個大學學位.

有無媽媽可以分享一下

你想分享什麼? 我也係出來做嘢嘅媽媽, 不過剛完成兩年part time 課程, 有無嘢幫到你?

回覆 1# ken9989 的文章

我明年尼個時間才可以畢業, 7 & 9 May 黎緊考兩科... 仲有4科先讀完。真係讀到想嘔~~~ 店都要撐下去~~~

我今年9月會入學,課程讀4年(晚間),而現在有個4歲的兒子。重投校園,心情有些緊張,但也怕少時間陪家人,但想refresh自己和想將來發展廣些,盡力試一試啦啦!

我個仔K1, 自己剛讀完個master,好辛苦, 但開心,讀書時覺得個腦好似轉快d

勁!

原帖由 ka_yee 於 11-6-9 00:16 發表

我啱啱讀完第一年Master,又要番工,又要湊女,好鬼辛苦!

回復 10# 鴨鴨媽媽 的帖子

回覆 8# taihung10 的文章

我在幾年前讀完個Master. 但其間因有咗BB, 停咗一年讀. 後來再讀三年才完成.

回覆 1# gabmama 的文章

我都讀完個Master, 係開學前兩個月先發現有BB, 初時仲有作小產, 都想遲一年先讀, 不過最後一路陀BB, 一路返學, 考試. 完成Master後, 對事業有幫助, 收入好咗, 可以俾女女更多資源, 所以要努力, 俾心機啦!

heidya  好野  發表於 12-11-12 00:10

我就而家讀緊advanced diploma,都讀到就死~尤其比學費時,真係好想不如唔好讀...又唔係平,家庭開支又大...真係好難搞~~不過為左個女將來生活好一點,我覺得值得,加油啦~~

Lovelybaby2011    發表於 13-7-3 14:17
manmanchubb    發表於 12-6-5 23:28

回復 kayc1126 的帖子

加油

回覆:鴨鴨媽媽 的帖子

可吾可以講下大家讀d咩科

我有廿幾年工作經驗, 但就欠缺一個degree, 係實際上同理想上考慮, 我都希望攞番個degree, 因要工作及照顧家庭, 未必有太多時間返學,  現正考慮報讀公開大學嘅遙距課程, 要完成都可能要5年時間, 到時我都5x, 這個遲來的學位係咪值得呢? 大家可否俾啲意見呢?

我就而家讀緊advanced+diploma,都讀到就死

回復 christinac 的帖子

very good ar! smart mum!