用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女可能之前係讀個間學校聽到其他小朋友講,所以學咗,都係個句慢慢嚟啦 !你有冇報學校課外活動?我見到時間唔係咁好都唔報,bb嚟緊都去上門學鋼琴,本來想比佢學非洲鼓班,不過星期六一定要一次過學2樣,時間又長,都係等下期先,星期一個班又唔知點咁,返下午班唔係咁好,上午班接住落就ok!我都覺得我哋個司機同姨姨好好,我個仔搭咗2日,佢哋已經記得我bb叫乜名,唔知係未我bb係車都攪攪震 ,所以特別記得!
原帖由 媽珠 於 10-9-6 15:27 發表
我現在是全職媽媽, 因為我眼見個女1歲多o的已經學o野學得好快, 但係你講佢唔聽 , 佢睇見或聽見就去學, 重細細個已經識便工人. 好似有次我o地去公公屋企食飯, 大家一齊食緊飯, 佢突然大叫 " xx, 拿柸水比我. ...

都冇計啦! 都要教o架啦!

我都冇報呀! 因為之前已check o左知道課外活動有咩同時間. o的時間就唔到阿大小姐, 而家返學返 PM 更加起唔到身(今朝11:40 起身 , 重要叫先起. 尋晚唔肯瞓, 成點幾先瞓著) . 所以同佢報o左而家跳緊舞o個間學校星期六及日都上堂.
原帖由 loloyen 於 10-9-6 16:03 發表
hi!媽珠
你女女可能之前係讀個間學校聽到其他小朋友講,所以學咗,都係個句慢慢嚟啦 !你有冇報學校課外活動?我見到時間唔係咁好都唔報,bb嚟緊都去上門學鋼琴,本來想比佢學非洲鼓班,不過星期六一定要一次過學2樣, ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
你女女今日有冇收到奶粉同一個水樽?點解會有水樽!THX!

原帖由 媽珠 於 10-9-6 18:34 發表
都冇計啦! 都要教o架啦!mouth:" />

我都冇報呀! 因為之前已check o左知道課外活動有咩同時間. o的時間就唔到阿大小姐, 而家返學返 PM 更加起唔到身(今朝11:40 起身 , 重要叫先起. 尋晚唔肯瞓, 成點幾先瞓 ...

有奶粉, 但係冇水樽和. 個樽係新定用過o架, 如果用過可能係其他小朋友o架!

原帖由 loloyen 於 10-9-6 19:47 發表
HI!媽珠
你女女今日有冇收到奶粉同一個水樽?點解會有水樽!THX!

醒目開學勳章

HI!媽珠
我諗都係其他小朋友,但我開頭問BB點樣飲,佢又識,我開頭以為MISS LAM比佢,因為呢幾日BB都唔飲得果汁/維他奶/總之係甜都唔得,我星期五有同MISS LAM講BB重有小小痰,真係一頭霧水 ,如果我BB有你個女女講嘢咁叻,我就唔使成日估估下啦
!
原帖由 媽珠 於 10-9-6 22:09 發表
有奶粉, 但係冇水樽和. 個樽係新定用過o架, 如果用過可能係其他小朋友o架!

各有各煩啦!
今日 PE 堂玩平衡木, 可能辛苦過做地盤 , 阿女瞓覺比較自動自覺, 重比平時快o左好多瞓著

原帖由 loloyen 於 10-9-7 00:06 發表
HI!媽珠
我諗都係其他小朋友,但我開頭問BB點樣飲,佢又識,我開頭以為MISS LAM比佢,因為呢幾日BB都唔飲得果汁/維他奶/總之係甜都唔得,我星期五有同MISS LAM講BB重有小小痰,真係一頭霧水 ,如果我BB有你個女女 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
你女女同你講話玩平衡木,我問過我bb一啲都冇提過做過關於呢樣運動 ,好彩你講番比我聽,先知道多啲每日佢係學校做過乜,係啦星期一有冇記得交家庭照,星期三要交功課紙(認識自己),啲通告成日都好早比,有啲又有排先到,好似中秋節個安排,成廿幾號先做,咁快比你睇,好易唔記得,我現在用薄寫低,邊曰做乜,好怕到時又唔記得,如果睇多次疊通告會好!
原帖由 媽珠 於 10-9-7 01:14 發表
各有各煩啦!
今日 PE 堂玩平衡木, 可能辛苦過做地盤 , 阿女瞓覺比較自動自覺, 重比平時快o左好多瞓著

Hi! loloyen,

可能你個仔唔係好知o個o的係咩! 所以唔識講比你聽. 阿女成日話唔乖冇得玩, 冇著 sport wear 冇得玩, 著錯衫我知冇得玩, 但"唔乖" 我有o的保留, 下次要記得問下 MISS LAM 咩情況之下先冇得玩.

所有o野我星期一已經交晒啦! 因我怕唔記得交.
所有事我都 mark  在日曆上面, 因為好容易唔記得o架. 上年阿女學校開年我唔記得同佢著中國服, 返到學校見到先記得. 阿女冇o野, 但我自己就有o的唔開心.
頭先阿女要同我上完 PTH 堂 佢先肯瞓, 第一課"上學去"比較熟, 第二課可能剛開始教, 所以唔係好識.

