用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒幼稚園 2010 K1 家長
樓主: karynmom
go

聖羅撒幼稚園 2010 K1 家長

原帖由 金仔 於 10-8-27 15:29 發表

HI~
我囡囡都係仁班呀...
上次家長會,見班內都有2-3位囝囝(好似)

你好, 好開心搵到同班同學仔呀~~

如果真係有2-3個男孩子就好喇, 好擔心無乜男仔呀~~星期一見啦~~

醒目開學勳章

其實係fb係一個不錯既溝通地方
但我好多時都係在返工既空檔時間上下網
但公司就block左fb啦...
希望咁多位mami仍然會係bk發下言啦

30/9 學校派發書包,放心!!

原帖由 happyday5hk 於 10-8-28 18:50 發表
哈老,我baby都係仁班~~ 我想問大家,我地洗吾洗自己買書包架?我呢排忙僅裝修新屋d野,今日先醒起阿b無書包,點算?

Hi 各位daddy mami,

我個細囡潼潼都係讀幼兒誠班,大囡澄澄就讀高愛班,又係住喺深水埗的!

不過今日第一日返學,潼潼就發燒~~~冇得返~~~唉!

原帖由 ceiliabb 於 10-8-22 17:10 發表
我個囡都係讀幼兒誠班, 住深水埗

Hello, 我個囡囡係讀仁班. 我住新界西每日我同囡囡搭西鐵返學先返工.

我都是住新界西, 不過是愛班. 你是不是美浮轉校車返學校呀?
原帖由 fongmy 於 10-8-30 16:15 發表
Hello, 我個囡囡係讀仁班. 我住新界西每日我同囡囡搭西鐵返學先返工.

原帖由 ericalui18 於 10-8-30 17:38 發表
我都是住新界西, 不過是愛班. 你是不是美浮轉校車返學校呀?

想問吓你是不是住元朗?想知道考入這間學校去取表時要不要早幾小時去排隊?如小朋友不說話又是大B的話,是不是考入去的機會是0呀?
Thanks

醒目開學勳章

今日第一日返學阿囡就病左 冇得返學

http://www.facebook.com/pages/St ... 35717819?ref=search

大家好,我女女都係下午愛班既同學仔,應大家既要求,成立左fb專頁,希望大家支持下,多個平台俾大家分享同交流啦~~

hihi jjiou,

數日前己成立了聖羅撒 2010-2011 k1 組群,歡迎你也加入啊!!

[email=%3Ca%20href=]http://www.facebook.com/?ref=hom ... 151745478185532&[/email];ref=ts" target="_blank">http://www.facebook.com/?ref=hom ... 151745478185532&;ref=ts

但由於變了facebook 雙胞胎,你會否考慮只保留一組群,以便大家集中聯系?? 同時也邀請你成為本組群的administractor,分享分擔!!

早前在facebook成立了"St Rose of Lima's Kindergarten K.1 (2010--2011)"
,請本年度k1家長自由加入,坦誠分享,如有錯漏不足,敬請賜教指正。

歡迎家長自薦成為administractor     ,那group暫設為open for all  ,日後可能改為 closed group (by invitation only)    ,以保障孩子私隱,安全為上!!!

我暫時仲是住元朗, 遲d會搬去34校網住. 上年是分2個星期六派表, 好似是9:00-11:00 (不太確定實際時間). 我是9:00去到, 約10:00就攞到表, 今年就不知啦. 我囡囡是後補先入到架, 因為佢考果次不好彩病緊, 有d嬲計不聽老師指令, 上午考完到下午勁燒, 事後先知是h1n1, 仲住左幾日醫院.

不肯講嘢考邊間都蝕抵d, 但上年都有媽咪講佢女不答老師問題都一樣收左哦, 有d答的好叻反而冇入到, 所以好難講呀. 你咪趁仲有幾個月時間帶佢去見多d人啦, 不過我都知小朋友是冇的迫, 好似我女果時不知點解教极都不是好識顏色, 我仲以為是佢眼有問題呀, 擔心左大半年, 點解考完晒所有幼稚園後佢又突然全部識晒d顏色啦

順其自然吧, 除左小朋友叻之外都講d運.

原帖由 rainrain613 於 10-8-30 22:27 發表

想問吓你是不是住元朗?想知道考入這間學校去取表時要不要早幾小時去排隊?如小朋友不說話又是大B的話,是不是考入去的機會是0呀?
Thanks ...

原帖由 ericalui18 於 10-8-30 17:38 發表

唔係呀...我自己同佢返學, 放學就搭校車去美孚站.

原帖由 ericalui18 於 10-8-31 14:41 發表
我暫時仲是住元朗, 遲d會搬去34校網住. 上年是分2個星期六派表, 好似是9:00-11:00 (不太確定實際時間). 我是9:00去到, 約10:00就攞到表, 今年就不知啦. 我囡囡是後補先入到架, 因為佢考果次不好彩病緊, 有d嬲計不聽 ...

原來是這樣,謝謝你呀.
我女兒現返緊n班,但老師也說她不說話,只說hello咋,
真的不知如何是好?

請問有冇保母車由大角咀福全街到聖羅撒幼稚園呀,因校車今天先覆做唔到,所以要揾保母車呀.

原帖由 rainrain613 於 10-8-31 18:23 發表

原來是這樣,謝謝你呀.
我女兒現返緊n班,但老師也說她不說話,只說hello咋,
真的不知如何是好?

唔係嘛....咁遲先覆你??

原帖由 Prettyabc 於 10-8-31 21:39 發表
請問有冇保母車由大角咀福全街到聖羅撒幼稚園呀,因校車今天先覆做唔到,所以要揾保母車呀.

好呀,thanks

原帖由 ChongChong28 於 10-8-31 12:58 發表
hihi jjiou,

數日前己成立了聖羅撒 2010-2011 k1 組群,歡迎你也加入啊!!

http://www.facebook.com/?ref=hom ... 151745478185532&;ref=ts" target="_blank">http://www.facebook.com/?ref=hom ... 15174547818553 ...

原帖由 heiheigirl 於 10-8-30 23:24 發表
今日第一日返學阿囡就病左 冇得返學

You are not lonely. My daughter has sick leaves today and the coming days. It was because she had some mosquito-bites. She needs to take 3 days medicine and see the doctor again. I think she will go to school next week .   Her leg and foot were expanded and very hot. She can not wear shoes.