用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 八級鋼琴後課程
go

八級鋼琴後課程

小女快將完成八級鋼琴,請問香港有什麼院校提供八級以後課程?

八級後可以繼續的課程,也要看孩子的年齡和目標!
1)繼續跟私人,安排考Diploma,
   ABRSM:::::DipABRSM>>LRSM>>FRSM
   TRINITY::::ATCL>>LTCL>>FTCL
2)有關院校的課程
   a)給小孩子::::HKAPA>>Junior Course

b)大專課程
      HKAPA
      CU
      BU
      HKU

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

thanks for sharing ar!

回復 2# bebebe12345 的帖子

bebebe12345,

想請問Trinity FTCL piano passing rate有幾多?有朋友話每年得幾個人pass,係咪真?
Thanks!

回復 1# JP 的帖子

FTCL / FRSM is deemed to be the completion of full-time post-graduate course at a conservatoire or other higher education establishment. , while

LTCL / LRSM is deemd to be a full-time undergraduate course at a conservatoire or other higher education establishment...

http://www.trinitycollege.co.uk/site/?id=230

There are some teachers in Hong Kong offer private tuition for students to attain that level.

It seems that ATCL is easier than DipABRSM and probably that's the first exam the kid could take after passing Grade 8.

回復 4# JP 的帖子

年初所寫的資料,請參考:
..............................翻開09年12月13日舉行畢業禮的小冊子。畢業生的人數又成為歷屆最多的一次。略為統計一下...............
ATCL=700人
LTCL=284人
FTCL=13人 (Piano Accompanying=1, Piano=4, Violin=4, Percussion=1, 其他3人沒註明)

FT的確有點兒難度,不過世事無絕對,加一點努力,亦非不可能!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 10-8-23 13:50 發表
年初所寫的資料,請參考:
..............................翻開09年12月13日舉行畢業禮的小冊子。畢業生的人數又成為歷屆最多的一次。略為統計一下...............
ATCL=700人
LTCL=284人
FTCL=13人 (Piano Accompanying=1, Piano=4, Violin=4, Percussion=1, 其他3人沒註明)

多謝提供資料!
2009年FTCL piano 得4人 合格,確實好有挑戰性!
唔知多唔多人跟私人老師取得FTCL(=Music conservatoire Post-grad.) 而唔走音樂專業路呢?

回復 6# bebebe12345 的帖子

Hi bebebe12345,
你好! 完成8級後, 以小五生計該選擇考那個試適合呢 ? 目的是讓他繼續學音樂......只是作與趣吧。
FnDmum

原帖由 JP 於 10-8-23 14:33 發表

多謝提供資料!
2009年FTCL piano 得4人 合格,確實好有挑戰性!
唔知多唔多人跟私人老師取得FTCL(=Music conservatoire Post-grad.) 而唔走音樂專業路呢? ...

都有唔少。我N年前喺音樂系讀書時考咗鋼琴FTCL,再讀咗個鋼琴教學法碩士,之後就無做同音樂有關嘢,而係做其他專業工作。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-24 00:25 發表

都有唔少。我N年前喺音樂系讀書時考咗鋼琴FTCL,再讀咗個鋼琴教學法碩士,之後就無做同音樂有關嘢,而係做其他專業工作。

音樂人長老,

多謝分享!
想八下你之後做左乜其他專業工作?點解而家又做返教琴?
你N年前喺音樂系full time讀書時考鋼琴FTCL,應該容易pass過業餘跟私人老師學琴去考卦?
其實FTCL piano 難係邊方面呢?
Thanks!

回覆 7# JP 的文章

就有限所知,最終選擇這路的佔多!讓孩子定下目標,試試在入讀大學前完成FT,末嘗不是好事,反而走不走這路並不重要。現今孩子聰明,認識有幾位中學時己考獲。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆 8# FnDmum 的文章

好!孩子小 學前已完成八級,
鋼琴: DipABRSM or ATCL二選一
小提琴:ATCL
下一步LTCL,目標中學完成FTCL。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

原帖由 bebebe12345 於 10-8-24 20:36 發表
就有限所知,最終選擇這路的佔多!讓孩子定下目標,試試在入讀大學前完成FT,末嘗不是好事,反而走不走這路並不重要。現今孩子聰明,認識有幾位中學時己考獲。 ...