原帖由 loloyen 於 10-9-8 00:14 發表
hi!媽珠
你女女同你講話玩平衡木,我問過我bb一啲都冇提過做過關於呢樣運動 ,好彩你講番比我聽,先知道多啲每日佢係學校做過乜,係啦星期一有冇記得交家庭照,星期三要交功課紙(認識自己),啲通告成日都好早比,有 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我都唔知事實我BB有冇出去玩,可能有又可能冇,冇既原因係佢唔乖 ,我今日都有同BB睇下普遍話書,不過佢真係唔多識,剩係答我有,因為我問佢今日係未教呢個咁 ,真係暈暈地,真係怕佢跟唔上!
原帖由 媽珠 於 10-9-8 00:56 發表

可能你個仔唔係好知o個o的係咩! 所以唔識講比你聽. 阿女成日話唔乖冇得玩, 冇著 sport wear 冇得玩, 著錯衫我知冇得玩, 但"唔乖" 我有o的保留, 下次要記得問下 MISS LAM 咩情況之下先冇得玩.:question ...

其實我個女好似部錄音機同錄影機o敢, 見過同聽過o既o野會做返出o黎.

我見佢用個 board 夾住本書響度睇, 佢話MISS LAM 都係   o敢睇書 (MISS LAM 有一本好大o既書). 重有呢幾日阿女話佢o地冇用自己本書, 只係睇  MISS LAM 本大書. 我都信, 今日阿女自己執書包時將所有書反轉晒. 放學我開書包睇o的書真係原封不動和.

不如你試下開CD 比黎駿聽, 我都係打開本書一路聽CD 再指住比阿女睇, 但佢唔係好睇書. 只係自己響度 solo............

原帖由 loloyen 於 10-9-8 01:56 發表
HI!媽珠
我都唔知事實我BB有冇出去玩,可能有又可能冇,冇既原因係佢唔乖 ,我今日都有同BB睇下普遍話書,不過佢真係唔多識,剩係答我有,因為我問佢今日係未教呢個咁 ,真係暈暈地,真係怕佢跟唔上!mouth:" /> ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
thx你既提議,我都差啲唔記得有cd ,不過今晚daddy都同bb睇住本書教同要佢跟住讀,開頭唔肯講,要讚佢叻同乖先讀,你話激死未 ,你明天接唔接你女女放學?我要睇情況,如果好大雨就唔接啦,因為上次我係出面等的士等到發咗霉,但bb又成日講要我去接,都唔知點好 !
原帖由 媽珠 於 10-9-8 22:50 發表

其實我個女好似部錄音機同錄影機o敢, 見過同聽過o既o野會做返出o黎.

我見佢用個 board 夾住本書響度睇, 佢話MISS LAM 都係   o敢睇書 (MISS LAM 有一本好大o既書). 重有呢幾日阿女話佢o地冇用 ...

CD 入面有歌o架, 唱歌仲有動作, 我個女一去到o個 part 就成個彈起..........

我會去接放學, 阿女都係日日問我接唔接佢放學? 不過最緊要係我想同  MISS LAM 傾下........睇下阿女平日上堂   o既情況, 因為阿女日日都話佢自己乖...

原帖由 loloyen 於 10-9-8 23:56 發表
hi!媽珠
thx你既提議,我都差啲唔記得有cd ,不過今晚daddy都同bb睇住本書教同要佢跟住讀,開頭唔肯講,要讚佢叻同乖先讀,你話激死未 ,你明天接唔接你女女放學?我要睇情況,如果好大雨就唔接啦,因為上次 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
你昨晚都同BB聽CD,不過興趣不大,唯有睇住本書同佢讀下,昨天真係唔好意思,有些阻住你同MISS LAM傾計,我同MISS LAM傾完,佢話BB放完病假回來好似唔記得晒之前既事,病假前剛剛好啲,MISS LAM都話佢乖咗,現在又要由頭嚟過 ,今日係學校假期,不過我昨天同BB講,(我講大話)話因為你係學校唔乖,所以今日唔比返學,佢係咁講唔好,又話會乖,問BB冇得返學開心定唔開心,佢話唔開心,希望咁既方法令佢知道要乖先有得返學,快啲唔好再聽到MISS LAM話佢小小唔乖啦 !
原帖由 媽珠 於 10-9-9 11:56 發表
CD 入面有歌o架, 唱歌仲有動作, 我個女一去到o個 part 就成個彈起..........

我會去接放學, 阿女都係日日問我接唔接佢放學? 不過最緊要係我想同  MISS LAM 傾下........睇下阿女平日上堂   o既情況, 因為阿 ...

你唔好太介意, 有時兩個家長一齊時miss 傾下學校o既o野重好啦! 大家一齊知多o的麻. 尋日我o地分手之後找了很一會才在滑梯附近見到阿女, 但 C6不見了, 問佢爸爸去了那裡她說不見了 ....... 又找了一會連手電都打了都找不到, 阿女又四圍走.........
最後找到原來去了 VV, C6話有講低, 個細又掛住玩冇聽到, 真係 .........

