用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔

醒目開學勳章

HI!請問有冇N1D1(PM)同學仔?
有既MAMA在此傾下計THX!

好開心呀! 我個女係N1D1 (PM) o架. 你問吓你個小朋友知唔知邊個係呂曦童呀?
原帖由 loloyen 於 10-8-14 02:29 發表
HI!請問有冇N1D1(PM)同學仔?
有既MAMA在此傾下計THX!

醒目開學勳章

HI!你好!等佢返咗學問下佢,不過佢冇乜記性,很高興認識你,多啲係這裡傾計,我頭個幾日都會自己接送,等bb習慣就會搭校車,你bb是否搭校車!thx!
原帖由 媽珠 於 10-8-16 14:12 發表
好開心呀! 我個女係N1D1 (PM) o架. 你問吓你個小朋友知唔知邊個係呂曦童呀?

小女第一日就已經坐校車, 第一, 二日有喊, 第三日就冇, 因為我話當日會接佢.
原帖由 loloyen 於 10-8-17 00:37 發表
HI!你好!我bb18號先正式返學,唔好意思!等佢返咗學問下佢,不過佢冇乜記性,很高興認識你,多啲係這裡傾計,我頭個幾日都會自己接送,等bb習慣就會搭校車,你bb是否搭校車?我bb叫黎駿!thx!
...

醒目開學勳章

你BB好叻,希望我BB都OK!請問班主任是否叫MISS LAM?
你住邊區?你BB返了一星期學開心嗎?THX!
原帖由 媽珠 於 10-8-17 17:44 發表
小女第一日就已經坐校車, 第一, 二日有喊, 第三日就冇, 因為我話當日會接佢.

校車 #10A (家住大角咀區)
囡囡今日話佢好開心, 放學返o黎同我講今日老師唔比玩車車, 但可以玩滑梯同遙遙板, 我叫佢如果o個日開心放學記得同老師say thank you!
之前是 MISS LAM同我聯絡的,阿女話之前幾日班到有兩個MISS LAM 同1個MISS SO, 但今日得一個MISS LAM 同1 個MISS LOK, MISS SO去左隔離班房。 我相信MISS LAM 係班主任, 其它係助手.
原帖由 loloyen 於 10-8-17 18:00 發表
你BB好叻,希望我BB都OK!請問班主任是否叫MISS LAM?
你住邊區?你BB返了一星期學開心嗎?THX!

如果你自己開車或坐的士要注意呀! 今日因有要事囡囡坐唔到車我O地自己送佢返學, 終於見識到有幾塞車. 由雅息士道入去一路慢駛(好多去YORK 的車, 因對面KINGSTONE 未開學) 去到學校大概成 10 分鐘(只由轉入雅息士道計起). 所以我同C6講冇咩事都係叫阿囡坐校車返學好, 最多接放學.

原帖由 媽珠 於 10-8-18 00:43 發表
校車 #10A (家住大角咀區)
囡囡今日話佢好開心, 放學返o黎同我講今日老師唔比玩車車, 但可以玩滑梯同遙遙板, 我叫佢如果o個日開心放學記得同老師say thank you!
之前是 MISS LAM同我聯絡的,阿女話之前幾日班到有兩個 ...

醒目開學勳章

THX!媽珠,我BB今日第一日返學,入去冇喊,完全冇乜反應,可能佢周圍睇緊嘢,有些陌生,放學我去接BB,MISS LAM話BB冇喊過,需要VV時重會自己行出去同老師講,又肯食茶點,第一日算係咁,我呢幾日都會自己接送,怕BB陌生,下星期一就會坐校車,希望佢都可以唔喊啦!想問下你,你之前是否已經收了好多通告,我今天都冇收到,多謝你既回應!THX!

上星期五有好多呀! 都係填下表o敢, 不過今天要交4張學生相, 另外下星期一開始要穿sport wear, 每逄 一及三都要穿.
原帖由 loloyen 於 10-8-18 17:30 發表
THX!媽珠,我BB今日第一日返學,入去冇喊,完全冇乜反應,可能佢周圍睇緊嘢,有些陌生,放學我去接BB,MISS LAM話BB冇喊過,需要VV時重會自己行出去同老師講,又肯食茶點,第一日算係咁,我呢幾日都會自己接送,怕BB陌生,下星期 ...

