用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2010 ~ 2011 升小二(藍循)
樓主: KWOKTT
go

2010 ~ 2011 升小二(藍循)

我昨晚問亞仔,見唔見有人已經穿了冬季校服, 佢話都有幾個人,所以今早已經比咗冬季運動服佢穿.

好過冷親就唔好啦!

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-28 10:36 發表
係啦, 今年凍得特別早, 今朝得16度咋, 好在有太陽, 都可以頂到, 如果明朝仲凍d, 唔知可唔可以自行換冬季校服呢

原帖由 KWOKTT 於 10-10-28 12:08 發表
我昨晚問亞仔,見唔見有人已經穿了冬季校服, 佢話都有幾個人,所以今早已經比咗冬季運動服佢穿.

好過冷親就唔好啦!

我都有問亞女有無人穿冬季校服, 佢都話有, 老師見到都無出聲話唔比, 所以我今日都比佢穿冬季運動衫.

你們的仔女都著冬季校服, 如果明天都仲凍, 我都比亞仔著啦, 好似今朝咁得16度, 我見到他著住條短褲真係好凍

原帖由 lam_yau 於 10-10-28 14:31 發表

我都有問亞女有無人穿冬季校服, 佢都話有, 老師見到都無出聲話唔比, 所以我今日都比佢穿冬季運動衫.

我女女早幾日都堅持唔著得冬季, 但她星期五說老師話OK, 所以佢都肯穿呀!

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-28 15:04 發表
你們的仔女都著冬季校服, 如果明天都仲凍, 我都比亞仔著啦, 好似今朝咁得16度, 我見到他著住條短褲真係好凍

好久未上過來, 在22日,主任已用中央咪講可以著冬季校服了.

Lam,

你囡囡都係2c班, 想問一吓11月2日的數學功課是做那三條數呢? 因亞仔沒有寫.只寫了做3條數, 比佢激死!

原帖由 lam_yau 於 10-10-28 14:31 發表

昨天見到阿女的數學功課, 給嚇了一跳! 還是我太天真呢?

你是指那一樣數學功課? 有什麼問題呢?

原帖由 dorismama 於 10-11-9 16:26 發表

什麼事?

原帖由 dorismama 於 10-11-9 16:26 發表

我都想知道為何嚇了一跳呢?

那一條數係括號減數後的乘法, 冇想過佢地咁快要學呢D數, 所以我話唔知係唔係我天真呢?

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-11-9 17:18 發表
我都想知道為何嚇了一跳呢?

呢個我都覺得係快咗,我個仔都唔係好明白.
我問過我同事的小二依家都係教簡單乘法.

仲要教佢先乘除後加減, 佢都一頭霧水

原帖由 dorismama 於 10-11-9 19:44 發表
那一條數係括號減數後的乘法, 冇想過佢地咁快要學呢D數, 所以我話唔知係唔係我天真呢?

之前家長會數學老師係有提過教科書係深過補充作業的, 所以十月幾才開始用書, 但係係冇想過咁深lor!

原帖由 KWOKTT 於 10-11-10 12:10 發表
呢個我都覺得係快咗,我個仔都唔係好明白.
我問過我同事的小二依家都係教簡單乘法.

仲要教佢先乘除後加減, 佢都一頭霧水

原帖由 KWOKTT 於 10-11-5 23:01 發表
Lam,

你囡囡都係2c班, 想問一吓11月2日的數學功課是做那三條數呢? 因亞仔沒有寫.只寫了做3條數, 比佢激死!

Sorry呀, kwoktt. 呢排好忙沒有時間上黎. 所以不知道你有問題.
你可叫你囝囝問幾個同學仔比電話, 有問題時可即日問到, 我都有叫我囡囡咁做, 真係好有用. (因佢都成日抄漏野)

唔好意思剛剛路過, 我想講一吓數學料, 我囡囡由於一直只是馬馬虎虎但總會合格, 她小一時在90分以上, 小二在80-90分之間, 很不穩定; 小三約70-80分之間; 我想亞女可能數學比較差, 但總算合格, 但到了小四她保持約75分之間, 我也沒辦法 (因家中已有補習老師, 補習老師也花上不了時間較她 (我就花咗不少金錢^-^)), 小四學期尾才清楚知道升中派位要中, 英, 數有好成績才可派上 BAND 1 學校 (我以為囡囡中文及英文好可以拉近, 原來不是), 好彩我在暑假找了一位新數學補習老師, 她用了一個暑假再三把囡囡不明白的地方重新整理, 她第一次評估是49 分我非常意外.  
我說了這麼長, 是想說給各位家長留意一吓自己小朋友在用生本教育的教法未必可以每個小朋友都可以理解, 固要花點心機注意及幫助你們的小朋友.

佢問咗一個,但個電話係錯架, 所以問唔到囉!

原帖由 lam_yau 於 10-11-12 17:32 發表

Sorry呀, kwoktt. 呢排好忙沒有時間上黎. 所以不知道你有問題.
你可叫你囝囝問幾個同學仔比電話, 有問題時可即日問到, 我都有叫我囡囡咁做, 真係好有用. (因佢都成日抄漏野) ...

多謝你的寶貴意見.

小五的程分試, 是主要比重中,英,數,但常,視藝..都要計, 只是比重冇咁高.

原帖由 DTMARCH 於 10-11-15 02:03 發表
唔好意思剛剛路過, 我想講一吓數學料, 我囡囡由於一直只是馬馬虎虎但總會合格, 她小一時在90分以上, 小二在80-90分之間, 很不穩定; 小三約70-80分之間; 我想亞女可能數學比較差, 但總算合格, 但到了小四她保持約75分 ...

我見到呢d數都係到諗, 咁快就教括號既, 不過見亞仔都算ok就無理他啦

原帖由 dorismama 於 10-11-9 19:44 發表

我仔仔的數學分數都係好不穩定, 真係不知道他是不小心, 還是唔識 , 我係咪都要幫他找個補習老師呢

原帖由 DTMARCH 於 10-11-15 02:03 發表
唔好意思剛剛路過, 我想講一吓數學料, 我囡囡由於一直只是馬馬虎虎但總會合格, 她小一時在90分以上, 小二在80-90分之間, 很不穩定; 小三約70-80分之間; 我想亞女可能數學比較差, 但總算合格, 但到了小四她保持約75分 ...

救命呀~ 依家囡囡數學開始教時間, 尋日睇佢功課, 要由分鐘轉為秒, 又由分鐘轉小時, 咁快就教咁深...
我囡囡唔識做, 我問佢先生無教咩? 佢話無, 唔知係我囡囡無聽書, 定係先生諗住等家長自己教左先呢, (因上次未教先乘除後加減時, 已比左一題關於先乘除後加減佢地自己做), 尋 晚教死我呀 , 攪到無時間搵書