用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 某某幼稚園有幾好又有幾準
go

某某幼稚園有幾好又有幾準 [複製鏈接]

幫囡囡揾幼稚園, 上BK 睇到各位MAMI 話自己間幼稚園點好. 唔係CHALLENGE, 但有疑問就係小朋友都係讀自己間幼稚園, 又未讀過其他, 點知第二間好唔好? 就算聽人講都係人地意見. 好似食野咁, 食過榴槤點同未食過榴槤的人講有好好食? 所以都好難決定.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁好簡單啫~
人地講有d咩好.. 嗰d係咪你想要架? 其他人係咪都係咁諗? 一個係咁講定個個係咁講?
只係單單講"好"嗰d.. 可以不理! 因為人人嘅要求都唔同, 對"好"嘅定義都唔同
恐龍家

有過來人講o左親身感受都咁難決定的話,如果無人俾意見你你又可以點揀呢?

仲有,而家又唔係間間都收o左你個小朋友,叫你決定讀邊間,我唔明報個名又有幾難決定?

如果可以的話就問下就讀的小朋友同父母有乜好同唔好

醒目開學勳章 王國長老

呢句野我都講左好多次, 咩叫好? 咩叫唔好?
靈糧堂/啟思係開心學校, 好多人都知, 家長覺得好好, st cat根德園教得深, 家長覺得好好, 真光培正有直升, 家長覺得好好, esf英文掂, 家長覺得好好
咁你心目中既"最好"係咩先? 到最後小朋友只可以揀一間, 咁就一定有所取捨, 所以知己知彼至有得比較

而且好多野係可以比較的, 我去聽小一簡介會, 問個校長對跟唔上既小朋友有咩支援, 校長好有信心咁答左句"我地個個星期都有社工" 當時聽完我心唸既係"但係另一間係日日都有社工wor, 仲有ed psy, ot等等tim"
o係第一間學校, 校長覺得自己已經做得好好, 佢好真心架wor! 不過佢未必知道出面係點情況, 但心水清既家長, 聽完就心裡有數啦
assume家長分享都係真心報料, 你聽完可以比較下, 究竟學校focus既, 係咪你想要既野

原帖由 小曳人 於 10-8-13 09:26 AM 發表
咁好簡單啫~
人地講有d咩好.. 嗰d係咪你想要架? 其他人係咪都係咁諗? 一個係咁講定個個係咁講?
只係單單講"好"嗰d.. 可以不理! 因為人人嘅要求都唔同, 對"好"嘅定義都唔同 ...

原帖由 2008 於 10-8-13 01:40 發表
幫囡囡揾幼稚園, 上BK 睇到各位MAMI 話自己間幼稚園點好. 唔係CHALLENGE, 但有疑問就係小朋友都係讀自己間幼稚園, 又未讀過其他, 點知第二間好唔好? 就算聽人講都係人地意見. 好似食野咁, 食過榴槤點同未食過榴槤的 ...

1. 人地講野要聽;但唔好盡信;
2. 我d小朋友讀過/讀緊4/5間PN/K;但係對唔住冇法子直接比較邊間好過邊間;人人口味/要求/承受能力唔同;妳有G6PD話妳知蠶豆好好食快d去食等於叫妳去死;
3. 妳叉唔challenge都好呢d討論仍會繼續下去;亦有好多人樂此不疲地比較下去。

其實d媽咪話自己小朋友讀緊嘅覺校好又有乜問題,佢地又冇話凈係佢地個間好其他唔好…再者,佢地好多時都有說明點解好…
有人話A學校老師夠細心,有人話B學校教學方式好,有人話C學校英文程度高…凈係聽一個人講信唔過,但願意花多d時間睇同聽多d人講唔同嘅學校,確實能總結各學校嘅長處…
其實BK都有好多媽咪會分享某些學校的不善之處,雖然我唔敢講話d意見係中肯,但如有不同的媽咪都有類似嘅評價,咁都值得考慮…
再加埋學校簡介會,自己去feel下d老師同校長,應該都能按自己的要求/需要選出自己嘅心水啦掛!
我唔覺得好難揀吖!花多d時間啦,樓主!

原帖由 bcw 於 10-8-13 12:30 發表
你個問題係一個loop。

人地家長講嘅係意見,可以好主觀,什至可以係假嘅。
關鍵係你自已嘅judgement!

宜家你唔做judgement,叫別人comment人哋嘅comment,最終咪又係你自己去make judgement!

放鬆D啦,考到啲多人爭嘅,又唔guar ...
‹ 上一主題|下一主題