用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

如果唔係太犀利, 你比佢帶口罩反學啦!
今日派o左好多書呀, 即係memo 入面星期一及二要派的書.

今日MISS LAM 終於打比我啦! 校長講得ARM. 冇消息即係好消息. 阿女今日響學校跌到, 佢自己都有同我提過, 當然講唔曬成個案發經過啦! MISS LAM 話MR WINS 一入課室, 成班細路就開心到蜂勇上去, 我個女一跳起就撞到後尾"怎". 佢o地同佢睇o左幾次都冇 "總"冇起樓, 但佢o地都好 擔心. 所以打o黎問侯下. 我冇同佢講阿女骨頭硬, 唔怕跌.   上次最嚴重o個次佢同表弟打架, 佢又撞到後尾"怎" "總"o左兩日. 我覺得學校都幾交帶呀!
MISS LAM 重話阿女開始有自己走出位, 我一直都好擔心, 因為佢一開心就會周圍走o架. 希望佢受老師教啦!

原帖由 loloyen 於 10-8-31 17:24 發表
HI!媽珠
我BB今日冇返學,因為昨日回家後已經係咁打乞次,我都知道出事,臨訓前比咗啲之前醫生既收鼻水藥,不過成晚BB都訓得唔好,聽到啲鼻水聲好勁,今早起身重有埋咳,即刻打返學校請假,下午去睇醫生,醫生話係小感冒,不過 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我都有考慮帶口罩,不過我怕佢成日除,因為今日去診所我都同佢帶番個口罩,見佢時不時都攪,我要出聲先唔再攪,可能BB覺得唔自然,MISS LAM今晚都打過比我問我BB乜病,佢話今日都有幾個同學仔都請咗病假,MISS LAM話可能昨天太熱出咗去玩,回到課室又有冷氣,一冷一熱就中招,我都要睇下明天BB個鼻水顏色同埋咳成點先再決定,MISS LAM都話休息一兩日好啲,我問MISS LAM唔番2日會唔會跟不上學習,MISS LAM話唔會,我都知道要派書,MISS LAM都問我星期五會唔會去接BB放學,我話會,佢話留番星期五比我幫BB拎,因為太多書會好重,MISS LAM會幫我KEEP起,希望BB快啲好番!
THX!
你女女冇事就好啦!小朋友一開心就乜都唔記得啦!我BB可能過幾日又會發作,攪人啲嘢,行出位,大啲會定啲,唔使擔心,你女女已經好過我BB!

原帖由 媽珠 於 10-9-1 00:34 發表
如果唔係太犀利, 你比佢帶口罩反學啦!
今日派o左好多書呀, 即係memo 入面星期一及二要派的書.

今日MISS LAM 終於打比我啦! 校長講得ARM. 冇消息即係好消息. 阿女今日響學校跌到, 佢自己都有同我提過, 當然講唔曬成 ...

我覺我要教小朋友自理, 教佢熱要除衫抺汗, 凍要著衫. 尋日送個女返學見到有個女仔落校車已經成頭汗 (但著住外套) , 上星期放學見到有o的小朋友未上車又成身汗. 真係好客易攝親.  我個女都重未識抺汗同凍要著衫, 只識除衫. 所以日日著校服時我都放條手巾響背脊, 等到上o左車先裸返出o黎, 因為等車時有時冇風都幾熱, 話曬中午時段.

可能著 sport wear 會出操場玩, 所以留曬汗都唔出奇. 阿女成日都唔話比我知, 我問o左幾次著 sport wear o個日會玩咩, 去邊度玩?  如果真係會成身汗我下次同佢攝多塊手巾, 教佢玩完自己裸返出o黎.
原帖由 loloyen 於 10-9-1 02:32 發表
HI!媽珠
我都有考慮帶口罩,不過我怕佢成日除,因為今日去診所我都同佢帶番個口罩,見佢時不時都攪,我要出聲先唔再攪,可能BB覺得唔自然,MISS LAM今晚都打過比我問我BB乜病,佢話今日都有幾個同學仔都請咗病假,MISS LAM話 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日BB都係冇返學,傷風 已經好番好多,只剩咳,希望明天可以返學,我之前都已經成日同BB講凍要著外套,熱要用手巾抺汗,講又講咗,到時佢唔記得都冇計,盡量日日返學前提佢,咁細個BB邊識抺汗,唉!睇怕都有排攪.
原帖由 媽珠 於 10-9-1 14:47 發表
我覺我要教小朋友自理, 教佢熱要除衫抺汗, 凍要著衫. 尋日送個女返學見到有個女仔落校車已經成頭汗 (但著住外套) , 上星期放學見到有o的小朋友未上車又成身汗. 真係好客易攝親.  我個女都重未識抺汗同凍要著衫, 只識 ...

