用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流

Hang's Mum & Annie,

唔使客氣啦~我知有d媽咪要返工,唔好似我咁得閒

做跟得媽咪,希望大家也互相交流,令小朋友開心愉

快返學~

今日放學都好得人驚...因為今日落雨,加上3年級以

上既小學生都返全日啦,佢地食飯時間就係岩岩小朋

友放學既時間, 後門原來係放飯既地方,d小朋友落住

雨要落去拎飯,又餐車又多人,混亂情況大家可以想像

一下~

老師要待高年班的小朋友拎晒飯後, 先比一年級放學,

今日多了些老師幫手教小朋友排隊, 大多數的小朋友

都已經掛上校車既牌, 但有部份小朋友都仲係唔知自

己搭咩車, 有d就攪錯門口, 應該前門上車但就黎左後

門, 過多一兩天後情況應該會好d~

我只幫女女報左英語歌劇同埋合歌團, 其他就無報,

因為無時間~

亞女個書包都好重呀!!!我係全部書同作業都拎晒返

去, 都唔知佢要邊樣.  依家都未加埋功課簿,遲d仲

重~咩住個咁重既書包行上3樓, 都幾陰功!

今日女女有功課做啦, 同埋話數學課老師要佢地帶一

本簿返學校用~女女暫時都好享受返學, 希望她一路

keep住!
Stephanie

多謝大家踴躍的分享,講出了很多小一家長的感受,真是既驚且喜。
而家就擔心適應,先係返學放學,學校環境,同學仔。再來今日就正式上堂,
吾知會吾會太眼瞓呢﹖HAHA….  遲D又開始有功課測驗,希望大家的仔仔女女
可以適應,大家一齊努力啊﹗

Hang'sMum:
你真係好早喎,你住得好遠咩﹖我住沙田,要6:50上車,而家九月想佢適應下,因此我同仔仔返學,可以遲20分鐘先出門口。真係好羨慕個D住得近的人啊﹗

little_hiway:
我發覺學校的課外活動不多,好多都要「選拔」,小一的就更少。我好想報中樂或管樂,但又未必會收,吾知可吾可以同時報兩個相同時間的呢﹖你地會點揀呀﹖

LEOCCLEE

其實我條路去學校是不太遠的 (大約1/2 小時) , 但校車 6:40 就到, 我個女早上動作又比較慢些, 所以一個鐘前要起床 ! 好辛苦, 我諗冬天總辛苦 ! 如果安排得到, 我或考慮只乘一程校車回家吧 !

至於放學的混亂, 聽了之後都好擔心, 可否知道正門放學上車的安排又如何呢 ? 請告知 ! 多謝大家的報料 ! 返工的媽咪實在掛心得不了 !

LITTLE_HIWAY,

真好妳是全職媽咪, 煩多報料呢 !!! Mud 飯盒袋又話有員工送上去的, 點解小朋友會落去拿 ???

原帖由 leocclee 於 10-9-3 14:31 發表
多謝大家踴躍的分享,講出了很多小一家長的感受,真是既驚且喜。
而家就擔心適應,先係返學放學,學校環境,同學仔。再來今日就正式上堂,
吾知會吾會太眼瞓呢﹖HAHA….  遲D又開始有功課測驗,希望大家的仔仔女女
可以適應,大家一齊 ...

HI leocclee,

課外活動睇落好似好多,但可以比小一揀既就好少,

only對歌劇有興趣, 因為女女暑假都學左drama,

佢好鍾意, 所以聽日返學校試下遴選, 但我諗機會

都好微, 因為要唱一首musical同埋跳舞~

希望黎緊再多d民生家長上黎大家傾下分享下啦~
Stephanie

Hang's Mum,

因為我仲有個細女係民幼讀緊k.2,所以開學初期都會

擔心, 就跟上跟落等佢地熟習下~ 我唔係咁清楚前面

上車情況, 睇下有無其他家長回應下!! 小一至小三係

有姨姨送飯上班房, 小四至小六就要自己去拎~

我依家自己06:30要起身都唔係好慣, 但女女反而ok,

佢精力無窮, 晏就都唔使瞓覺, 一路到夜晚 10:00一

上床就瞓著~

今日女女話我知上常識堂有同學仔比老師鬧到喊, 佢

話老師好惡好大聲, 佢都好驚

原帖由 Hang'sMum 於 10-9-3 15:12 發表
LEOCCLEE

其實我條路去學校是不太遠的 (大約1/2 小時) , 但校車 6:40 就到, 我個女早上動作又比較慢些, 所以一個鐘前要起床 ! 好辛苦, 我諗冬天總辛苦 ! 如果安排得到, 我或考慮只乘一程校車回家吧 !

至於放學的混 ...
Stephanie

希望個老師唔好嚇怕個小朋友啦 !!!

幸好我個女每天都告訴我 : 今天好好呀 !!!