醒目開學勳章

hi!你好!乜咁多通告我都冇收到,唔知明天有冇,如果再冇要問下miss lam先,多謝你通知我穿運動服既時間,學生相都未叫我交,thx a lot!
原帖由 媽珠 於 10-8-19 00:56 發表
上星期五有好多呀! 都係填下表o敢, 不過今天要交4張學生相, 另外下星期一開始要穿sport wear, 每逄 一及三都要穿.

今日我接個女放學,  MISS LAM 話我個女答應會照顧一個新同學, (因為坐對面). 我問個女知唔知同學仔叫什麼, 她說-- 黎駿

及阿女話今日你個仔飲牛奶唔小心弄衫, 之後姐姐同佢換件黃色衫添.
原帖由 loloyen 於 10-8-19 03:06 發表
hi!你好!乜咁多通告我都冇收到,唔知明天有冇,如果再冇要問下miss lam先,多謝你通知我穿運動服既時間,學生相都未叫我交,thx a lot!

醒目開學勳章

HI!你好!原來我BB對面既係你個女,等我明天送佢返學睇下先,個衰B食茶點時玩CUP,唔係MILK係麥精嚟,攪到成套校服都有啡色,幾驚洗唔到,好彩都洗到,你個女好叻可以講我個BB名字,我BB唔太講嘢,佢都好遲先識講嘢,個時幾驚佢有語言障礙,呢2日返到HOME問佢係SCHOOL有乜玩,佢都只係講唱歌,CAR,問佢去幾多次VV,食乜嘢,答咗又唔知係唔係真係咁,激死 ,多謝你個女既照顧,我BB現在2歲9個月,你女女幾大,THX!

我個女今日請假, 因佢要排舞, 星期日要表演.
我個女係0701BB, 現在3歲7歲啦!
我個女頭兩日都答唔到我o架, 過多兩日熟習o左佢就識答你o架啦!
男仔學講o野係會遲o的o架, 唔駛担心!
原帖由 loloyen 於 10-8-20 03:26 發表
HI!你好!原來我BB對面既係你個女,等我明天送佢返學睇下先,個衰B食茶點時玩CUP,唔係MILK係麥精嚟,攪到成套校服都有啡色,幾驚洗唔到,好彩都洗到,你個女好叻可以講我個BB名字,我BB唔太講嘢,佢都好遲先識講嘢,個時幾驚佢 ...

醒目開學勳章

HI!你好!我今日同BB返學,順便問下MISS LAM,我BB對面係唔係你個女,MISS LAM話係,佢話你個女要表演唔係度,你個女女咁快有得表演,好叻女,MISS LAM重同我講你女女自己帶個MELODY茶點盒,食既時間將個蓋放係枱,我BB攞咗,你女女當時有些驚冇咗,好彩MISS LAM同你女女講唔使驚,叫我BB比番你女女,真係SORRY你女女,你女女係大B,唔怪得講嘢咁叻,我BB有排等!

Hi! loloyen.

Sorry! 呢幾日冇時間上o黎. 因為要倍個女, 通常 weekend 都係.
其實個女表演係佢 join 的跳舞學校攪的. 尋日終於正式表演o左. 起初都驚阿女出唔到台. 需然係一大班小朋友一齊跳, 但係好似佢呢個年紀的小朋友有幾個次次綵排都喊(但平日上跳舞堂唔喊o架). end up 個個都出到場表演我自己同所有父母都好開心.
我個女係自已帶茶點o架. 因為我想知佢食O左幾多O野, 好似佢以前返 PN 上午班. 早餐唔食, 唔飲奶. 等到茶點時間先食小小, 老師比一次佢, 就算唔飽都唔加. 上星期佢問我點解以前 PN 班時唔整茶點比佢帶返學? 佢問得即係佢好鍾意.

