用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己買學林數作業做得嗎?
go

自己買學林數作業做得嗎?

自己買學林數作業做得嗎?

我女兒學了公文數一年多了, 我發覺好對文字題不夠瞭解, 其實若繼續學習公文數對她有多少幫忙呢? 我應讓她繼續學習公文自己買學林數做還是停止公文轉數學文字題班呢? 可否給點意見作参考吧!

Re: 自己買學林數作業做得嗎?

Hi babyhi,

我和你剛剛相反, 我自己買學林應用題每天給仔仔做, 現在他P2.做學林應用題3上, 我覺得他了解應用題, 但做加減數就比較唔小心, 常常冇進位或進錯位.......所以我想他學公文數.

Fion

我都買了學林應用題3上不過仲未做, 如果係咁我是不是應該讓他繼續上公文數嘗試做學林應用題一段時間再作決定呢? 你小朋友用了多少時間做學林令你覺得有用呢? 我都是覺得他學了公文後心算快了但理解題目就很差.

Hi babyhi,

如果自己有時間, 當然每天教他做幾題學林應用題, 開始時用口問他, 並且不要問同一類型題目,要有加數,減數,混合加減...他能夠答出該題橫式,才叫他落筆做, 最好你講完他能夠立即覆述該問題, 可以訓練他聽和專注能力.
我仔仔高班開始做學林應用題1上, 現在雖然做緊3上, 但我覺得他做數時, 沒有以前快, 可能3上開始深些, 或者他資質能力有限.......
請問你覺得學了公文後, 除了心算快些, 還有其他幫助嗎?是否會自動自各做功課?如果自己出數給他做有用嗎?

fion414,
兩回事o黎嫁, 我小朋友學緊公文, 英和數, k.2 時他向我說想講英文和普通話但唔識, 那時其實我尚未諗到參加興趣班, 不過見他有意識學習我才報謮, 但一開始時是參加學校的英文會話, 普通話班和繒畫班(諗住學校辦質素應該唔差), 其後珠心算, phonics等(當然是逐樣試啦), 後來再聽其他家長意見自己又問下人才參加了公文式, 我小朋友參加了一年多了, 他很喜歡返學又肯聽cd和做功課, 可能他真的有點語言天份, 老師都說他的發音很準確促使他更加喜歡上學, 公文數不是不好真的要勤做, 但小學文字應用注重多, 單以公文數的形式未必足以能應付, 它是按照小朋友的程度作起步, 每天幾張紙會重複做兩次, 到每一級的未段時會作升級試, 不要以為小朋友一定可以升級, 初時我都以為一定, 我試過聽到一位家長說她的小朋友要測驗兩次才可升級, 如果你打算為小朋友報讀你必要想清楚, 因為公文式任何一科都是要用時間觀察適應, 它不是一個幾個月或是半年的課程, 要完成一個課程確是十分費時, 終途離去又會覺得很可惜. 還有看題目好似很簡單, 但細心觀察時又不是自己所想的容易出題目, 始終小朋友面對父母和要面對老師時的責任感確是完全兩回事, 希望的的資料可以幫到你吧!

babyhi & fion414,
請問「學林應用題」係邊度可以買到,係咪普通書店都有?我見你地o既討論正正講正我o既問題,所以我都想買返來同個女試下,唔該晒!

我都想知呀, 唔該晒!
cslam 寫道:
babyhi & fion414,
請問「學林應用題」係邊度可以買到,係咪普通書店都有?我見你地o既討論正正講正我o既問題,所以我都想買返來同個女試下,唔該晒!

大衆、三聯、商務和中華書局都有售。

Thank you namanyi, 我會去睇睇,唔該晒!

應該任何一間書局都有得買, 不過有d好的書店佢會話俾你知給意見給你的.

Hi babyhi,

我都想比仔仔學公文中,英和數, 但怕佢冇時間做, 或者比佢學一科先, 但又唔知學邊科好? 因為我覺得公文教學方式幾好, 我有朋友個女學

你或者嘗試俾個選擇權給小朋友吧, 如果他冇所謂時你才看看那樣是他弱項, 因為真是一場毅力賽, 一日唔到終點可能真的冇人會知結果怎樣, 但半途退出又會使人感到有點進退兩難與及可惜.

[quote]
fion414 寫道:
Hi babyhi,

我都想比仔仔學公文中,英和數, 但怕佢冇時間做, 或者比佢學一科先, 但又唔知學邊科好? 因為我覺得公文教學方式幾好, 我有朋友個女學

Anyone can explain to me about 學林數學 pls?????
Thanks!

Hi babyhi & 好煩媽媽,

今日做

你係邊間學呀? 如果數學由A開始即是他已經好接近學校的程度了, 不錯吧!

Hi babyhi,

我係去荃灣海濱廣場, 仔仔好鍾意學數學, 我見到佢有番信心, 我都好開心, 其實真係好睇個小朋友有冇興趣!

Fion  

我以前都是住海濱, 不過就冇在此中心上課, 我為我聽口啤都是旺角的比較好, 呢度有冇朗讀的呢? 我見它好似地方很細而且開的時間很短, 其實讀書氣氛都是很重要的, 這純是我對此中心的看法, 如有說得不對請更正.

Hi babyhi,

我是住海濱, 所以去此中心做Test方便些, 你知唔知海濱好似仲有一間公文中心, 唔知2間邊間口啤比較好, 另外我想問旺角間公文中心在那裡?
Thanks
Fion

fion414 ,
以我所知荃灣另外的一間不知是否在愉景新城, 你可查電話公司是可以查到的, 我聽過同學家長說過它應會比海濱的好, 地方會大些相信你看過應會喜歡它; 旺角其實唔只一間, 在廣華街附迎也有的, 不過地方少絕對容納不到多學生, 我曾到過看看, 它們不須要上家長會可以直接報名, 而我小朋友上的一間初時我都覺得它們很麻煩, 如果你不參予家長會就算你要報名都不得的, 後來我才知道它要家長知道仔女來到會學到什麼, 要怎樣和學生近合才得到更好, 所以我的小朋友在此上了年多而我都很放心在此中心的教學.