原帖由 little_hiway 於 10-9-3 15:29 發表
Hang's Mum,

因為我仲有個細女係民幼讀緊k.2,所以開學初期都會

擔心, 就跟上跟落等佢地熟習下~ 我唔係咁清楚前面

上車情況, 睇下有無其他家長回應下!! 小一至小三係

有姨姨送飯上班房, 小四至小六就要自己去拎~
...

回覆 26# Hang'sMum 的文章

係呀﹗仔仔都話「好」喎。
今日好彩學無落大雨,如果吾係都吾知會混亂成點。係呢,之前有老師帶落操場,吾知坐校巴的小朋友會怎樣安排呢﹖(因為頭一次係校巴叔叔走去老師到接的)
btw, little_hiway, 你女女係邊班呀﹖
希望多d人入來分享,以後可以互相提點一下﹗(因為學校的資訊我覺得吾係好詳細)

HI,

我女女讀1.b班, 佢話今日上常識堂,老師要小朋友

自己寫一張自我介紹, 但佢同學仔就掛住傾計, 比

老師話佢點解叫左你寫仲未寫, 我同女女講...咁係

個同學仔唔岩, 點解老師叫寫又唔寫, 佢話個同學仔

掛住傾計, 我話咁老師無做錯喎, 跟住女女話但係

老師好大聲好惡, 驚到同學仔喊~

民小老師要求嚴都知道, 但我估唔到只係今日第一

日正式上常, 起碼都要比少少時間適應呀~我女女

話佢以後上常識堂都會乖
Stephanie

我問呀仔係咪有同學仔俾老師鬧到喊, 佢初時話冇, 後來就話有少少喊.  唉.....佢好似係到魂遊咁, 課室發生乜事都唔知

其實老師惡d都好, 等佢哋知驚, 要聽老師話, 不過最好就唔好太惡啦
:-P

醒目開學勳章

各位媽咪好,我係1F班新人,返學幾日我個仔都好開心,所以我也放心了很多,學校的課外活動我也在考慮因怕回家太夜忙做功課,如果默書、測驗會不會不夠用,我想報童軍和武術。

真好了 ! 又到星期五, 終於可放鬆一下啦 ! 今晚可做下自己嘢了 !

Hang's mum,

係呀,終於可以唔使熨校裙 唔使晨咁早起身~

Annie,

我諗大部份小朋友剛升小一都會矇矇地, 因為所有環

境同學習模式都唔同晒, 要重新適應~ 希望佢地快d

投入新學習!!
Stephanie

Hi ALL,

各位媽咪~ 金綸的民生長袖和背心冷外套已經岩岩

返左貨, 最近落雨天天氣都有點涼,所以我已於昨天

買了外套, 大家趁剛返貨尺碼還齊早D去買啦
Stephanie

hello, 我囡囡都係1F喎,佢話老師幾好,返咗幾日都好開心!! 呢幾日真係好忙,忙住睇通告,又要教佢執書包,希望下星期好D啦...仲有喎,民小網頁上已經出咗每日家課手冊內容,大家得閒上網Check下啦

原帖由 YINYIN009 於 10-9-3 06:03 PM 發表
各位媽咪好,我係1F班新人,返學幾日我個仔都好開心,所以我也放心了很多,學校的課外活動我也在考慮因怕回家太夜忙做功課,如果默書、測驗會不會不夠用,我想報童軍和武術。 ...
hoyam

醒目開學勳章

我仔仔都話老師幾好,民小網頁我都有check佢家課手冊,仔仔寫手冊都OK,請問你囡囡參加什麼學校的課外活動?開學初期大家比較忙,大家都一齊努力.

我幫佢報咗女童軍,不過都唔知抽唔抽到﹗你呢?

原帖由 YINYIN009 於 10-9-5 02:08 PM 發表
我仔仔都話老師幾好,民小網頁我都有check佢家課手冊,仔仔寫手冊都OK,請問你囡囡參加什麼學校的課外活動?開學初期大家比較忙,大家都一齊努力.
hoyam

回覆 1# yamho 的文章

我仔仔都是1F的,我擔心的是書包太重了,但是書本,作業,workbook,水,點心無様少得,點解d書甘重嫁, 真是心痛.

你們好!我囡囡係新生讀1B.請問英文Reading Book有4本,究竟平時要帶邊本或全部帶齊。

醒目開學勳章

我仔仔話英文Reading Book(P.1F)老師先教My New School,所以仔仔只帶了這本回校,書包真的太重,帶少様都唔得。

Yamho,

本來想幫佢報男童軍,不過因星期一怕回家太夜忙做功課,如果默書、測驗會不夠時間用,所以只報了星期五武術。

ellietsang,
又多一個同班同學仔.

yinyin009,
我都有報武術, 同埋星期六既中樂班(二胡), 希望可以抽中啦!
:-P