用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有官/津小學每天平均少於8樣功課? ...
go

請問有沒有官/津小學每天平均少於8樣功課?

本人在幫個仔找小學、請問有沒有官/津小學每天平均少於8樣功課(包括改正) ?

Thx.

回覆 2# miffy 的文章

Great! Is it a 官/津小學? If yes, would u mind let me know the name? thx.

原帖由 miffy 於 10-8-20 10:56 發表
我仔學校每日大約4樣, 一小時內可完成。

miffy, u can pm me instead if not convenient. Thx.

So far as I know, the average of all HK 官/津小學 is around 8-10樣. Some can be as many as 12 per day.

咁私校功課係唔係相對少D 功課?
or the other around?

原帖由 Chewy 於 10-8-30 09:39 發表
咁私校功課係唔係相對少D 功課?
or the other around?

I believe on average 私校功課係相對少D 功課.

原帖由 miffy 於 10-9-1 10:30 發表
我仔讀津校, please check pm.

thx miffy.

少於8樣功課? really none?!

or no one bother?

有d區的中等學校 (即唔係差但又唔係最top) 都係5-6樣....

都係睇學校, 都唔一定.....

原帖由 bbkingdombb 於 10-8-20 01:28 發表
本人在幫個仔找小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104、請問有沒有官/津小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104每天平均少於8樣功課( ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-8 00:51 發表
少於8樣功課? really none?!

or no one bother?

我覺得幾多樣功課先叫多其實好睇個小朋友做功課o既速度同功課o既類別, 例如有d小朋友用10分鐘寫一頁生字, 有d要用半個鐘, 又例如寫5頁生字同做5份讀書報告花o既時間又可能好唔同. 所以我諗真係好難只用"有幾多樣功課"來斷定間學校谷唔谷.

或者你講o下你理想o既學校會係點, 睇o下大家俾唔俾到提議你?

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-8-26 21:11 發表
So far as I know, the average of all HK 官/津小學 is around 8-10樣. Some can be as many as 12 per day.

我個仔讀官立學校, 除長假期之外, 我冇見過佢一日有多過10樣功課好做喎~~~

原帖由 Geni 於 10-9-8 12:33 發表

我個仔讀官立學校, 除長假期之外, 我冇見過佢一日有多過10樣功課好做喎~~~

Thx, Geni, then how long does it take for him to complete his homework together w revision for dictation every day on average?

原帖由 Geni 於 10-9-8 12:29 發表

我覺得幾多樣功課先叫多其實好睇個小朋友做功課o既速度同功課o既類別, 例如有d小朋友用10分鐘寫一頁生字, 有d要用半個鐘, 又例如寫5頁生字同做5份讀書報告花o既時間又可能好唔同. 所以我諗真係好難只用"有幾多樣功 ...

'例如有d小朋友用10分鐘寫一頁生字, 有d要用半個鐘'
'寫5頁生字同做5份讀書報告花o既時間又可能好唔同'
agree w you!

But NUMBER can be a rough estimate for the workload there. at least better than nothing.

I expect my son to finish all the homework within 1 hr and leave time for his parents.

原帖由 d2343130 於 10-9-8 10:44 發表
有d區的中等學校 (即唔係差但又唔係最top) 都係5-6樣....

都係睇學校, 都唔一定.....

really? any examples? you can pm me if u wish. thx.

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-8 22:48 發表

Thx, Geni, then how long does it take for him to complete his homework together w revision for dictation every day on average?

功課一般O係學校已經做得7788, 番屋企通常半個鐘點都做得哂. 至於溫默書, 英文好快, 溫連預默大約15分鐘, 中文就耐D, 默埋大約半個鐘以內啦!

但如果係要做D要搵資料O既就好難計O勒!

原帖由 Geni 於 10-9-8 23:14 發表

功課一般O係學校已經做得7788, 番屋企通常半個鐘點都做得哂. 至於溫默書, 英文好快, 溫連預默大約15分鐘, 中文就耐D, 默埋大約半個鐘以內啦!

但如果係要做D要搵資料O既就好難計O勒! ...

Sounds good! how frequent the dictations?