希望你 BB 快o的好返啦!
今日我個女話有兩件唔開心o既事 :-
1) 坐校車時(應該回程) 佢隔離個boy 車一開就捉住佢o既手臂, 當時佢差不多瞓著, 我教佢下次如果再同呢個男仔坐, 佢都重係o敢, 佢自己要教o個個男仔要捉住前面坐位背個扶手, 捉佢隻手臂唔安全o架!
2) MISS LAM 話佢今日唔叻 , 我鼓中 因為佢又走出位........., 佢話自己明天一定會乖o的.......

原帖由 loloyen 於 10-9-1 16:55 發表
HI!媽珠
今日BB都係冇返學,傷風 已經好番好多,只剩咳,希望明天可以返學,我之前都已經成日同BB講凍要著外套,熱要用手巾抺汗,講又講咗,到時佢唔記得都冇計,盡量日日返學前提佢,咁細個BB邊識抺汗,唉!睇怕都有排 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
多謝關心!你女女應承咗你應該明天會乖,唔使擔心,起碼佢同你講學校唔開心同開心既事,我就重等緊 ,父母同仔女既溝通好重要,第時大個你想聽佢哋都唔同你講,現在啲大大既小朋友好難攪,希望我個仔第日唔好唔啋我,講小小都好滿足!
睇我bb情況,好大機會可以返到學,不過我都要佢帶口罩先,以防萬一!
原帖由 媽珠 於 10-9-2 01:14 發表
希望你 BB 快o的好返啦!
今日我個女話有兩件唔開心o既事 :-
1) 坐校車時(應該回程) 佢隔離個boy 車一開就捉住佢o既手臂, 當時佢差不多瞓著, 我教佢下次如果再同呢個男仔坐, 佢都重係o敢, 佢自己要教o個個 ...

Hi! loloyen,

黎駿今日重未返得學呀?
你想佢同你講感受, 你不如試下你同佢講你o的感受先, 講講下佢或者會同你講返o架.
頭先比茶點阿女食, 原來都要唱歌o架! (唔怪得知校長話返學好忙, 時間好緊迫啦!)

"打開蚊帳melody"
Are you hungry? are you hungry?
Yes I am, Yes I am.
Hurry up to eat now. Hurry up to eat now.
La la la. La la la.
講 : Thank you teacher. Thank you classmate.
May I eat now? Yes you may.

原帖由 loloyen 於 10-9-2 02:11 發表
hi!媽珠
多謝關心!你女女應承咗你應該明天會乖,唔使擔心,起碼佢同你講學校唔開心同開心既事,我就重等緊 ,父母同仔女既溝通好重要,第時大個你想聽佢哋都唔同你講,現在啲大大既小朋友好難攪,希望我個仔第日唔好 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
本來今日預比bb返,點知昨晚4點幾咳醒咗,攪咗一輪又6點,跟住今日起身咳就小咗,鼻水都冇問題,不過又多一樣係氣喘,不是勁喘,但我都冇聞藥係home,所以又請假去睇醫生,唔知聽日可唔可以返呢,真 ,如果聽日又返唔到,我要親自去學校幫bb攞書,唔知冇返幾日bb會唔會跟唔到進度 !我之前係第2班啲topic睇過,知道食茶點時會唱are you hugry,我係屋企都有同bb唱,佢都識2句咁多 ,成日聽miss lam講上課時間好趕,點解呢?
星期一又話改放學時間,我都唔清楚咁校車係未又遲10分鐘呢?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-2 18:16 發表
Hi! loloyen,

黎駿今日重未返得學呀?
你想佢同你講感受, 你不如試下你同佢講你o的感受先, 講講下佢或者會同你講返o架.
頭先比茶點阿女食, 原來都要唱歌o架! (唔怪得知校長話返學好忙, 時間好緊迫啦!)

" ...

我今早問過校車ee,佢話更改上堂時間唔影響校車喎!

原帖由 loloyen 於 10-9-3 00:45 發表
hi!媽珠
本來今日預比bb返,點知昨晚4點幾咳醒咗,攪咗一輪又6點,跟住今日起身咳就小咗,鼻水都冇問題,不過又多一樣係氣喘,不是勁喘,但我都冇聞藥係home,所以又請假去睇醫生,唔知聽日可唔可以返呢,真 ,如果聽 ...

Hi ! 蚊蚊 PIG
我尋日問校車姨姨都係同我講時間差不多, 沒有影響.但頭先返學姨姨比左張紙我話上車遲 10 分鐘. 可能返下午o的車冇o敢塞, 所以可以遲o的上車啦!

Hi! loloyen

希望係 BB 快o的好返啦! 如果你BB 今日唔坐校車記得打去問下校車姨姨啦!
頭先阿女話佢有個新同學 "XXX" (我唔記得o左個名, 但聽個名知係 boy o黎o架!   he he! 學o左個女講o野o添))

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-3 09:23 發表
我今早問過校車ee,佢話更改上堂時間唔影響校車喎!

