用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 興趣狹窄
go

興趣狹窄

點算? 淨係鐘意大肌肉活動, 其他一D興趣都冇

我仔仔亦然,要他專心坐定定學習,實在難過登天.我也為此十分煩惱

利用佢現有的興趣引出新的學習。

For my case, 我仔鐘意玩"poo 吱吱"(tickle),吱完幾次之後,當佢望住我期待再吱時,我就拿起d圖咭問佢係乜野黎。10張之後又再吱過,如是者,1-2星期後就可說出圖咭一些內容。

其實叫佢坐定定聽我說一些新圖咭都吾得,唯有一步一步引導。

我都試過, 但佢寧願唔玩都唔要學...........
重有冇方法呢, 咁攪落去我真係唔知佢將來會點

原帖由 Capricorn2521 於 10-8-14 10:49 發表
利用佢現有的興趣引出新的學習。

For my case, 我仔鐘意玩"poo 吱吱"(tickle),吱完幾次之後,當佢望住我期待再吱時,我就拿起d圖咭問佢係乜野黎。10張之後又再吱過,如是者,1-2星期後就可說出圖咭一些內容。

其實叫佢坐定 ...

唔知你有冇見過一個玩具叫扭扭樂,有0的圓圈唔同顏色, 係上面你可以貼上圖片OR文字, 再係轉轉針貼上圖片, 轉中就叫佢企係個度OR用手摸, 再轉再玩, 你從中同佢講個生果, 咩顏色...ETC

可吾可以從95%遊戲+5%學習開始呢? for my case, 我覺得當佢認為我係佢的玩伴就容易入手。當初係吱10吓先讀一張咭,仲要係我自問自答,當佢知道model answer 係乜,就答得好快,懶醒咁。而全程我就好似一個大細路/傻婆咁卡卡笑,表情多多,佢覺得我好玩就自然鐘意我....其實係投其所好...好似追女仔咁....個concept似floortime。

原帖由 owl_2046 於 10-8-18 10:05 發表
我都試過, 但佢寧願唔玩都唔要學...........
重有冇方法呢, 咁攪落去我真係唔知佢將來會點

未見過, 有冇圖比我參考下, 唔該!

原帖由 ttlucky0303 於 10-8-18 10:39 發表
唔知你有冇見過一個玩具叫扭扭樂,有0的圓圈唔同顏色, 係上面你可以貼上圖片OR文字, 再係轉轉針貼上圖片, 轉中就叫佢企係個度OR用手摸, 再轉再玩, 你從中同佢講個生果, 咩顏色...ETC ...

喚!明白晒, 投其所好, 放低尊嚴.....得!
只要幫到佢要我做"傻婆"都冇所謂!

原帖由 Capricorn2521 於 10-8-18 16:39 發表
可吾可以從95%遊戲+5%學習開始呢? for my case, 我覺得當佢認為我係佢的玩伴就容易入手。當初係吱10吓先讀一張咭,仲要係我自問自答,當佢知道model answer 係乜,就答得好快,懶醒咁。而全程我就好似一個大細路/傻婆咁卡卡 ...

http://www.youtube.com/watch?v=TtVuKWVhRCA&feature=related

這是一個做成功「婆」的方法,
真的可以幫到佢,又可以幫到自己。

原帖由 owl_2046 於 10-8-19 21:21 發表
喚!明白晒, 投其所好, 放低尊嚴.....得!
只要幫到佢要我做"傻婆"都冇所謂!

Bingo, that's what i mean.

樓主要留意,一定要有耐性,這不要一朝一夕的改變。要教的東西/訓練要重覆很多遍,就算佢不做你都要自己做,要好enjoy/開心咁做。如果佢不理你,就要走在佢面前大聲講,誇張做。睇得多聽得多佢就會知你攬乜東東啦....

要提一下,這個"傻婆"樣只在training or play time時用。平時乖時用都得,不過有時小朋友刻意/再次不服從,我認為也要有嚴肅的一面,同時也訓練佢看懂媽媽的不同表達方式。漸漸地,佢地會明白什麼行為是會被接受的。

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-8-20 07:48 發表
http://www.youtube.com/watch?v=TtVuKWVhRCA&feature=related

這是一個做成功「婆」的方法,
真的可以幫到佢,又可以幫到自己。

多謝你提點, 我會盡力玩"角色扮演"

原帖由 Capricorn2521 於 10-8-20 11:52 發表
Bingo, that's what i mean.

樓主要留意,一定要有耐性,這不要一朝一夕的改變。要教的東西/訓練要重覆很多遍,就算佢不做你都要自己做,要好enjoy/開心咁做。如果佢不理你,就要走在佢面前大聲講,誇張做。睇得多聽得多佢就 ...

I did try to stick the picture card to the door.. and ask my son riding his bike to there . Pick my order  and deliver back to me..
he found interesting ...

think you can modify the game (like ask him to put back things according to your order) or hopping to the destination by jumping bag.