你唔好太緊張, 小朋友重細, 而且都係剛剛學習上學, 可能重未清楚咩係返學, 比o的時間佢佢遲o的o的o野會上心       o架! 起碼你試到佢佢係鍾意返學, 佢已經好乖        o架啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-10 17:59 發表
HI!媽珠
你昨晚都同BB聽CD,不過興趣不大,唯有睇住本書同佢讀下,昨天真係唔好意思,有些阻住你同MISS LAM傾計,我同MISS LAM傾完,佢話BB放完病假回來好似唔記得晒之前既事,病假前剛剛好啲,MISS LAM都話佢乖咗,現在又要 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
明白晒!THX!我會努力每日BB返學前再訓話,直到BB改善!
想問下你下星期五個家長會你會唔會去?我想去但一早約咗入TUEN MUN同娘家做節食飯,真係 !
今個星期個功課只係印手指模,我有冇睇錯
THX!
都話啲C6粗心大意 ,成日唔知行咗去邊!
原帖由 媽珠 於 10-9-11 00:44 發表

你唔好太介意, 有時兩個家長一齊時miss 傾下學校o既o野重好啦! 大家一齊知多o的麻. 尋日我o地分手之後找了很一會才在滑梯附近見到阿女, 但 C6不見了, 問佢爸爸去了那裡她說不見了 .......  ...

只係做手指晝, 不過其他 題目我都照同阿女響屋企做晒, 你有時間可以平日都同你仔仔做下, o敢樣隻手會靈活o的, 快   o的識用手指手腕o既力.以前我做女 讀 PN 班, 學校每個月都有一份玩具/習作送比佢o地, 等佢o地返屋企玩.

我會去呀! 聽下都好. 因為我家沒有宗教信仰, 如果佢可以教我唔駛入教又有多5 分就好啦! 阿女現在只有15 分, 多得一分得一分......
C6 成日問我點樣先可以實入到想讀o個間, 我答佢一係你係校董, 一係你去做校工o羅
如果你唔得閑, 我話反比你知都得.

我最近響書局見到有幾本圖畫書, $15一本又唔貴(我係大眾會員仲有 10% off ), 可以比小朋友學寫字學繪畫, 用白枝板筆畫, 用完可以抺o左去 , 你有興趣去書局睇下 :-

出版社 : 巧肓幼教圖書
書名: 迷宮運筆遊戲
        創意運筆遊戲
        國字描寫練習
        畫畫運筆練習
               :
               :
               :

原帖由 loloyen 於 10-9-11 01:04 發表
HI!媽珠
明白晒!THX!我會努力每日BB返學前再訓話,直到BB改善!
想問下你下星期五個家長會你會唔會去?我想去但一早約咗入TUEN MUN同娘家做節食飯,真係 !
今個星期個功課只係印手指模,我有冇睇錯
T ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
THX你介紹既書,等我去睇下先!
其實我真係好想去,不過一早約咗改唔到,重要係入TUEN MUN咁遠,冇計,咁麻煩你聽完講番大概內容比我知,VERY THX! 我都算係半個基督徒,不過未返教會,我預計下年就會同埋BB返,呢個不是因為要入小學而返,而是當BB出世冇耐要做手術,當時情況有些危險,好彩我舅父係牧師,佢嚟幫我BB祈禱,可以過到呢關,所以我之後一路都有祈禱 ,其實我唔係好明小一入學個啲分點計,你個15分可唔可以講解比我知,唔該晒!
功課內手部運動我都有同BB做一些,不過唔係做晒,因為搵唔到咁多樽 !

15分計法:-
適齡 :10分
第一名子女 : 5 分
如果佢阿爸做校工/校董 : 20 分 ttl 30 分 (冇打錯, 請看下), sure
詳情請看l-
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

原帖由 loloyen 於 10-9-12 16:43 發表
HI!媽珠
THX你介紹既書,等我去睇下先!
其實我真係好想去,不過一早約咗改唔到,重要係入TUEN MUN咁遠,冇計,咁麻煩你聽完講番大概內容比我知,VERY THX! 我都算係半個基督徒,不過未返教會,我預計下年就會同埋BB返 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
thx你既回答!咁我bb都有15分 ,你有冇諗過小一想你女女入邊間?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-12 19:12 發表

15分計法:-
適齡 :10分
第一名子女 : 5 分
如果佢阿爸做校工/校董 : 20 分 ttl 30 分 (冇打錯, 請看下), sure
詳情請看l-
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

...

我o地兩公婆希望阿女可以讀到油天或者陳守仁, 因為唔需要用太多錢, 同最大好處好近屋企, 行唔駛5 分鐘就到......
o敢阿女又可以遲o的先起身

原帖由 loloyen 於 10-9-13 15:53 發表
hi!媽珠
thx你既回答!咁我bb都有15分 ,你有冇諗過小一想你女女入邊間?thx!
‹ 上一主題|下一主題