用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
go

2010小一家長交流

有沒有2010年的小一家長,可以大家入來交流一下。
因為我的小朋友是外校入,因此想認識一下大家,彼此交流分享一下。thanks

HI,

你好~ 多多指教!!

我囡囡都係升 P.1,下星期返去睇編班, 睇下有無機會一班呀~
Stephanie

回復 2# little_hiway 的帖子

係呀﹗星期六有家長會,到時睇下邊班啦﹗你囡囡係吾係民幼上來,還是好似我個仔咁係「新人」呢﹖

醒目開學勳章

你好,我仔仔都係升 P.1係「新人」 多多指教!!

HI 大家好~

我囡囡係由民幼上小學架, 你地小朋友會讀邊班呀? 我囡囡

係 P.1B~ 聽日家長會, 好快開學啦, 大家準備好未~

Stephanie

醒目開學勳章

我仔仔係P.1F,多多指教

小女P.1D, 請 多多指教.

我仔仔都是P.1F的,nice to meet you.

大家好, 我仔仔都係「新人」, 讀1B, 多多指教!!

係呢, 1/9冇校車, 你哋會唔會自己送返學呀?  到時唔知會唔會見到大家呢!
:-P

我女兒是 1A "新人", 請多多指教 !

原帖由 Hang'sMum 於 10-8-30 10:50 發表
我女兒是 1A "新人", 請多多指教 !

so many new person !!which kin does ur dau come from? My dau from ms

HI Annie,

終於有個同班同學仔啦~ 唔知我個女女同你仔仔坐

得近唔近呢, 我女女坐第二行尾2呀

9月1號我都會自己湊小朋友返學, 以後多d上黎交流下,

我都好驚亞女矇下矇下.

歡迎其他班同學仔
Stephanie

little_hiway,

我個仔都係矇查查, 只係話自己坐到最後, 但就冇講坐邊行, 又話分咗小組, 都唔知真唔真!

好期待明天開學, 不過都有d擔心!!

回覆 7# WKW 的文章

Hello, WKW

My son is 1D too.
Nice to meet you.

ANNIE,

係呀, 我女女都話係分左組, 佢係第5組, 仲有編左學號,

佢地既坐位係跟學號坐~

女女好彩有個k3既同學仔住係我個度, 依家仲要同班,

大家返學放學都有個伴, 因為要佢地自己行入課室, 有

個人陪好d~
Stephanie

各位家長好,

仔仔 1D 班,但係他沒有說分組及按學號坐,老師說任他們自己揀,並暫時表這位置坐。可能班班不同吧﹗

他隔離無同學仔,因為是外校生,因此他說其他小朋友已經有些好熟咁,有些擔心他不知會不會融入得到呢﹗還有吾知正式上堂會吾會辛苦呢﹖(因為我們住得遠,要6點幾起身)

大家不知道有無一些憂慮呢﹖還有沒有一些心得可以分享一下呢﹗

leocclee

我女都是新生 1A , 同你的感受完全相同, 我們每天 5:45 am 便起床, 不但我個女辛苦, 我都未習慣呢 ! *0* 希望各媽咪都能多報料呢 !!!

第一日, 我個女話她入錯課室, 幸好見到同車的高班同學, 帶她返回班課, 今天不再盲"中" 中" 了 !!!

原帖由 leocclee 於 10-9-2 13:11 發表
各位家長好,

仔仔 1D 班,但係他沒有說分組及按學號坐,老師說任他們自己揀,並暫時表這位置坐。可能班班不同吧﹗

他隔離無同學仔,因為是外校生,因此他說其他小朋友已經有些好熟咁,有些擔心他不知會不會融入得到呢﹗還有吾知正式 ...

hi all~

呢2日都自己湊女女返學,因為終於小一同幼稚園是

2個不同的世界,身為家長少不免也會擔心,幸好第

一天返學也很ok,但今日放學時佢地上校車既情況

都好混亂,以前幼稚園有校車既媬母到班房接佢地上

校車,但今天所見..老師只負責帶小朋友到後門,

牆上面貼了一些車牌和司機叔叔既名,小朋友要自己

揀返邊架校車排隊,有些小朋友不知自己搭的校車是

係咩名咩車牌,好多小朋友都要企係度等d媬母認領,

也頗為可憐,天氣又熱加上個大書包,如果落埋雨真

係唔知點算!所以我明天也會再到學校教女女怎樣上
校車~

leocclee & hang’smum,

嘩..你地小朋友真係要好早起身,我女女6:45

先起身,飲一杯奶就上校車,因為她不習慣咁早起身

食野,只好為她準備些cake小息時食.民生功課

量不太多,我剛問了上一屆小一的朋友拎測驗試卷,

我都覺得对一個剛升上小一的小朋友有d難度,滿

6板的測驗卷,真係寫慢d都做唔切~個日聽完校

長講測驗同考試大概情況後,我都開始擔心女女會

應付不來~好多民小的同學仔也有請補習,但我不

會女女依賴人教導,缺乏自己思考,所以只為女女

報了些英文drama班,其他還未準備,但會

儘量先幫女女備課,希望對她有幫助~

我都是第一個小朋友上小學,都真係好擔心佢應付

唔黎~但又唔想比太大壓力佢... 所以

大家多d上黎分享一下!

大家會唔會報學校既課外活動呢?
Stephanie

little_hiway

多謝你的分享, 真的不知乘校車原來那麼亂 !!! 煩多報料 !!!

昨日亞女話校車沒來接她放學, 要老師call 校車叔叔 !!! 我都了解是初開學的亂, 日後我不會接受呢 !

至於課程, 我都好擔心, 大家一同努力吧!!

我給女兒參加了小女童軍, 其餘都無mud 可選 ! 你們又如何呢 ?

原帖由 little_hiway 於 10-9-2 19:33 發表
hi all~

呢2日都自己湊女女返學,因為終於小一同幼稚園是

2個不同的世界,身為家長少不免也會擔心,幸好第

一天返學也很ok,但今日放學時佢地上校車既情況

都好混亂,以前幼稚園有校車既媬母到班房接佢地上

校車,但今天所見..老師 ...

little_hiway,
謝謝報料, 原來佢哋放學情況係咁既, 今晚話俾呀仔聽, 等佢可以搵番架車排隊.

課外活動 - 應該會報星期六, 今晚返去再睇睇揀邊樣.

leocclee, hang'smum,
我都係新生, 起初都有少少擔心融入問題, 但相信小朋友們好快就可以一起玩!!

我同你哋一樣, 6時許起床, 6:50就要出門口喇, 真係好羡慕 little_hiway 呀!!

另外, 昨晚第一次執書包, 雖然返半日, 但都好重 , 你哋係咪書同作業都帶齊呀?