用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) Good Hope.... Disappointed!
樓主: aema
go

Good Hope.... Disappointed!

第一年重辦幼稚園, 安排上缺乏經驗而引致不便是可以理解的, 但是這點絕不影響她的學術成績, 我想今年會有更多的人去申請k1, 如果樓主對gh咁失望, 唔知會否考慮轉校呢?

我是路過的, 但因本人看到有些家長對GHS辦KG有所質疑,所以來傾傾. 在197幾年之前, GHS已有自己的KG, 本人都有幸在Kowloon Tong的校園(即現時真光小學校舍前少少的位置)生活過, 以至上清水湾小學及中學. 各校長及老師們都是一等一的對小朋友要求高和嚴格, 有紀律, 有禮貌, 以至校外校內都有一定的佳績的, 及學生的中英文水平都真的有保證.

我知道GHS在大約30幾年來沒有KG的經營, 而至現時重辦KG, 當中必定有很多困難, 若因今年重新PICK UP而至有點問題出現, 相信學校都會一一做好. 就正如以前我們的家長因知道小學上中學只得50%的校內學額時,我們的上一代, 都合力與學校反映意見, 做簽名運動, 去信教育署, 將50%改為85%之高. 學校的功勞是功不可沒.

家長們, 你想你的下一代有好的環境唸書, 一切都是美好, 完美無暇的, 就不如"平心靜氣"地向校方正正式式make an appointment, 又或將所有意見以書信交給校長, 發表一下你的要求, 合理的相信GHS一定會有所安排.

回想當天你因為什麼原因要女兒考GHS....因出名,因曾有9A學生狀元,因有港姐,華姐,歌星,藝人都是這裡唸過書,校舍美觀,多元化。。。這都不是重點,最重要是你的女兒知道你對這間學校作出的抱怨,責罵,你又想你女兒會有多喜歡GHS呢???

GOOD HOPE WITH GOOD WILL & FUTURE.

今年肯定會比舊年多人考,因為舊年有好多人其實唔知 GH 重開幼稚園。

加上而家大家都知 GH 校舍超靚,又有個好校長,相信到時會有好多人去排隊拎報名表

我想這是'代溝'問題,vic6 我估我同你生活年代較近,從前的投訴文化沒現在的強,我們亦相對較能從正面看

原帖由 vic6 於 10-8-19 12:57 發表
我是路過的, 但因本人看到有些家長對GHS辦KG有所質疑,所以來傾傾. 在197幾年之前, GHS已有自己的KG, 本人都有幸在Kowloon Tong的校園(即現時真光小學校舍前少少的位置)生活過, 以至上清水湾小學及中學. 各校長及老師 ...

本人也因吳校長及GH嘅校風才讓其小女入校,
但校長如何好,都要下面嘅老師和職員有修養、愛心和責任感,才可有效地辦學及提高校譽。

上星期五上午, 我打電話到學校詢問一些問題, 同事叫我找X老師, 但她不在, 着我留下聯絡電話,讓X老師回覆我。
可是下午四時多, X老師還未聯絡我, 於是我再次打電話到學校, 同事回應X老師正在會議中。

星期一, 我再打電話到學校, 同事說全体老師外出參觀, 「今天」不會回校。(不明上面為何星期一可以兩小時內收回覆?)

星期二, 再打到學校, 同事說X老師校內, 叫我留下電話,讓X她回覆我。到下午四時半, 電話依然沒响過來, 第四次終於找到了。可是X老師沒有解答我的問題, 只說請你留下聯絡電話, 「明天覆你」。(天啊!)

你估佢有沒打給我呢? 聰明嘅你都知答案, 只有我癡癡的在「等」。

「老師」作為學校與家長嘅橋樑, 如果事事躲藏, 又何能辦好學校和叫父母放心呢?

