用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 系呢度不知不覺浦左快一年了...
go

系呢度不知不覺浦左快一年了...

由阿仔未識行到而家咀多多,呢年真係唔易過,努力中有血有淚仲有$$$$$$$,由接受唔到咁貴既私人訓練到而家3t都系私家加小組,嘩!!!都唸唔返開頭點樣過!

今晚只係有感而發,希望努力中既媽咪再努力,比多一點愛同耐性我地既小朋友,間中我都有軟弱既時間,喊下又一日了...(我間中都問下點解要係我個仔呀:(),不過見到佢開開心心,就咩都唔記得了!

cheer up!!!

天不常晴,心不常靜。
好好享受,每一天吧!
加油。
QQ

Nokia6300,

Hi, 我記得曾經同你交流過! 係呀, 這一年我都係同你一樣有血有肉! 一開始由評估5000, 個別,小組次次幾佰,之後7500一個月, 簡直張我地個井掘乾! 但佢一日一日既小進步, 的確是得來不易的小進步, 令我兩老真係好開心! 今天他終於有s位了, 說話從一粒音都冇, 到近日叫我一聲"媽咪" 我真係開心到流眼淚!  跟住的日子, 我知道我一生都要為他努力張羅, 可能有時會好失落好灰心, 但傷心過後, 又再起身, 同阿仔一起努力, 我地要加油!

我囝囝而家仲未排到cac 見醫生, 年頭係step 做評估, 只話佢感統問題, 上年k1, 成日比
老師投訴唔合群, 鍾意自己玩, 唔跟規矩, 成日走來走去!

校長覺得佢有自閉傾向, 而家轉咗下午班, 會attention 佢多d, 我都好心急, 希望可快d見醫生排位, 而家佢3 years 8 months, 我都唔知同佢做詳訓練先岩佢, 真係好煩!

原帖由 Torres 於 10-9-8 21:46 發表
Nokia6300,

Hi, 我記得曾經同你交流過! 係呀, 這一年我都係同你一樣有血有肉! 一開始由評估5000, 個別,小組次次幾佰,之後7500一個月, 簡直張我地個井掘乾! 但佢一日一日既小進步, 的確是得來不易的小進步, 令我兩老 ...

年頭到而家都等咗8,9個月, 都未見到CAC醫生, 好耐啊。3歲8個月都未開始排政府服務, 到排到(如真係需要服務), 都已差不多5歲了。O既然有感統問題、不守規矩和不合群, 咁如經濟許可, 就做住私家職業治療、幼兒導師訓練和上社交小組吧。再看看他們的意見。

原帖由 JANETHIM 於 10-9-8 23:25 發表
我囝囝而家仲未排到cac 見醫生, 年頭係step 做評估, 只話佢感統問題, 上年k1, 成日比
老師投訴唔合群, 鍾意自己玩, 唔跟規矩, 成日走來走去!

校長覺得佢有自閉傾向, 而家轉咗下午班, 會attention 佢多d, 我都好心急 ...

而家已經上緊言語冶療, 佢2 歲時去健康 院, 次次見姑娘都pass, 姑娘話佢冇問題, 連健康 院醫生都話冇問題, 所以一直都冇再去排或搵其他training! 直到去年上幼稚園, 比先生投訴佢唔合群, 專汪力差, 不守規則等, 我先再拿拿林去step 做評估, 但同時排heep hong 嘅言語, 同感統冶醫, 係step 做完評估後, 話佢言語只係delay 1-2個完, 只係上兩堂左右便ok, 咁7月份heep hong  打來
話有位, 所以都照上! Heep Hong  嘅感統仲排緊, 我可能會去links 上住先,而家只有一路等,一邊自己搵training 比阿囝啦!  

原帖由 overcomer 於 10-9-9 00:23 發表
年頭到而家都等咗8,9個月, 都未見到CAC醫生, 好耐啊。3歲8個月都未開始排政府服務, 到排到(如真係需要服務), 都已差不多5歲了。O既然有感統問題、不守規矩和不合群, 咁如經濟許可, 就做住私家職業治療、幼兒導師訓練 ...

step 有幫我排政府, 而家仲等緊見醫生!

原帖由 pipi331 於 10-9-10 00:39 發表

LINKS OT 如果可以上午做, 好大機會好快有位.
但steps 果時評無幫您排服務咁奇ge, 因為好多人都系揾step 幫手, 故有此一問.

回覆 3# Torres 的文章

hi torres,

我都記得你呢!!
阿仔開始返n班了,仲等緊e位呀,希望佢適應啦....日日train既日子真係好 stressful呀,而家叫做放左心小小,都要睇下佢係學校係點

大家都加油呀,小朋友係好叻ka!

我最近少咗上來,不知不覺又中秋.

過去一年不易過啊, 由開始時每星期請兩次假陪阿囡上堂.到c6失業,協康st有位都唔捨得去, 寧願等星期六/庭恩.

到最近排到i位,c6又有工返,阿囡近月仲大有進步.成句"媽媽,我想要睇書書"都講到.終於飲得杯落了.

聽到大家sharings都開心.......
雖然沒見面,卻像老朋友....

再要加油呀!!!!

請問你幾時開始排e位?

原帖由 nokia6300 於 10-9-11 15:00 發表
hi torres,

我都記得你呢!!
阿仔開始返n班了,仲等緊e位呀,希望佢適應啦....日日train既日子真係好 stressful呀,而家叫做放左心小小,都要睇下佢係學校係點

大家都加油呀,小朋友係好叻ka! ...

回覆 12# bobolam 的文章

我系09/09排的,今年大派位派到 i 位,不過我reject 左收排 e 位

是否用番旧No.排 e 位?  
e 位是否好過 i位? 我仔現在已不同ST訓練了, 社交和專注力較弱, 是否改排 e 位好呢?

原帖由 nokia6300 於 10-9-15 12:37 發表
我系09/09排的,今年大派位派到 i 位,不過我reject 左收排 e 位

回覆 14# bobolam 的文章

系同返舊no排的,當時去左間 i 位睇下,佢地既地方很小, n班有2x人,我仔係輪輪盡盡個種同埋佢系最需要係 pt/ot,呢個係 i 位既support都系好唔夠,所以最後 give up左既同時轉埋 e位

我唔敢比d咩comments你,因為 i 位真係好講口脾,但 e位要家長同小朋友去做訓練,如搵 i 位,一定要搵有人讀過比到 comments你呀!

加油!