用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2010 ~ 2011 升小二(藍循)
樓主: KWOKTT
go

2010 ~ 2011 升小二(藍循) [複製鏈接]

thanks KaiHinMaMa,

咁有冇課外活動需要參加, 幾$$?

課外活動冇指定你一定要參加, 可自行決定,
個個活動唔同價錢, 上年的上學期,都有比亞仔畫畫,
下學期就冇啦, 因為太夜回來, 又要做功課.

如果你都等埋學校回程的校車,要六點幾先番到屋企.

原帖由 qqi 於 10-9-22 15:29 發表

請問你們的小朋友有沒有乘校車? 這星期校車都遲4-5個字先到, 等餐死..  好想同學校反映下, 知否應先同班主任講, 等她幫忙向校車公司反映, 還是應找誰呢?

KAHINMAMA 好耐無見啦, 你的小朋友讀邊班呀?

我個人覺得直接打去校務處找負責的主任/老師,
因為經班主任, 佢都係要去問番負責果個人.

我亞仔去程冇搭, 回程有搭, 但多數都係好遲先到.

原帖由 lam_yau 於 10-9-24 10:35 發表
請問你們的小朋友有沒有乘校車? 這星期校車都遲4-5個字先到, 等餐死..  好想同學校反映下, 知否應先同班主任講, 等她幫忙向校車公司反映, 還是應找誰呢?

KAHINMAMA 好耐無見啦, 你的小朋友讀邊班呀? ...

我仔仔都係讀2c班架

原帖由 lam_yau 於 10-9-24 10:35 發表

KAHINMAMA 好耐無見啦, 你的小朋友讀邊班呀? ...

一年級的活動大多都是要錢的, 二年級會多些免費的活動, 不過要挑選的
KWOKTT
你仔仔今年有無參加課外活動?
我仔仔今年參加學校的足球和乒乓球, 好在乒乓球是星期六, 只有足球是平日, 放學後回家真係幾夜

原帖由 qqi 於 10-9-22 15:29 發表

今年冇比佢參加, 因為學完回來要六點幾,佢又冇咩想參加,所以冇報, 本身星期六,日就已經有其他野要學,都好似冇咩時間啦.

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-9-24 16:21 發表
一年級的活動大多都是要錢的, 二年級會多些免費的活動, 不過要挑選的
KWOKTT
你仔仔今年有無參加課外活動?
我仔仔今年參加學校的足球和乒乓球, 好在乒乓球是星期六, 只有足球是平日, 放學後回家真係幾夜
...

星期五手冊上寫了10月8日默英文, 但唔見亞仔有範圍,請問你有冇收到?
可能亞仔又唔見咗啦!

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-9-24 16:07 發表
我仔仔都係讀2c班架

我阿女收到啦! 你要嗎?
原帖由 KWOKTT 於 10-9-26 21:32 發表
星期五手冊上寫了10月8日默英文, 但唔見亞仔有範圍,請問你有冇收到?
可能亞仔又唔見咗啦!

要呀, 咩都唔見真係比佢激死.

我pm咗個e-mail address 比你, Thank you!

原帖由 dorismama 於 10-9-26 23:40 發表
我阿女收到啦! 你要嗎?

各位你地好呀, 好耐無上黎喇...

囝囝升左 2D,我同 HB 都覺得今年好多功課呀....

yesterday d 功課多到好似放假前咁....亞仔做到 10 點幾,之後仲要背聲母表....

請問你好多功課係指邊一類呢? 工作紙還是作業?
中文課本好似一課都未教喎.
c 班真係唔多喎, 你地係唔係精英班呀!

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-5 12:27 發表

yesterday d 功課多到好似放假前咁....亞仔做到 10 點幾,之後仲要背聲母表.... ...