醒目開學勳章

HI!蚊蚊PIG THX!
HI!媽珠
今日BB已經返咗學,不過要帶住口罩,隱陣啲,今日我會去接BB放學,已經通知咗學校啦!THX你!
昨日又有新同學,我BB都算遲插班,原來呢個重遲,你今日都係去接女女放學,校車我都要一陣問下先得,呢2天見校車都遲成15分鐘先到,問清楚唔使BB係下面等咁耐,又可以去多次VV先落樓,成日好怕BB係校車急VV ,驚佢忍唔到,因為都坐成9個字車!
原帖由 媽珠 於 10-9-3 14:19 發表
Hi ! 蚊蚊 PIG
我尋日問校車姨姨都係同我講時間差不多, 沒有影響.但頭先返學姨姨比左張紙我話上車遲 10 分鐘. 可能返下午o的車冇o敢塞, 所以可以遲o的上車啦!

Hi! loloyen

希望係 BB 快o的好返啦! 如果你 ...

其實由我屋企自己開車去學校唔塞車都係20 分鐘車程, 但坐校車要 12:35 落街等. 而家開曬學車通常遲10-15 分鐘, 但我都會12:35 前到, 我等佢好過佢等我.無為成車人等我o地又或者送車尾要自己騰來騰去我都唔想.

而家通常都係12:20 要阿女食完飯, 跟住辨大小事, 換衫, 穿鞋, 查防蚊水, ......... 最prefect 就係 10 分鐘內完成.    o敢樣我會比一粒魚肝油糖阿女食, 但通常佢都係 要我吹佢...........

我除o左擔心佢用圍走, 我重擔心 佢亂講o野, 就好似MISS LAM 今日講佢話 MR. WIN o既o野 , 都唔知佢響邊度學   o既, 如果我同佢一齊聽到我可以即刻教佢, 但................  

原帖由 loloyen 於 10-9-3 15:27 發表
HI!蚊蚊PIG THX!
HI!媽珠
今日BB已經返咗學,不過要帶住口罩,隱陣啲,今日我會去接BB放學,已經通知咗學校啦!THX你!
昨日又有新同學,我BB都算遲插班,原來呢個重遲,你今日都係去接女女放學,校車我都要一陣問下 ...

醒目開學勳章

Hi!媽珠
我今日都直接打比校車負責人,問過星期一上落車時間,果然要推遲10分鐘,現在起碼知道唔使係下面呆等,我bb都係食完午飯攪完大小事先換衫,同你差唔多,今日我bb都唔乖,miss lam話佢玩水,因為佢見其他小朋友有提子汁飲,佢就唔用口講用行動(動作)諗住令miss lam知道佢想飲,所以倒咗啲水係枱,重要2次,最後miss lam睇住佢要佢飲先飲,因為miss lam知bb有咳,所以唔敢比bb飲怕有痰,我之前冇同miss lam講唔好比bb飲,呢樣事令我覺得miss lam好細心 ,今日成日攪其他小朋友摸佢哋,出課室又唔跟住miss lam,唉 !返到home已經教訓bb一輪,希望佢記得,今日幫bb攞埋書,不過返到home發覺冇咗1套6本英文書同普通話書同碟,打返學校miss lam又走咗,留咗電話同留言,希望快些知道,是否miss lam比漏我!
你女女件事我係門口唔覺意聽到小小  ,其實你女女講咗個乜字?唔介意講我知嗎?你返到home有冇教番你女女,現在咁細個應該受教,不要太擔心!
原帖由 媽珠 於 10-9-3 21:00 發表
其實由我屋企自己開車去學校唔塞車都係20 分鐘車程, 但坐校車要 12:35 落街等. 而家開曬學車通常遲10-15 分鐘, 但我都會12:35 前到, 我等佢好過佢等我.無為成車人等我o地又或者送車尾要自己騰來騰去我都唔想. :wahah ...

醒目開學勳章

hi媽珠
想問下今個星期有乜通告,我想同你對下,因為怕bb冇返幾日學,miss lam比漏!thx!

只有兩份通告
1) 課外活動 (3 PAGES)
2) #YORK-N013 (1 PAGE)
3) 1 張功課
4) 手冊
5) 1本功課簿

原帖由 loloyen 於 10-9-4 03:56 發表
hi媽珠
想問下今個星期有乜通告,我想同你對下,因為怕bb冇返幾日學,miss lam比漏!thx!

醒目開學勳章

hi!媽珠thx!
想問一下你上星期派既書已經齊嗎?
thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-4 15:44 發表
只有兩份通告
1) 課外活動 (3 PAGES)
2) #YORK-N013 (1 PAGE)
3) 1 張功課
4) 手冊
5) 1本功課簿

已經齊晒啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-4 16:11 發表
hi!媽珠thx!
想問一下你上星期派既書已經齊嗎?
thx!

