用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-11 K3O
樓主: joemyt
go

2010-11 K3O

Hi Joe & Sunny,

Barry 哥哥真係好叻囝 .

Wayne 媽咪

原帖由 joemyt 於 10-11-10 19:39 發表
Sunny, 你好,我都係 Barry 老豆,我叫 Joe。3年前同你一樣,大仔考小一,細仔 Barry 考KV。Barry 好彩有哥哥"照住",入到 KV;現在亦係靠亞哥的護蔭直入喇小。

反而開始擔心 Barry 會讀得辛苦,因為大仔現在無論功課或者係活動都 ...

貢獻勳章

Thank you but my son is not smart enough, just lucky!

貢獻勳章

黎緊的暑假將會係小朋友的最後快樂暑假,因為一上到小學,就..................唔駛咁驚,無野0既 ~~~

玩還玩,記得 keep 住做習作(坊間那些小一中英數已經OK),keep 住寫字,背下乘數表 (當唱歌咁,唔需要咁認真,唔係會嚇怕小朋友),等小朋友一路都有果團 "火",你就會發現 KV 原來唔係"流"料 !

原帖由 joemyt 於 10-11-11 19:05 發表
黎緊的暑假將會係小朋友的最後快樂暑假,因為一上到小學,就..................唔駛咁驚,無野0既 ~~~ 玩還玩,記得 keep 住做習作(坊間那些小一中英數已經OK),keep 住寫字,背下乘數表 (當唱歌咁,唔需要咁認真,唔係會嚇怕小朋友),等小朋友一路都有果團 "火",你就會發現 KV 原來唔係"流"料 !..

Hi Joe,

希望如此!!!!!  

Wen

回覆 43# joemyt 的文章

hi joe,

alvin啱啱收到消息,
st joseph收左佢喎,
請問你點睇小朋友响st. joseph?
功課又深唔深? 啱唔啱kv仔讀呀?
希望你可以比d意見!
謝謝!

貢獻勳章

Sunny:

觀塘聖若瑟係一間唔錯的小學,紀律好好(有好多公務員子弟就讀)。就算最後只有呢間學校收,唔好覺得upset,可能有意想不到的成績 !

記得Barry的哥哥三年前,就只有呢間小學收,就諗住疊埋心水讀。哥哥讀得好開心,成績亦可接受。聽其他家長講,好多KV仔在St. Joe都係考全級頭幾名!就在P.1結束前,見哥哥成績見得下人,又要幫弟弟諗定後路,所以膽粗粗同哥哥去LS考插班試,經過"過三關斬六將",最後比哥哥僥倖考到。

因為 St. Joe 係英文小學,英文亦教高一級,所以唔好睇少呢間學校。就算此校的直屬係中文中學,但亦有全英文班;另外我認識的一些 St. Joe top boy 亦可考到觀塘瑪利諾/聖言/九龍華仁等 Band 1 英中。

因為如此,所以我以過來人身份,覺得 St. Joe 幾好,係就係細D。如果讀得好,咪試下插第二間更好的。

貢獻勳章

補充少許, St. Joe 都係多功課做,仲係英文小學。但一般小學都係咁多功課!

KV仔做慣功課,無有怕,所以我點解話要 keep 住團火,唔好在暑假偷懶呢?

hi joe,

十分多謝你既寶貴意見,
真係要等埋22/11派位先再作決定,
多功課我可以接受,
問題係上中學時候....
如果我個囝好似你哥哥咁醒就掂!

Hi Joe,

聽到你說觀塘聖若瑟在升中時可以有機會考入聖言及九華, 真是一個好消息, 咁想請教一下, 如果成績一般的小朋友又派去邊呢, 咁是否直升觀塘聖若瑟中學呢?

Wen

原帖由 joemyt 於 10-11-18 22:59 發表
Sunny:

觀塘聖若瑟係一間唔錯的小學,紀律好好(有好多公務員子弟就讀)。就算最後只有呢間學校收,唔好覺得upset,可能有意想不到的成績 !

記得Barry的哥哥三年前,就只有呢間小學收,就諗住疊埋心水讀。哥哥讀得好開心,成績 ...

貢獻勳章

St. Joe 係英文小學,G.S & Maths 係用英語課本,而中文係用普通話教,程度唔會比傳統名校低 (如果讀得掂)。每級得3班,亞仔讀小一時,全級只得唔夠100人,聽講去年開始受熱捧,每班有成40人 !

