用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

我仔仔(1F)話已經選左班長, 但只係站時的, 但行長就由坐最後個果同學做住先, 而且佢話已經fix好晒位....
我同仔仔講: 如果你想做班長, 就要當老師問邊個同學想幫手時, 就要舉手...咁就會多d機會。
我仔仔話:我有舉手呀, 不過個個同學都有舉喎~~!
hahahahaha

另外, 我想問吓各家長, 你地的仔仔囡囡識唔識自己做功課時睇題目??
有時題目上字佢地可能唔識麻, 又可能唔理解想個題目, 佢地會唔會唔洗問你地都能自己做到功課呢~??!
我唔知教唔教佢好, 做功課應該全程自己做, 一教左佢又驚佢以為我次次都會教佢....
點做好呢~!!

醒目開學勳章

我仔仔(1F)都話選班長時個個同學都有舉手,小朋友個個都有興趣 ,真有趣

另外功課大致上都識自己做,但如果有唔理解的題目我也會解釋給他,剛剛升小學可能會不明白的比D時間啦!

haha...如果輪流做班長/行長,大家咪happy囉﹗

至於功課,暫時都ok啦,希望佢哋慢慢都handle到,另外,你哋d小朋友係咪早睡早起,朝早時會否懶床,唔肯起身?下星期開始返全日,真係有點擔心...

原帖由 YINYIN009 於 10-9-9 09:27 PM 發表
我仔仔(1F)都話選班長時個個同學都有舉手,小朋友個個都有興趣 ,真有趣

另外功課大致上都識自己做,但如果有唔理解的題目我也會解釋給他,剛剛升小學可能會不明白的比D時間啦! ...
hoyam

大家好,我個仔是P1.D班的,請大家多多指教!!!

今日夜晚和阿仔執書包時發現數學課本中的“課堂學習冊”不見,阿仔又講不出是否是老師收走?真傷腦筋  

小童軍結果沒抽中,我仲幫阿仔報名英文會話和圍棋,不知結果會何時公布…有其他人報名這二個課外活動嗎?
學習進入孩子的心中,用他的眼睛來看世界

有無家長知道小女童軍抽籤結果出了沒有?
我囡囡參加英語話劇組被選中了.

醒目開學勳章

yamho

大家輪流做班長/行長,這個建議也不錯,大家happy。

我小朋友就9時睡覺6時半起床都ok啦!懶床就一時時只可以遲5分鐘起床。你哋d小朋友又怎樣呀?

下星期返全日,我都有擔心,還要叫他吃飯要小心也要吃快D,今個星期已比預期好,所以也放心一點,大家一齊努力啦!

yinyin009︰

我囡囡6:15am起床,不過我唔俾佢懶床(因為我怕佢唔肯起身),每晚約9:30多才睡,大家都差唔多la...睇怕仲有排要努力lu...hahaha...

simonslsiu︰

恭喜你啊﹗另外,我都等緊女童軍的消息,好似話如果多人要抽籤,但佢d章程又好似要13/9面試,我都有點混亂,你知唔知點ka?
hoyam

little_hiway,
真係麻煩哂 照咁睇, 可能黑板係寫p.3-4, 因老師只改了第3,4版, 只是網上搞錯了.  我唸我要俾d信心佢, 相信佢!!

yinyin009,
我會俾5分鐘佢懶床, 6:15am便要起身刷牙洗臉,如果唔係就趕唔切喇, 好在這個多星期都ok, 希望可以維持下去!
:-P

醒目開學勳章

Annie926

小朋友適應力強應該題不大。

回覆 85# hkvicky 的文章

Hi, hkvicky:

我仔仔都係1D班,大家以後多D照應啊﹗

小童軍都抽吾到,都知道好難抽,不過抽吾到有D吾開心,因為實在太少課外活動可以參加到了。而且,第二年就更不用參加了,因為今年參加的優先

Annie926:

中樂你收到通知未呢﹖我重未喎,但係明天就要第一堂了,吾知點算﹖我打算下午打去學校問下。

leocclee,
我仲未收到通知, 諗住今日都冇通告的話就打電話番學校問吓.

我發現好似仲未有 1A 班的同學家長登入呀 !!! 希望其他家長可多報料啦 !

-我個女會懶床, 大約五分鐘啦 ! 尚算OK
-我個女做功課都要我讀題目比她聽的, 自己可明白的都會自己做的, 希望日後會好D啦 !
-下星期返全日了, 我最擔心的是她食飯食得好慢好慢!!!

leocclee,
根據"可靠"消息, 二胡班收咗我仔仔喇 , 明天10:30上堂.  我會帶埋佢番學校, 睇吓到時有冇地方收留住佢先

hang's mum,
希望佢哋可以好快適應到返全日, 由其是在學校吃午餐.

回覆 94# Annie926 的文章

Annie926:

我也有"可靠"消息從我仔仔讀給我聽的回條,二胡班收了。同樣地,又要出席家長會,但二胡班10:30am,睇下到時點安排啦﹗他們可以成為二胡班同學仔,真是好啊﹗

hang's mum:

係呀,我個仔由9個月開始,食野問題已經煩我地到今年暑假前 (勁慢,吾想食....連喜歡的零食都只是食少少),因此他勁+勁矮。不過暑假後已有明顯改善,希望下星期返學適應啦﹗

剛收到通知小女童軍收了囡囡了  下星期一放學後便開始.  我囡囡是1A班的.

我囡囡(P1F)都抽到女童軍呀,到時就可以一齊玩lu...

原帖由 simonslsiu 於 10-9-10 11:39 PM 發表
剛收到通知小女童軍收了囡囡了  下星期一放學後便開始.  我囡囡是1A班的.
hoyam

醒目開學勳章

yamho

恭喜你!

大家好, 我是 1F 班家長, 多多指教!

網上家課日誌到下學期就會取消, 到時或者開番個 1F 班專用帖, 一齊對下家課册!  

此外大家知唔知 "My New School" 幾時開始教, 同幾時測驗呢?

thanks!!!

原帖由 YINYIN009 於 10-9-12 09:25 PM 發表
yamho

恭喜你!
hoyam
‹ 上一主題|下一主題