小朋友都係動作行先, 點解我個女成日同佢表弟打架就係因為o敢. (佢o地相差一年). 玩玩下見到人o地o的o野又想玩, 又唔開日問, 一手就拿去, 比人拿了玩具的就 自然反應出手. 我o地成班大人唔會幫手, 只會教佢o地要出聲先問, 人o地ok 先拿. 唔ok 唔準拿. 而家我個女有時都會問, 但係一口問一手即取(人o地都未有 answer, 因為佢都未問完....)
我覺得老師同校長都真係好有心機又細心, 真係會 take care o的小朋友, 如果唔係有o的真係明知都唔理你o架.
我問o左我個女佢知錯所以佢唔肯講佢對MR. WIN 講咩. MISS LAM 同我講佢話 MR. WIN 係壞人, 好需, 唔鍾意你之類的說話.........    阿女話因為佢上次上佢堂整親, 所以入MR. WIN 數 唔鍾意佢............
佢知要同MR. WIN say sorry, 明天我會加張 memo 紙比MISS LAM 叫佢幫我提阿女要道歉 . 因為MISS LAM 得閑o個時, 我好唔得閑, 我響度

原帖由 loloyen 於 10-9-4 01:04 發表
Hi!媽珠
我今日都直接打比校車負責人,問過星期一上落車時間,果然要推遲10分鐘,現在起碼知道唔使係下面呆等,我bb都係食完午飯攪完大小事先換衫,同你差唔多,今日我bb都唔乖,miss lam話佢玩水,因為佢見其他小朋友有提子 ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
今日miss lam打咗比我講番啲書問題,原來我bb遲入學所以校務處未update我之後訂書既文件,所以miss lam都冇收到,miss lam話應該明天會比番我,
你女女係未睇電視學呢?平時係home有冇講過,你係全職mama定係要返工,平時你有冇同女女睇下書,即係教育小朋友行為個啲,不過小朋友都係要慢慢教,我都教訓咗我個仔,佢話記得喎,係未記得要過幾日問下miss lam先知啦!
昨日司機叔叔打比我,提我要遲10分鐘上落車,都幾有交帶,我成日想問下你,平時放學係門口負責指揮啲校車個位係未校長嚟架 !thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-5 16:50 發表
小朋友都係動作行先, 點解我個女成日同佢表弟打架就係因為o敢. (佢o地相差一年). 玩玩下見到人o地o的o野又想玩, 又唔開日問, 一手就拿去, 比人拿了玩具的就 自然反應出手. 我o地成班大人唔會幫手, 只會教佢 ...

我現在是全職媽媽, 因為我眼見個女1歲多o的已經學o野學得好快, 但係你講佢唔聽 , 佢睇見或聽見就去學, 重細細個已經識便工人. 好似有次我o地去公公屋企食飯, 大家一齊食緊飯, 佢突然大叫 " xx, 拿柸水比我. " 我即時 . 平日我兩公婆都唔會o敢樣叫姐姐做o野, 佢都唔知響邊度學??跟住佢兩歲幾我已經開始教佢自理, 要佢自己食飯佢唔肯食, 只係望住姐姐, 好多o野佢知係姐姐會做佢就唔做, 所以姐姐約滿後都冇再續約. 等佢自己學自理. ...

如果平時係佢自己一個睇電視, 我只會開playhouse disney 同小朋友 VCD, 晚上就睇劇習. 佢講o既o野實係佢平時聽到的.
尋日我又再問佢, 佢話佢同 MR. WIN 講佢係" 壞人, 同 FUXX", 我即時 . 問佢邊個教佢 FUXX. 佢話迦南幼兒園教, 我問佢知唔知點解, 佢講o左一串我聽極都聽唔明  o既中文. 我估佢應該想講 FOX ....
平日我都有同佢睇你講o個o的書, 響街見到有o的唔 arm 唔好o既o野會即刻教佢講佢知, 等佢第一時間入o左腦先 ...

我同你o個o架校車都幾好, 姨姨同司機都好交帶, 我見有o的媽咪話成日白等........

學校門日做指揮o個個如果我冇記錯佢係副校長. 上次開學前有個 家長會校長第一次介紹佢....
可能你上次冇去, 不過校長提我o地每次家長會最好抽時間去聽, 因為有好多o野提我o地o架.

原帖由 loloyen 於 10-9-6 00:48 發表
hi!媽珠
今日miss lam打咗比我講番啲書問題,原來我bb遲入學所以校務處未update我之後訂書既文件,所以miss lam都冇收到,miss lam話應該明天會比番我,
你女女係未睇電視學呢?平時係home有冇講過,你係全職mama ...

‹ 上一主題|下一主題