聽朋友講,唔係咁top的小朋友,多數都會揀直升St.Joe中學,而中學部亦非全母語,在微調後有全英語班。

如果在英小讀得OK,到升中 "面試" 時會有一定優勢 !

吾該晒Joe,你的資料好有用!

原帖由 joemyt 於 10-11-19 17:37 發表
St. Joe 係英文小學,G.S & Maths 係用英語課本,而中文係用普通話教,程度唔會比傳統名校低 (如果讀得掂)。每級得3班,亞仔讀小一時,全級只得唔夠100人,聽講去年開始受熱捧,每班有成40人 !

聽朋友講,唔係咁top的小朋友,多數都會 ...

我都係咁話~~謝謝謝謝

想請教你,當年你怎樣幫大仔預備ls既插班試呢?係唔係考中英數筆試,數係要考英文數,份卷係考小二上學期既野,咁常識洗唔洗考?除左筆試,會唔會問家長及小朋友問題?
同埋,要幾時入信申請(英文信定中文信)?要交d咩獎狀或證書較好?
唔好意思,咁多問題,因為真係好想比囝囝考入ls! Thanks!
原帖由 joemyt 於 10-11-18 22:59 發表
Sunny:

記得Barry的哥哥三年前,就只有呢間小學收,就諗住疊埋心水讀。哥哥讀得好開心,成績 ...

貢獻勳章

baby627:

1) No need to prepare because KV boys are smart !

2) Yes, Chi/Eng/Maths  written test, but Maths in chinese. according to my son, the paper is belonging to P.2.

3) No G.S. test.

4) If pass the test, an interview will be conducted for both parents and boys.

5) April to May. Both Eng / Chi letter is OK (I think)

6) 校長話有價值的證書,例如:全港公開賽冠亞季軍 / 全級考第一 / 8級綱琴(6歲!?!?) 等等,又或者有個大學教授契媽,咪叫佢寫封推薦信囉。那些無謂的課外活動證書就無必要啦,重質不重量喎 !

有錯請指教,又或者pm我啦,再唔係去旅行那天詳談亦可 !

貢獻勳章

喇沙昨晚凌晨已放榜,今年90個自行分配當中,41個係"世襲",其餘49個係計分。
有無同學中左呀?

JOE兄,

ALVIN入左軒尼詩官小下午校,
以家我都頭痛緊點揀,
你又有D咩高見呀?

貢獻勳章

Sunny 兄:

首先恭喜 ALVIN 仔入左間咁好0既小學 !!!!!!
點解頭痛呀?乜軒小唔係你杯茶咩?仲要諗?呢間學校的搶手程度可與灣仔St.Joe相比!
但換轉係我,除非DBSPS收亞仔,否則其他私校/直資我都唔會考慮。點解? 因為 ........ 如果要比錢,就讀間最好,否則唔湯唔水的,不如讀間唔駛交學費又好的津小,況且,軒小的中學校網亦令人垂涎 !

研究研究 .....

JOE兄,

你既諗法都啱既!
我諗中學校網先係我既目標,
st.joseph真係上中學既話真係唔掂....
但軒小對我來講最大問題係路程,
alvin要反下午,
放學撞正放工,
日日都要塞紅隧....
而且我又冇諗住搬過香港區,
所以都怕佢辛苦,
另外軒小又是中文小學,
都有d擔心佢d英文會冇咁好!
而且好擔心軒小同Q.C脫龍,
軒小亦都可能要搬校(上下午其中一間要搬),
太多因素影響,
所以有頭都痛!

貢獻勳章

咁你就要收下風啦 ! 因為未來幾年,全港小學都應該會轉全日制,根據慣例,多數都係舊校的好D,新校的無咁好 (我都係斷估!)

我住觀塘,大仔返喇沙,都要朝早七點上車;何況你仲要過海,細路仔真係幾"甘" !!! 至於升中,都係果句,先攪好小學,讀得好,去邊間都得;讀得唔好,直屬都無你份! 正如喇沙咁,而家全級約180人,但可以直升喇沙書院的,就起碼要考全級100名內。

貢獻勳章

明年1月15日(星期六下午2:00-3:30)會同Barry仔開生日會, 返學後會叫亞仔將邀請卡派比大家,希望到時可以同大家見下面,傾下計。

剛巧子悠亦係在同一個地方開生日會,不過就早Barry仔幾日!