用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 K2有咩學呢??
go

K2有咩學呢??

剛剛K2,想學返D嘢,唔好成日喺屋企玩,而家只星期六在學校學畫畫及英文興趣班,有冇一些建議呢???其實想學公文數,等佢學下坐定定寫字,因在屋企敎佢寫字成日都話又手痛又頭暈...好唔好呢???

原帖由 maywongsky 於 10-8-20 18:10 發表
學拼音如何?第時讀上去會有幫助,以前唔識俾個仔去學,搞到佢而家大個先去學,好多嘢已經定左型,改唔到...

是否Phonics ???學校有學,還有冇建議呢?謝謝

My girl also in K2 and she is very active as well. Now her extra activities are swimming and Exxxxpi Math. Seems she is ok and willling to write numbers from there.

I also want to find some chinese writing class for her. Any suggestion?

My girl is very active too. she is K2 this year. you can try painting class but you must find a good tutor with good sense to stimulate kids.  

原帖由 Chewy 於 10-8-23 13:55 發表
My girl also in K2 and she is very active as well. Now her extra activities are swimming and Exxxxpi Math. Seems she is ok and willling to write numbers from there.

I also want to find some chinese w ...
Ewong

識唱ABC歌未呢?未就好教識佢喇^^

其實E+唔系應該比多D機會D小朋友學習英文嘅咩?其實E+多D聽,多D睇,系對小朋友將來果幾年有好大影響ga…起碼都可以鞏固基礎嘛~!

原帖由 kellyzeng 於 10-9-1 17:02 發表
其實E+唔系應該比多D機會D小朋友學習英文嘅咩?其實E+多D聽,多D睇,系對小朋友將來果幾年有好大影響ga…起碼都可以鞏固基礎嘛~!

最後我在學校興趣班報了:英文,國語班同非洲鼓比佢學吓,學拼音是報咩course呢???E.nopi 好唔好呢?

原帖由 英英仔 於 10-8-24 23:55 發表
識唱ABC歌未呢?未就好教識佢喇^^

我囝囝歲半時會唱喇
咁係咪即係第時學英文會有幫助?

另外, 拼音是指 Phonics 嗎?

E.nopi其實佢地以美國學校的課程編製左個課程,其實同公文、 kwik都系同一類形。E.nopi無話特別強於拼音,更無特別比人專門學拼音班。不過學拼音我認同非常重要

原帖由 hkbc0817 於 10-9-2 01:55 發表

最後我在學校興趣班報了:英文,國語班同非洲鼓比佢學吓,學拼音是報咩course呢???E.nopi 好唔好呢?

學咩都無所謂,各位家長,要替未會諗前途嘅小朋友諗定前途啊,所以話養兒100歲,長憂99吖~我都系度煩惱緊~~~我最近系份免費報紙睇到個教英文嘅廣告,好似漫畫形式,叫英語一點就明,請問有無人知道其實系吾系學校黎架。

身同感受.......

原帖由 vivi-tang 於 10-9-6 09:39 發表
我認同2樓家長嘅講法,我嘅小朋友因為以前無好好輔導佢,搞到呢家好多野都好難改,定左型。

如果k2有毛筆書法班, 我一定會俾我細仔學.....