用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流

有無人知道幾時知道課外活動的結果呢﹖

同埋知吾知道小一係吾係無游水堂的呢﹖

原帖由 leocclee 於 10-9-7 12:17 發表
有無人知道幾時知道課外活動的結果呢﹖

同埋知吾知道小一係吾係無游水堂的呢﹖

P.1 PE lessons will have swimming classes, but will be in 2nd term usually in May/June.

1B班的同學仔,今天英文功課要寫上同學英文名字,可否幫忙告知呢?我的囡囡叫 Ellie tsang, Thank you!

ellietsang,
英文worksheet - 我仔仔只是照抄上堂時project出來的名字!
:-P

各位家長,

可否知道這星期六的專題講座 及 班主任會見家長, 形式會是如何的 ? 因為我家中有事情, 又想見班主任看看有甚麼講 ! 是個別會見 或是一組見呢 ? 我再作安排 !

Ellie's Mum,

係呀,女女話老師有寫到d人名係黑板,照炒就ok~

你地d小朋友寫手冊會唔會有一兩項無寫, 係同網

上唔同? 我發現女女尋日無寫英文要做worksheet,

另一個同學仔又係無寫, 所以想知道係咪有d老師

會唔寫, 定係小朋友抄漏呢~

原帖由 ellietsang 於 10-9-7 16:00 發表
1B班的同學仔,今天英文功課要寫上同學英文名字,可否幫忙告知呢?我的囡囡叫 Ellie tsang, Thank you!
Stephanie

多謝回覆,我個囡囡都抄漏,佢無寫其他項目,但有寫英文WORKSHEET。

Ellie's Mum,

唔好客氣啦~大家亙通消息,靠個D小朋友真係好易

做漏~

今日亞女派返之前張英文WORKSHEET,係就係答

岩晒, 但D字寫得唔好要改正,我叫個女以後寫字寫

好D~

原帖由 ellietsang 於 10-9-8 13:57 發表
多謝回覆,我個囡囡都抄漏,佢無寫其他項目,但有寫英文WORKSHEET。
Stephanie

昨天仔仔返到學校前面無位,結果要坐最後。今日特登早些返,但他找到前面的位置,卻被後面的同學仔指有人的,重將他的書包拿到最後。
明明個位無人,點可以擺位既呢﹗
老師到而家都未編位,都係由得佢地自己座,結果開始有爭位情況出現,希望老師快d改善一下啦﹗

hi leocclee,

嘩...你仔仔個班D同學仔都好厲害, 自己拎人個書包

去第2度~ 未編好位, 咁真係好亂, 日日唔同位~

我囡囡個班之前跟學號坐, 尋日開始編返跟高度坐,

同埋選左2個班長, 每行最前個個係行長, 星期六你

會唔會返學校聽講坐同見老師, 到時可以問下~

原帖由 leocclee 於 10-9-8 17:15 發表
昨天仔仔返到學校前面無位,結果要坐最後。今日特登早些返,但他找到前面的位置,卻被後面的同學仔指有人的,重將他的書包拿到最後。
明明個位無人,點可以擺位既呢﹗
老師到而家都未編位,都係由得佢地自己座,結果開始有 ...
Stephanie

little_hiway,

前天係有寫黑板要做worksheet架!

好在可以上網check番功課日誌, 昨天明明要做 P.3-5, 但呀仔只寫了 P.3,4.  真係要俾d時間佢哋適應吓.

原帖由 little_hiway 於 10-9-8 12:08 發表
你地d小朋友寫手冊會唔會有一兩項無寫, 係同網
上唔同? 我發現女女尋日無寫英文要做worksheet,
另一個同學仔又係無寫, 所以想知道係咪有d老師
會唔 ...

回覆 70# little_hiway 的文章

係呀,我都覺得點解重未開始編好位,結果仔仔想坐前面,(他真的很矮細),但又俾人坐左,因為人地早個佢。所以他昨天話要早些返學,要7:00到﹗(今日我也7:30到學校) 唉,這樣好似一早就你爭我奪,個個鬥早,有何需要呢﹖另外,仔仔話比我聽個拎他書包的同學仔,老師之前都話過他傾計吾專心,我都明白細路仔有時活躍d,未識得同人相處。就正是這樣所以要學囉,所以希望快d執好位啦,我星期六一定反映的。
little_hiway,你地個班好有效率喎,吾單些編好位,重選埋班長,行長添,我個仔好恨做咩長呀....哈哈哈。

我個女個班都選左班長, 組長了, 至於坐位她都話未編好, 如果編好可以放些什物在學校不用帶回來, 唔知係唔係真呢 ? 書包實在太重了, 我個女又細粒, 好似好可憐呢 !!