每個小朋友發展都唔同, 男仔語言發展會比女仔慢o的. 你試下多o的同佢講o野啦. 可能會好o的. 好似我家姐個仔現在2歲7個月, 以前又係唔多講o野o架, 但返o左PN 班幾個月而家日日響屋企自己講o野同唱歌.
我之前問阿女知唔知咩o野係照顧別人, 佢答同佢玩, 幫下佢...... 我相信呢o的係MISS LAM 教佢, 佢只會REPEAT, 可能唔明白意思 O架! 頭先同佢等校車問佢記唔記得要照顧邊個小朋友, 佢唔答我. 因為已經唔記得o左o羅. 希望佢見到你個仔會記得啦!

醒目開學勳章

HI!你好!我BB今日第一次搭校車,接佢個時問咗跟車保母,佢話BB上車後喊咗一陣好快收聲,放學就冇喊,跟住見到BB又換咗褲,心諗又玩CUP,問佢只係答我曳,連個學生証都濕晒,唔知攪乜,即刻打返學校問老師,MISS LAM又開緊會,唯有等覆,到7點半到MISS LAM打比我,話番今日既事,原來BB VV唔專心,VV都周圍都係,真係比佢激死,MISS LAM同我講幫BB調咗位,好似話BB成日上堂冇啦啦行出位,MISS LAM比個冇咁易走出嚟既位BB,可能我BB未返過PN,只返過PLAY GROUP,可能未習慣校園生活要有紀律,希望BB快啲學到,MISS LAM又問我BB係未唔多識聽中文,我答係,MISS LAM話同一句說話用中文BB唔太明白,用英文就明白,係HOME因為菲傭姐姐用英文講,所以BB對答係用英文,MISS LAM話下次用英文問先,激死 ,係啦!你有冇MSN架,如果有請你ADD我,THX!
[email protected]

我個女就喊o左兩日,第三日就因為我會接佢放學所以佢超開心, 又笑又跳o敢上車. 你小朋友應該好快會習慣, 因為o的姨姨同司機叔叔真係好好人家.

小朋友可能好奇, 覺得學校o的o野樣樣都好新奇,   所以周圍望四圍行, 過多一排睇慣o左就唔會o架啦!

原帖由 loloyen 於 10-8-24 00:11 發表
HI!你好!我BB今日第一次搭校車,接佢個時問咗跟車保母,佢話BB上車後喊咗一陣好快收聲,放學就冇喊,跟住見到BB又換咗褲,心諗又玩CUP,問佢只係答我曳,連個學生証都濕晒,唔知攪乜,即刻打返學校問老師,MISS LAM又開緊會,唯 ...

我個女話今日有外國人老師同佢o地玩, 叔叔叫 MR. LIP.(唔知佢有冇聽錯個名, 因佢聽人名有時會個音唔準 ).叔叔帶    o左好多玩具同佢o地一齊玩. 問佢o地問題.............

原帖由 媽珠 於 10-8-24 14:20 發表
我個女就喊o左兩日,第三日就因為我會接佢放學所以佢超開心, 又笑又跳o敢上車. 你小朋友應該好快會習慣, 因為o的姨姨同司機叔叔真係好好人家.

小朋友可能好奇, 覺得學校o的o野樣樣都好新奇,    ...

醒目開學勳章

HI!媽珠,今日BB第2日坐校車冇喊重笑,唔知係唔係BB上車時安排坐司機後面,特別HAPPY!我都有問佢今日食乜飲乜,唱乜,教乜,都係答到唔知真定假,都唔知答乜,都唔問咁多啦,好似迫BB答問題咁,昨日已經唔見咗條DRY手巾,已叫MISS LAM找下,應該都冇咗啦!今日又係唔見咗第2條,問BB又唔知答乜,剩係講冇,夜晚同BB訓練放DRY手巾落褲袋,叫佢做咗幾次,佢都OK,希望聽日真係記得用完放回褲袋啦!司機叔叔&姨姨真係好好人,我都放心,諗住逢星期五去接佢放學順便同MISS LAM傾下佢係學校怎樣,BB又會開心,想問下你,如果那天星期五不用放學搭校車,係未用個張不搭校車紙比校車姨姨就得?THX!