辦幼稚園, 所以力不從心, 這只是逃避責任的借口, 請上面GH嘅打手, 專心準備開課吧。

原帖由 icbb1230 於 10-8-17 15:28 發表
其實,你會唔會反應過大呢?你寫個咁嘅題目,好多人都會誤會GH真的好差,但間學校都未正式開學,而你嘅問題係好少嘅事。你可以話GH同d vendor溝通唔好,但係你有無諗過辦一間幼稚園真係唔簡單,recruitment、teaching approach、ca ...

講得好!!!!

哈哈...其實你這些問題...同樣都會發生在其他出名的學校...所以請別介懷...

原帖由 肥媽打 於 10-8-19 14:19 發表
本人也因吳校長及GH嘅校風才讓其小女入校,
但校長如何好,都要下面嘅老師和職員有修養、愛心和責任感,才可有效地辦學及提高校譽。

上星期五上午, 我打電話到學校詢問一些問題, 同事叫我找X老師, 但她不在, 着我留下 ...

我都同意,真係有不少好出名的學校是這樣,一向出名的東西都要你等,好似好難得到的。有人接都好似中o左獎咁,唔係只說message。等同你結婚時,老公比女家姊妹玩弄一樣,都係要等。買LB手袋,都是要等。買樓,要等。hehe!!以事論事。

最要緊是,經一事,長一智。 
唔好令小朋友唔開心。盡量向校方傾/寫信去啦!有時在電話中,你即刻問老師,她都真的未必可以同你道出solution。耐心d! 讓你女兒過得開心d!
keep going!  

原帖由 七點半 於 10-8-19 14:42 發表
哈哈...其實你這些問題...同樣都會發生在其他出名的學校...所以請別介懷...

回覆 4# KK07 的文章

本人也是GHS 舊生, 就讀十多年.  可以告訴各位, 學校當年的校車及校服外判商服務態度極差, 好似唔休做.  由於以前唔興投訴, 我和我阿媽都啞忍左禁多年.....  冧真D, 呢D都係小問題!時代進步, 服務差遲好被取締.

而且, 優秀的老師未見得會是出色的行政人員, 不要對他們有太高期望.

"優秀的老師未見得會是出色的行政人員, 不要對他們有太高期望."

講得好!!!!

作為人母, 最驚不是遇到
不出色的行政人員, 而是遇到
缺乏責任的老師。

我去年替女兒申請學校, 打過電話給sc及kv, 如果大家都試過的話, 我想大家都知道他們的職員又有幾"禮貌". 不過我不是要抺黑他們, 而是想說很多學校其實都有這些情況, 大家不用太介懷, 如果真想反映,不如在21日的家長會直接跟校方說吧, 這可能更有幫助.
我不是gh的打手, 但我和丈夫都很相信gh是一所好學校, 所以放棄了sc, kv, pc, 也讓女兒入讀, 我很希望女兒喜歡這所學校, 也希望她能在一個開心和健康的環境中學習.

老實講, 所有人都知GH今年係重開, 相信好多家長都會concern學校既師資同課程, 無論學校同家長大家都要試左先知得唔得. 放棄左一間run左好耐而個女又鍾意既學校入GH, 好坦白我都有d患得患失. but i will give it a try anyway. 如果GH既行政同師資都令樓主同另一位"新黎"既媽媽咁不滿, "什"至要開個新既id起到投訴學校既話, 咁不如認真咁諗下係咪真係要比囡囡讀一間你咁不滿既學校, 因為即使開左學,都實會有d亂, 何必要咁為難自己同囡囡呢?

我遇過間行政比GH差100倍既學校, 但果間學校一樣大把人報, 只可以話而家好多學校既行政係有改善既空間.

係呀! 當年校車,校服的確係唔休做.真係獨市. 校車Mrs.Wan, d叔叔ok,有個以前hold第7/8號車的叔叔上個term仲hold緊美孚車. 而次次去買校服(佳x),d ee就實話一定ok,唔洗試,都係惡惡地....要忍....要怒多的是.

