用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 開學了
go

開學了

仲有10日左右便開學了,準備讀小一的小朋友們心情如何呢?我果個十下十下,好似都唔當一回事,只是我們這個儍佬、儍婆係度緊張。

我諗個個都係差唔多,我準備下星期起要佢早啲起身,如果唔係,返學既時間產都產唔醒

原帖由 doleeme 於 10-8-20 16:58 發表
仲有10日左右便開學了,準備讀小一的小朋友們心情如何呢?我果個十下十下,好似都唔當一回事,只是我們這個儍佬、儍婆係度緊張。

開左學喇, 大家小朋友適應未呀? 我仔係搭校巴返學既, 不過今朝有清晨閱讀, 我特登唔搭校巴, 自己送佢返學, 陪佢睇書.......個氣氛幾好~

原帖由 stephanielaw 於 10-8-20 22:51 發表
我諗個個都係差唔多,我準備下星期起要佢早啲起身,如果唔係,返學既時間產都產唔醒
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

唔係上課室自己睇咩?係操場睇呀?

暫時我個小朋友都 ok!不過前日小息佢走去攪個哥哥,果個哥哥將個水壺"fing"住咁追住佢。
我想問下其他搭校車的家長,是否第一天坐開果個位,以後便坐那個位定係由跟車姨姨安排?事緣有一天我小朋友上車坐係車口位同我地揮手,跟住有個大約三四年班的哥哥迫埋去,佢都好乖,俾左個窗口位俾果個哥哥,夜晚問佢點解,佢就問返我轉頭,乜你見到咩,冇正面答我,又話用個踭頂住佢塊面(可能果個哥哥行埋去整到佢)。之後每日都見佢坐另一邊窗口位。但係果個哥哥望落又唔係曳,坐低就同個工人姐姐揮手拜拜。
原帖由 小心女人 於 10-9-8 13:13 發表
開左學喇, 大家小朋友適應未呀? 我仔係搭校巴返學既, 不過今朝有清晨閱讀, 我特登唔搭校巴, 自己送佢返學, 陪佢睇書.......個氣氛幾好~

真係oh no........我仔琴晚唔記得帶個功課袋返屋企, 無得做功課, 要欠交.......
我仔坐校車, 但無規定坐開邊個位架喎, 我見有時有人坐左佢個window seat, 佢自己又走去坐第二個位囉.
每逢清晨閱讀, 所有家長都係welcome入埋學校陪小朋友一齊睇書架, 我打算一星期陪佢一次.
原帖由 doleeme 於 10-9-8 16:51 發表
唔係上課室自己睇咩?係操場睇呀?

暫時我個小朋友都 ok!不過前日小息佢走去攪個哥哥,果個哥哥將個水壺"fing"住咁追住佢。
我想問下其他搭校車的家長,是否第一天坐開果個位,以後便坐那個位定係由跟車姨姨安排?事緣有一天我小 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

我都好怕亞仔漏嘢無帶返屋企,每晚都要再三吩咐要帶齊所有野返屋企... 日日都要上網check住每日家課d功課同手册對,怕佢抄錯...
關於校車, 我知道有固定位架...可能唔同校車, 要求唔同...
我今朝同老婆都有入去陪亞仔在操場閱讀, 都ok, 氣氛幾好...
返咗一個星期,亞仔都幾開心, 我同老婆都放心d... 依家佢總共有8張獎勵貼紙在太陽卡上,唔知其他小朋友有幾多呢?

原帖由 小心女人 於 10-9-10 13:22 發表
真係oh no........我仔琴晚唔記得帶個功課袋返屋企, 無得做功課, 要欠交.......
我仔坐校車, 但無規定坐開邊個位架喎, 我見有時有人坐左佢個window seat, 佢自己又走去坐第二個位囉.
每逢清晨閱讀, 所有家長都係welc ...

我果件,功課做哂,帶埋返學,但係唔知收左係書包邊弗,所以欠交俾老師寫手冊,真係唔知佢幾時先至"拾"完
原帖由 cfelixpk 於 10-9-10 15:24 發表
我都好怕亞仔漏嘢無帶返屋企,每晚都要再三吩咐要帶齊所有野返屋企... 日日都要上網check住每日家課d功課同手册對,怕佢抄錯...
關於校車, 我知道有固定位架...可能唔同校車, 要求唔同...
我今朝同老婆都有入去陪亞仔在 ...