用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2010 ~ 2011 升小二(藍循)
go

2010 ~ 2011 升小二(藍循) [複製鏈接]

各位媽咪,

今年升小二啦, 想問吓各位有冇比小朋友學英文, 有的話有冇好介紹呢?

之前讀緊phonics,而家想幫佢轉其他英文班.
   0    0    0    0

我個女之前都係學phonics, 而家暑假都係比佢做吓練習, 寫吓中英文日記, 開學後或者會join 學校的Cambridge english!

原帖由 KWOKTT 於 10-8-13 17:00 發表
各位媽咪,

今年升小二啦, 想問吓各位有冇比小朋友學英文, 有的話有冇好介紹呢?

之前讀緊phonics,而家想幫佢轉其他英文班.

KWOKTT,
你個仔升邊班呀?我個女2A呀!

2C 呀, 佢果班得 25人, 你亞女果班幾多人呀

原帖由 dorismama 於 10-9-1 11:46 發表
KWOKTT,
你個仔升邊班呀?我個女2A呀!

我個女果班34人呀! 你有冇睇內聯網, A班原本係35人, 而家開學了, 變了34, 有些同學走了! 亦有原本係2D及2E班的同學,有冇幼稚園園同學同班呀? 我個女同文臻同班呀!

原帖由 KWOKTT 於 10-9-1 16:03 發表
2C 呀, 佢果班得 25人, 你亞女果班幾多人呀

冇睇錯, 佢果班真係得25人,佢同頌犧一班.

我估佢25人可能係比較難教,唔專心同唔聽話, 因為亞仔到依家上堂都好似遊魂咁, 寫手冊又唔知寫d咩番黎, 小二開始冇得係網上check, 實會有好多欠功課, 唔知點攪,

其他班都有三拾幾人. 25人可能比較易控制啦.

原帖由 dorismama 於 10-9-2 09:22 發表
我個女果班34人呀! 你有冇睇內聯網, A班原本係35人, 而家開學了, 變了34, 有些同學走了! 亦有原本係2D及2E班的同學,有冇幼稚園園同學同班呀? 我個女同文臻同班呀!

...

ic!希望你仔仔今年聽教聽話!

原帖由 KWOKTT 於 10-9-2 11:07 發表

我估佢25人可能係比較難教,唔專心同唔聽話, 因為亞仔到依家上堂都好似遊魂咁, 寫手冊又唔知寫d咩番黎, 小二開始冇得係網上check, 實會有好多欠功課, 唔知點攪,

其他班都有 ...

原帖由 KWOKTT 於 10-9-2 11:07 發表

其他班都有 ...

我囡囡都係2c, 我都無留意其他班既人數添, 我仲以為升上二年班後, 變小班教學, 我囡囡屬唔專心同成日抄漏巧課一類, 聽完你咁講........希望佢今年有進步啦.

囡囡這兩星期收到3份通告, 1)普通話朗讀  2) 美樂童合唱團  3) 足球隊  都是說被挑選參加.
請問各家長是否每位同學都收到, 是否一定要參加 (因通知內沒有給家長選出不參加一欄)?

我亞仔冇收到喎, 呢d好似係挑選的,
有時間咪比佢去啦

原帖由 lam_yau 於 10-9-13 14:36 發表
囡囡這兩星期收到3份通告, 1)普通話朗讀  2) 美樂童合唱團  3) 足球隊  都是說被挑選參加.
請問各家長是否每位同學都收到, 是否一定要參加 (因通知內沒有給家長選出不參加一欄)? ...

原帖由 KWOKTT 於 10-9-13 16:13 發表
我亞仔冇收到喎, 呢d好似係挑選的,
有時間咪比佢去啦

謝謝~

收到中, 英文默書紙啦,  根據2c時間表中文默書應該係星期四, 但今次默書係星期三, 等我諗住星期三唔使默書所以幫囡囡報課外活動係星期二添.
你們有否覺得今年功課比小一時小呢? 唔知其他班是否都係一樣?