真的想當年....依家Corina Chen都做校長la!以前係班主任.

原帖由 latinrabbit 於 10-8-19 15:28 發表
本人也是GHS 舊生, 就讀十多年.  可以告訴各位, 學校當年的校車及校服外判商服務態度極差, 好似唔休做.  由於以前唔興投訴, 我和我阿媽都啞忍左禁多年.....  冧真D, 呢D都係小問題!時代進步, 服務差遲好被取締.

而 ...

絕對同意啦

原帖由 elmolly 於 10-8-19 18:25 發表
老實講, 所有人都知GH今年係重開, 相信好多家長都會concern學校既師資同課程, 無論學校同家長大家都要試左先知得唔得. 放棄左一間run左好耐而個女又鍾意既學校入GH, 好坦白我都有d患得患失. but i will give it a tr ...

我都唔係GH既打手,不過我就好同意"咁不如認真咁諗下係咪真係要比囡囡讀一間你咁不滿既學校, 因為即使開左學,都實會有d亂, 何必要咁為難自己同囡囡呢?"喱句囉!

連家長都咁不滿間學校,個女又點會鐘意間學校,又點會讀得開心呢

無法子啦,HK有社民連這類政黨塗毒市民,仲要有好多選民受佢地嗰一套,而家呢個年代同八九十年代好唔同,邊個夠大聲夠惡就可以得逞,懶理佢係有理定理虧。

我最近都打過電話去學校反應校車問題,負責人吳主任未能接電話,但當日下午都覆番我,而且非常有禮貌。我覺得如果有意見,做家長應該理智一點,打電話到學校反映意見。邊間學校無問題丫,其實新辦學校,好多野大家都唔好甘心急,體諒一下喇

完全同意 你和misschan1227!!:)

其實, 我發現有些人不止抒發感受.......

對我來說, 我小時候已知gh是一所好女校, 加上我朋友的推介, 我相信gh是一間有質素的一條龍學校...

如果家長能放下高貴的地位, 不是'一叫就到...一要就有...'的個人風格.....我相信所謂問題就不是問題 !! 這裡是學校教職員, 不是你的下屬或傭人 . 有問題就善意及勇敢地當面向學校提出意見或改善之處.

坦白講, 我只是一個普通學生的草根階層家長, 只是不平則鳴, 和希望以正面和體諒的態度看整個事情和長遠發展.  

'我只是希望我的女兒順利入讀gh幼小中 .'

原帖由 elmolly 於 10-8-19 18:25 發表
老實講, 所有人都知GH今年係重開, 相信好多家長都會concern學校既師資同課程, 無論學校同家長大家都要試左先知得唔得. 放棄左一間run左好耐而個女又鍾意既學校入GH, 好坦白我都有d患得患失. but i will give it a tr ...

"如果家長能放下高貴的地位, 不是'一叫就到...一要就有...'的個人風格.....我相信所謂問題就不是問題 !! 這裡是學校教職員, 不是你的下屬或傭人 " ..... This is exactly what I thought and I guess this line should be for parents who always complain in Bk about "trival matters" that they are not happy about their schools too ... not just for this thread ...

P.S. ... I do not have any connection with GHS KG but just want to voice out my feelings towards this incident

原帖由 passby 於 10-8-19 23:45 發表
完全同意 你和misschan1227!!:)

其實, 我發現有些人不止抒發感受.......

對我來說, 我小時候已知gh是一所好女校, 加上我朋友的推介, 我相信gh是一間有質素的一條龍學校...

如果家長能放下高貴的地位, 不是'一叫 ...

回覆 7# vic6 的文章

Corina Chan 在四月份因私人理由辭左職.... 據聞同其他老師不和....

除左Mrs Wan 及佳X外, Office 的文員仲更加惡, 以為自己真係'一人之下, 萬人之上', 實際上只係井底之蛙....其實佢哋禁差的服務態度, 會損害學校的形象.下過又係個句, 以前唔興投訴.....