昨晚, 我放棄了背聲母表!因為她有興趣活動, 7點多才開始做功課, 做到10點幾, 以為今天默英文, 又走去默書, 今早早D起身做, 都唔知係佢功課多還是做得慢呢?
原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-5 12:27 發表

yesterday d 功課多到好似放假前咁....亞仔做到 10 點幾,之後仲要背聲母表.... ...

工作紙及作業也有,每科也是。

中文書未教呀,而家教緊拼音。

之前校長講,P.3 先開始分精英班。
P.1 學期完個時,班主任有同小朋友講 P.2 的編班是抽籤的 (亞仔同我講番)。

原帖由 KWOKTT 於 10-10-5 17:37 發表
請問你好多功課係指邊一類呢? 工作紙還是作業?
中文課本好似一課都未教喎.
c 班真係唔多喎, 你地係唔係精英班呀!

我覺得功課係比 P.1 多,不過數量叫做可以接受

主因都係亞仔慢條斯理,咩都慢慢黎....上星期六、日我地迫佢要讀熟晒英文默書,迫到佢喊....笑死人!

原帖由 dorismama 於 10-10-6 02:42 發表
昨晚, 我放棄了背聲母表!因為她有興趣活動, 7點多才開始做功課, 做到10點幾, 以為今天默英文, 又走去默書, 今早早D起身做, 都唔知係佢功課多還是做得慢呢?
...

我個女都係, 慢條思理, 有時候可能係太倦都唔定!

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-6 09:40 發表

主因都係亞仔慢條斯理,咩都慢慢黎....上星期六、日我地迫佢要讀熟晒英文默書,迫到佢喊....笑死人!

...

其他班係唔係抽籤我唔知,但係c班就肯定係編入去的,
因為呢班係特別小人數, 所以我send e-mail 去問, 后來學校打比我話, 呢班同學係需要協助, 例如成績冇咁好, 或學習有障礙, 過渡活躍,專注能力冇咁好,所以安排兩位老師係呢班, 我係個內聯網上見佢每一個級別都有一班係比較小人, 唔係好記得好似,5或6年級,有一班只有14人.

咁樣分班好似張d小朋友"標籤"咗係有問題咁.
全部都係有問題咁點樣可以學習呢?

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-6 09:28 發表
工作紙及作業也有,每科也是。

中文書未教呀,而家教緊拼音。

之前校長講,P.3 先開始分精英班。
P.1 學期完個時,班主任有同小朋友講 P.2 的編班是抽籤的 (亞仔同我講番)。

...

我覺得呢兩個星期的功課開始多左, 和P.1比差不多, 其實我仔仔都係慢條斯理型, 不過經過上年P.1的經驗, 今年仔仔做功課好似好D, 無咁勞氣啦

原帖由 AhHiLLmom 於 10-10-6 09:40 發表

...

我明白你所想的問題..., um....或者咁諗,學校顧及一些有需要的學生...,將佢地編在同一班,好等學校能將資源集中用在此以幫助學生...,情況等同精英班。
至於是否標籤,亦同精英班一樣....入唔到精英班的學生是否成績差? 不是的,只是精英學生吸收能力較強而已。

原帖由 KWOKTT 於 10-10-6 17:32 發表
其他班係唔係抽籤我唔知,但係c班就肯定係編入去的,
因為呢班係特別小人數, 所以我send e-mail 去問, 后來學校打比我話, 呢班同學係需要協助, 例如成績冇咁好, 或學習有障礙, 過渡活躍,專注能力冇咁好,所以安排兩位老 ...

我同 HB 經過 P.1 的經歷,今年開始要仔仔去補習社做功課,因為教佢做功課實在太勞氣了...,寧願夜晚有時間就陪佢做網上練習。

原帖由 KaiHinMaMa 於 10-10-6 17:52 發表
我覺得呢兩個星期的功課開始多左, 和P.1比差不多, 其實我仔仔都係慢條斯理型, 不過經過上年P.1的經驗, 今年仔仔做功課好似好D, 無咁勞氣啦
‹ 上一主題|下一主題