用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有無N1C1 AM同學仔呀!
go

有無N1C1 AM同學仔呀!

我個B讀呢班, 叫KYLE HUI,
呢幾日佢話學咗太陽伯伯, 打開雪櫃......
一放學就不停唱兼做埋手勢,
唔知佢今日又學咗D乜?

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

你好,好高興認識你,我個仔都係讀呢班,請多多指教,你是否自已湊隻豬返學及放學呢?我就只係湊隻豬返學,放學就由工人姐姐湊

原帖由 chumimibbmama 於 10-8-19 10:59 發表
我個B讀呢班, 叫KYLE HUI,
呢幾日佢話學咗太陽伯伯, 打開雪櫃......
一放學就不停唱兼做埋手勢,
唔知佢今日又學咗D乜? ...

我隻豬係搭校車返學放學, 可能搭車時間太長, 佢到宜家返學上校車都仲喊, 但返到學校就無喊啦! 你個B返學仲有無喊呀?

回復 3# chumimibbmama 的帖子

My boy is also N1C1 am ar ! Nice to meet you!!!

我隻豬只係第一日返學有喊咋,之後都冇,我個仔係12月細仔,你地係咪都係細仔呀!

回復 1# PotatoPig 的帖子

我個仔係10月出世架!佢唔係好主動講學校d野,我地問至肯講!激死

你地咁多位有冇幫小朋友報學校既課外活動呀!!!!!我諗我應該唔報住...星期六d時間撞咗時間

點解我地班N1C1 AM咁少媽媽會上黎交流既,好想知多d阿仔係學校既生活,我阿仔淨係提過3個同學仔個名(林慧珊、蕭佩琳、馮栢濤)

各位好,我的豬仔都是N1C1 AM,今天先知有這個group的存在,你哋既仔女有沒有報到興趣班?

我冇幫我個仔報學校d興趣班呀!!!咁你地呢?

我都無報到, 因為D時間唔啱,
同我個B做功課連線時. 佢話點係聰明豆,
佢一路連線時一路叫加油,
同成日唱好寶寶同歡迎, 歡迎歌,
仲做埋動作, 好可愛!

我都無呀 ,想星期六,但都夾不到時間!
原帖由 chumimibbmama 於 10-10-4 15:59 發表
我都無報到, 因為D時間唔啱,
同我個B做功課連線時. 佢話點係聰明豆,
佢一路連線時一路叫加油,
同成日唱好寶寶同歡迎, 歡迎歌,
仲做埋動作, 好可愛! ...

原來咁多同學仔都無報到...我就因為知道佢哋有興趣班所以預咗D時間,諗住有機會認識吓D同班同學兼家長,睇嚟真的要搵機會先至可以啦!

我又係因為時間唔啱冇報,我仔仔又係會唱好寶寶及放學歌,唔知佢地會唔會有秋季旅行既呢?

Timetable

各位在執書包時有沒有困難呢?我每個月頭都畀張課程表攪到好confused,你哋星期三有沒有執"普通話"?喺唔喺日日都要帶"兒歌篇"同埋"English Nursery Rhyme"呢?

還有,班主任有冇打電話畀你哋講吓囝囡既情況?你哋又知唔知全班有幾多人仔架?呢方面既資料我好似唔多筧有喎!

星期三有帶普通話呀,兒歌篇應該係每星期三帶,nursery rhymes 係逢星期四帶.另外,老師係好少打來講小朋友既野,最近係阿仔係學校跌親才打來,傷口好好細,但有次阿仔放學返黎見到仆損晒,有5毫至1蚊銀咁大,但又無收到電話wor,好奇怪!仲有我都唔係好知佢一班有幾多人,阿仔只講過10個8個名咋!另外,記住26/11生日會不用帶書本,其他都要帶,10&11月生日既小朋友可着便服返學!
原帖由 bluemom 於 10-11-4 03:13 發表
各位在執書包時有沒有困難呢?我每個月頭都畀張課程表攪到好confused,你哋星期三有沒有執"普通話"?喺唔喺日日都要帶"兒歌篇"同埋"English Nursery Rhyme"呢?

還有,班主任有冇打電話畀你哋講吓囝囡既情況?你哋又知唔知全班 ...

我同阿豬執書包時, 都覺得好煩,
睇完呢張通告又要睇另一張通告,
攪到我好驚執錯書包.
同阿豬成日同我提D同學名有:
翠南, 范景橋, STEPHY, 馮栢濤....
D名可能唔啱, 因為我聽到個音咋!

我都覺同阿仔執書包好煩,好想教佢自己執書包,但自己都睇唔明又點教阿仔執書包呢?我阿仔都有提起呢幾個同學仔:STEPHY, 馮栢濤, 林慧珊, 姚/蕭佩琳...有d真係聽唔到個音,阿仔琴日好開心咁我知佢地會有birthday party,但佢話唔係佢生日(跟住我同佢講你係12月出世所以學校會係1月份先同你開生日會-佢好似有少少唔開心),咁你地係30/10有冇返學校睇show呀!!!

不過,張教學進度表有寫....
*普通話
13th-14th 1/11-12/11  朗文出版社"童唱童學普通話"第一冊P.6-9
15th-16th 15/11-26/11 朗文出版社"童唱童學普通話"第二冊P.14-17

進度表又寫....
*兒歌
14th  8/11-12/11 溫習

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

咁其實喺唔喺1-12號帶朗文出版社"童唱童學普通話"第一冊: 15-26號就帶朗文出版社"童唱童學普通話"第二冊?

"溫習"其實是我們家長同小朋友溫習還是要帶本書等老師同佢哋溫習呢??  \(?o?)/

大家可唔可以再畀d意見呢?
原帖由 tobbywong 於 10-11-4 22:42 發表
星期三有帶普通話呀,兒歌篇應該係每星期三帶,nursery rhymes 係逢星期四帶.另外,老師係好少打來講小朋友既野,最近係阿仔係學校跌親才打來,傷口好好細,但有次阿仔放學返黎見到仆損晒,有5毫至1蚊銀咁大,但又無收到電話wor,好 ...

我都係n1c1 am, 想問大家的小朋友, 宜家返學, 有冇喊啦.