會唔會諗住星期四係假期,所以先調去星期三默呢?
我個仔同你個女一班, 我都覺得係極少功課.

你方唔方便留個e-mail 比我, 如果亞仔抄小功課都可以問吓, 方便就pm我啦.

原帖由 lam_yau 於 10-9-16 16:46 發表
收到中, 英文默書紙啦,  根據2c時間表中文默書應該係星期四, 但今次默書係星期三, 等我諗住星期三唔使默書所以幫囡囡報課外活動係星期二添.
你們有否覺得今年功課比小一時小呢? 唔知其他班是否都係一樣? ...

請問你地小朋友係點小法? 係量小還是件數小? 昨天阿女要做一份中文廿六週功課, 要做滿兩版, 淨係字我覺得要寫好多! 做數就每次兩個chapters但係只係做幾題!

原帖由 KWOKTT 於 10-9-17 11:06 發表
會唔會諗住星期四係假期,所以先調去星期三默呢?
我個仔同你個女一班, 我都覺得係極少功課.

你方唔方便留個e-mail 比我, 如果亞仔抄小功課都可以問吓, 方便就pm我啦.

...

有一日, 數係只有3條文字題, 中文係幾個生字連音調, 英文工作紙一張
26週未見佢做, 唔知係唔係佢寫小咗

仲有本中文書係仲未開始教, 只係教本普通話併音書.

原帖由 dorismama 於 10-9-17 13:36 發表
請問你地小朋友係點小法? 係量小還是件數小? 昨天阿女要做一份中文廿六週功課, 要做滿兩版, 淨係字我覺得要寫好多! 做數就每次兩個chapters但係只係做幾題!

...

原帖由 KWOKTT 於 10-9-17 17:54 發表
有一日, 數係只有3條文字題, 中文係幾個生字連音調, 英文工作紙一張
26週未見佢做, 唔知係唔係佢寫小咗

仲有本中文書係仲未開始教, 只係教本普通話併音書.

...

尋日我見亞女本26週有比先生批改, 所以應該係係學校做.
不過唔但只中文書未開始, 我問亞女, 老師收左佢地本數學書及練習簿, 是否在學校有用, 她說都無用過.

我覺得比起一年級時, 真係少左好多功課, 同埋個教學進度好似比較慢d.
相比起2a班, 真係好輕鬆呀.

中文只有一冊書, 而家似係主力教拼音, 所以未開始?
下星期默中文, 都只係默拼音!
原帖由 lam_yau 於 10-9-17 18:15 發表

不過唔但只中文書未開始, 我問亞女, 老師收左佢地本數學書及練習簿, 是否在學校有用, 她說都無用過.

我覺得比起一年級時, 真係少左好多功課, 同埋個教學進 ...

好耐無上黎啦~~
KWOKTT lam_yau 的仔仔囡囡都係讀2C真好, 大家可以多D交流交流啦
我都覺得今年的功課少了好多, 大家多左D空間, 我覺得幾好呀, 不過明天要默書, 大家努力呀~~

原帖由 lam_yau 於 10-9-17 18:15 發表

我覺得比起一年級時, 真係少左好多功課, 同埋個教學進 ...

唔好意思想問吓一個月平均有幾多錢雜費, 如午飯費......午飯係學校有廚房準備定外面送飯盒入學校? 因想報下年小一

午餐是每日計的, 16元一餐, 所以每個月都不同
學校的雜費是每個學期計的, 每個學期的簿費及雜費大約5百至6百幾, 買書大約一千多dd, 印象中就是這些, 唔知我有無記錯, 如有錯漏, 請各位媽咪指出

原帖由 qqi 於 10-9-21 12:46 發表
唔好意思想問吓一個月平均有幾多錢雜費, 如午飯費......午飯係學校有廚房準備定外面送飯盒入學校? 因想報下年小一
‹ 上一主題|下一主題