謝謝!
我估我仔未必選擇走這路...所以會讓他繼續跟私人老師習琴,遊閑地彈一些自己喜愛的曲目(包括FT曲目),考不考取FT,就順其自然。

原帖由 JP 於 10-8-24 12:23 發表

音樂人長老,

多謝分享!
想八下你之後做左乜其他專業工作?點解而家又做返教琴?
你N年前喺音樂系full time讀書時考鋼琴FTCL,應該容易pass過業餘跟私人老師學琴去考卦?
其實FTCL piano 難係邊方面呢?
Thanks! ...

我好樂意同大家分享,我做同法律有關工作,最近亦考取了法律學位。學琴對我嚟講係一個好經歷,我曾到過歐美學習擴闊自己眼光,其實每個人都可以有多方面才能,年輕時不妨作不同嘗試,而家年紀大亦可以從事音樂教育,將自己學琴心得結合工作多年經歷同後輩交流,我個人覺得人生會豐盛過我一開始就教琴謀生。可能大家會覺得唔啱聽,請見諒

我個人覺得FTCL唔難考,只要肯花時間練習,反為我覺得而家考試費好貴,唔知會唔會係一個原因令少啲人考,所以少人合格?當年我留學時其他國家同學好多都無考FTCL,因為呢個只係術科考試,真正讀音樂有好多科目要讀,唔會淨係彈琴。

有時,各位家長有冇諗過,要孩子幾多歲考咩級, 小六要有8級去考中學,中學就學埋演奏級。到孩子讀大學話讀音樂,就以冇前途搵唔到食收入唔穩定等理由叫仔女揀一D熱門科目...咁點解當初你地又要佢地學音樂呢??? 呢D係我見過既朋友/學生經歷,請分享。

我覺得讀音樂, 入呢行係有前途同搵到食
but要十分十分有造詣, 對音樂有deep既認識才稱職
我覺得, 就算考完diploma, 都未必係up to standard.
(我只係一個比小朋友學琴既普通媽媽)

原帖由 miss321 於 10-8-25 00:17 發表
有時,各位家長有冇諗過,要孩子幾多歲考咩級, 小六要有8級去考中學,中學就學埋演奏級。到孩子讀大學話讀音樂,就以冇前途搵唔到食收入唔穩定等理由叫仔女揀一D熱門科目...咁點解當初你地又要佢地學音樂呢??? 呢D係我見過既 ...

原帖由 音樂人長老 於 10-8-24 23:00 發表

我好樂意同大家分享,我做同法律有關工作,最近亦考取了法律學位。學琴對我嚟講係一個好經歷,我曾到過歐美學習擴闊自己眼光,其實每個人都可以有多方面才能,年輕時不妨作不同嘗試,而家年紀大亦可以從事音樂教育,將自己學 ...
我個人覺得FTCL唔難考,只要肯花時間練習,反為我覺得而家考試費好貴,唔知會唔會係一個原因令少啲人考,所以少人合格?當年我留學時其他國家同學好多都無考FTCL,因為呢個只係術科考試,真正讀音樂有好多科目要讀,唔會淨係彈琴。

多謝分享!
好同意你既見解<FTCL,因為呢個只係術科考試,真正讀音樂有好多科目要讀,唔會淨係彈琴>
<每個人都可以有多方面才能,年輕時不妨作不同嘗試>
讓孩子自己揀行邊條路(我只會同佢分析/討論不同既路向)。

原帖由 miss321 於 10-8-25 00:17 發表
有時,各位家長有冇諗過,要孩子幾多歲考咩級, 小六要有8級去考中學,中學就學埋演奏級。到孩子讀大學話讀音樂,就以冇前途搵唔到食收入唔穩定等理由叫仔女揀一D熱門科目...咁點解當初你地又要佢地學音樂呢??? 呢D係我見過既 ...

我覺得而家都有5少家長比孩子大學讀音樂---幾有前途又搵到食喎!
<叫仔女揀一D熱門科目>--都係比多個choice佢考慮,5係逼佢。

呢個係我哋教育失敗原因之一,大家一窩峰去讀所謂「前途好」科目,做成好多工作錯配,為咗揾份好工而去讀,做到份工但唔鐘意個工種,又點會喺工作上揾到滿足感,同埋力求進步呢,咁樣香港人競爭力只會更低。