用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有自傾係咪一定要排I位呢????
go

有自傾係咪一定要排I位呢???? [複製鏈接]

可唔可以比佢讀普通幼稚園,再比佢係出面上training 呢????另外有無私營幼稚園專for自傾小朋友呢????
   0    0    0    0

I位即係普通幼稚園, 只係i位會多左1對1訓練服務, 一個星期好似有一次

評估後醫生會按小朋友情況,叫你排I位S位或E位...
當然選擇權響你度啦...你唔一定要排呢D位架!
如果你金錢上無問題,你可以比小朋友報出面私人機構.

請問E位全名是什麼? 個醫務社工都無同我講嘅?

原帖由 BeBe媽媽 於 10-8-20 15:24 發表
評估後醫生會按小朋友情況,叫你排I位S位或E位...
當然選擇權響你度啦...你唔一定要排呢D位架!
如果你金錢上無問題,你可以比小朋友報出面私人機構.

lokjoan ,
你係唔係都係要返工呀??因為e位要父母是但一個帶佢去, 順便學埋家居訓練, 所以e位唔建議工人or長者去, 醫生都叫我返i位, 因為e位要一個星期去一次醫院

回復 4# lokjoan 的帖子

E位全名係"早期教育及訓練"。

E位係自己搵普通幼稚園 + 每星期由成人帶去E位中心一至2次做訓練 (有政府資助)。小朋友係請假去。

大部分都排政府呢D服務啦, 50分鐘訓練要650元以上,有幾多人可以長期咁俾, 唔駛政府幫補吓吖。

School for autistic children only: that depend on how serious your child is. if not serious, why surround him with children in a worse condition. Better surround him with normal children to learn normal behaviour. Either 'I ' place or normal school with private help.

Also, school for autism is very expensive. Autism Partnerhship charges $25k per month. There is a new one in Wanchai, over 7K a month.

Thanks all!!!

我的囝囝也被診斷為自閉傾向,當時醫生給我選擇E位或I位。因為我是全職媽媽,而又稍了解到I位的質數可以很參差,所以決定選E位。在輪候E位期間,我給囝囝在專門教導自閉小朋友的私人機構接受training,每天三小時,直至有E位。另一方面,在私人機構接受training期間,我為囝囝選定K1的普通幼稚園,就是這樣了。現在每天上午返普通幼稚園,下午有時返E位,還有一些課外活動。

我個人認為,如果可以的話,E位比I位好,但大前題是媽媽要有時間做家居訓練。如果家人不幫他,有更多的training也是徒然的!努力、加油呀!
‹ 上一主題|下一主題