用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sampapa
go

SMCESPS -P2 2010~11 [複製鏈接]

好耐都無入嚟呢邊....好似發生好多事咁?! 又背默又帶書又未派??? 點解我咩都唔知??? 個囡繼續發夢....我又無咩點理....

我好想知下次默邊課中文呀! 教得好快....個囡溫中文好慢...成日記唔到...好似有學習障礙咁...好惡頂

原帖由 ada2003 於 10-9-26 23:59 發表
Maths will be quized on Oct and Nov.Details can be found in the e-notice-- curriculum.

When do the pupils need to hand in the Chinese reading journals (15 nos.)?

如果無估錯我個仔寫的字應該係10/12,因為佢寫咗12/10,即係話一個星期做一份都趕唔 切。

你哋有無發覺所有中文老師都無放功課上網呀?以前就算自己個組無放上網都可以睇下其他組係點,宜家就嘜都無,好彩個仔暫時都抄齊,如果唔係就慘啦!

原帖由 CHIULHJ 於 10-9-28 16:04 發表
When do the pupils need to hand in the Chinese reading journals (15 nos.)?

原帖由 H媽 於 10-9-28 20:50 發表
如果無估錯我個仔寫的字應該係10/12,因為佢寫咗12/10,即係話一個星期做一份都趕唔 切。

你哋有無發覺所有中文老師都無放功課上網呀?以前就算自己個組無放上網都可以睇下其他組係點,宜家就嘜都無,好彩個仔暫時 ...

係12月10日呀!
其實係一家四口子

Hi H Ma,

Thank you!

是的。唯有多提醒小朋友不要漏抄 homework 至 homework diary.

你哋有無發覺所有中文老師都無放功課上網呀?以前就算自己個組無放上網都可以睇下其他組係點,宜家就嘜都無,好彩個仔暫時 ...

請問10月8日係唔係要默書呀?範圍係邊課呢?唔該晒!

原帖由 H媽 於 10-9-30 21:13 發表

8/10 要默書嗎? 我只知4/10默英文咋喎

囝囝在 homework diary 只寫了"中默"兩個字,我向他的同學仔 mami 查詢,她說10月8日要默:

第六、第七課詞語
第六課的第二及第三段課文

原帖由 H媽 於 10-9-30 21:13 發表

真係唔該晒!我個仔寫咗"中默,詞語第六課2,3段,趣味默書",我覺得佢一定抄漏咗一句,果然不出我所料。但4/10要默英文咩?

原帖由 CHIULHJ 於 10-10-2 09:39 發表
囝囝在 homework diary 只寫了"中默"兩個字,我向他的同學仔 mami 查詢,她說10月8日要默:

第六、第七課詞語
第六課的第二及第三段課文

Kristy都係寫12/10(???),我話佢肯定抄錯, 佢唔信, 但呢度咁多小朋友抄錯, 唔通係老師.....

Dear all,

您地有冇收到每日一篇嘅login ID & password?

原帖由 fion88 於 10-10-4 18:56 發表
Kristy都係寫12/10(???),我話佢肯定抄錯, 佢唔信, 但呢度咁多小朋友抄錯, 唔通係老師.....

老師釘咗入綠色果本手册入面。

原帖由 CandyBB 於 10-10-5 12:55 發表
Dear all,

您地有冇收到每日一篇嘅login ID & password?

Hi H媽,

謝謝, 我昨晚揾到la!

原帖由 H媽 於 10-10-5 13:20 發表
老師釘咗入綠色果本手册入面。

係咪e 家d 人去晒fb 都傾, 唔係呢度講野la?!

我唔鍾意上fb....太open, 太多宣傳...

請問有無人報奧數呀?! 唔知競爭大唔大呢? 係咪真係要抽???

O Maths

原帖由 meowross 於 10-11-4 22:25 發表

請問有無人報奧數呀?! 唔知競爭大唔大呢? 係咪真係要抽???

Not yet apply the math class. I think it is not easy. SMC had a good result I think.

原帖由 meowross 於 10-11-4 22:25 發表

係啦, 你地得閒上番多d呢啦. 唔係我呢d在職媽媽無地方收料

囡囡都有報奧數. 佢話佢果班唔多人報喎.

呀仔唔報奧數la, d野好似越來越多, 驚佢搞唔店.
next week考試, 大家開始温書未呀? add oil ne~~  

原帖由 Web 於 10-11-6 11:19 發表

係啦, 你地得閒上番多d呢啦. 唔係我呢d在職媽媽無地方收料

囡囡都有報奧數. 佢話佢果班唔多人報喎.

Lot of Homework

原帖由 CandyBB 於 10-11-8 16:57 發表
呀仔唔報奧數la, d野好似越來越多, 驚佢搞唔店.
next week考試, 大家開始温書未呀? add oil ne~~  

Looks like the workload is increasing. There is a significant different from P1. Big and small homework items are very easy to miss out. Last week Chinese dictation items was reduced, otherwise, I don't know how to study.

星期五是否英文測驗呀?範圍係咩呢?下星期一都要考試,點解唔之前測呢?

原帖由 hommy 於 10-11-9 22:41 發表

Looks like the workload is increasing. There is a significant different from P1. Big and small homework items are very easy to miss out. Last week Chinese dictation items was reduced, otherwise, I d ...

我都覺得呢兩個星期, dictation和quiz太過密了.
‹ 上一主題|下一主題