原帖由 leocclee 於 10-9-9 10:08 發表
係呀,我都覺得點解重未開始編好位,結果仔仔想坐前面,(他真的很矮細),但又俾人坐左,因為人地早個佢。所以他昨天話要早些返學,要7:00到﹗(今日我也7:30到學校) 唉,這樣好似一早就你爭我奪,個個鬥早,有何需要呢﹖另外,仔仔話比我聽個 ...

hi leocclee,

哈哈...我囡囡又係好鍾意做咩長~所以佢笑笑口同

我講做行長~

7:55正式上堂, 因為要霸位 7:00就返到學校...唉!!

老師點解唔安排好坐位先, 起碼唔係爭位咁混亂~

Hang's Mum,

我女女尋日編好位後, 詩集已經可以擺係學校唔使

再拎返屋企~ 去年美術用品都可以放係學校, 但今

年4年級個d就唔准放係學校啦~ 唔知一年級會唔會

比放~ 如果唔係背個書包,又要再拎一袋!!

我女女都係唔算高, 個書包又鬼咁重, 真係覺得陰功!!

原帖由 leocclee 於 10-9-9 10:08 發表
係呀,我都覺得點解重未開始編好位,結果仔仔想坐前面,(他真的很矮細),但又俾人坐左,因為人地早個佢。所以他昨天話要早些返學,要7:00到﹗(今日我也7:30到學校) 唉,這樣好似一早就你爭我奪,個個鬥早,有何需要呢﹖另外,仔仔話比我聽個 ...
Stephanie

Hi Annie,

thx回覆~ 我都估到係女女抄漏野, 佢同學仔話老師

寫完好快就刷, 我都唔想比太大壓力女女, 起碼比d

時間佢適應~ 但如果下個月再係咁, 我就會

今日收到通告合唱團下星期一選拔~

原帖由 Annie926 於 10-9-9 09:21 發表

前天係有寫黑板要做worksheet架!

好在可以上網check番功課日誌, 昨天明明要做 P.3-5, 但呀仔只寫了 P.3,4.  真係要俾d時間佢哋適應吓.
Stephanie

吓, 我仲以為黑板上有一個固定位置寫功課, 咁就真係要叫佢哋留心d, 快手d抄喇!

Annie,

係呀~原來會刷架, 我初時以為仲好似自己細個

讀書個陣時咁,有個固定位係寫手冊既野.

原本諗住叫亞女小息唔好掛住玩, 抄好d手冊先,

跟住朋友仔個女話原來會刷架,唉!!真係唯有叫

亞女抄快d~

原帖由 Annie926 於 10-9-9 15:06 發表
吓, 我仲以為黑板上有一個固定位置寫功課, 咁就真係要叫佢哋留心d, 快手d抄喇!
Stephanie

hi little_hiway,
想問吓今日識字功課, 你囡囡有冇話要做第幾頁呀?

thanks,

Annie,

我囡囡話老師無叫要做識字,我問左另一個同班同學

仔個媽咪,佢囡囡都係無寫手冊要做~其實你之前咪

話你仔仔識字手冊寫做P.3-4, 但學校網上就寫P.3-5,

我囡囡手冊都係寫 P.3-4 佢仲要好堅持話 P.5未教,

佢點都唔肯做~ 咁我無迫佢, 想學習一下相信佢地,

咁今日派返識字簿, 老師無話佢做漏欠功課, 亦無叫

囡囡補做~ 咁我打電話比同學仔個媽咪, 問下佢有

無做 P.5, 佢話佢囡囡有做到, 但老師無改到簿, 咁

其實 P.5要唔要做呢??? 我真係 R晒頭啦~ 依家問

緊另一個媽咪, 但佢囡囡去左補習社做功課, 我晏

D知道再上黎話你知~

原帖由 Annie926 於 10-9-9 15:58 發表
hi little_hiway,
想問吓今日識字功課, 你囡囡有冇話要做第幾頁呀?

thanks,
Stephanie

Annie,

我再問多一個同學仔媽咪, 佢囡囡話今日識字都唔使

做, 尋日既手冊識字都係寫做 P.3-4, 佢媽咪都係睇

到網上寫做 P.3-5叫囡囡做埋, 老師都係無改到 P.5,

唉~ 我囡囡點都話P.5老師無叫做, 所以佢無做到!!

可唔可以問下你小朋友...好真係R晒頭啦~
Stephanie