用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個女算係資優嗎?
樓主: chowhui97
go

個女算係資優嗎? [複製鏈接]

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 22:55 發表

我其實係怕佢係屋企悶, 得姐姐同佢, 我成日係眼仔度睇, 都見佢自己睇書書, 重可以睇好耐, 可能係成半個鐘, 好多時又係自己玩!  姐姐又要做屋企嘢, 又要煮飯, 又想要自己時間, 我估一日都係陪佢一二個鐘玩咋... :si ...

你可以平日join 一些playgroup叫姐姐帶佢去玩, 主要係要習慣面對其他人,習慣人與人的相處, 對返N1有幫助

totally agree w/ yr points!!!

原帖由 sulleybe 於 10-8-13 11:45 發表
其實你個女有冇其它情緒上的問題嗎? 如果冇就唔見意去check , check 咗唔代表D麥, 反而label咗小朋友壓力會更大, 現在大部分小朋友都好叻,識好多嘢, 反而一個資優小朋友都需要資優父母去培育,我意思係要同小朋友一齊 ...

Can you introduce your music teacher to me as I want to find someone to teacher my daughter music too; she is of the same age as your daughter; my girl loves music a lot. Thanks
原帖由 tsznok 於 10-8-14 13:56 發表
我都經歷過你而家呢種患得患失、唔上唔落嘅心情,睇到自己個小朋友係有啲"跑左出嚟",但又唔敢搵身邊人講太多,廢事俾人話唔知醜,攪到自忐忐忑忑咁...

其實真係唔使太在意係咪 GIFTED 傢,知道佢係 GIFTED、佢又未必受你谷,大 ...

原帖由 ngmyan 於 10-8-26 13:49 發表
Can you introduce your music teacher to me as I want to find someone to teacher my daughter music too; she is of the same age as your daughter; my girl loves music a lot. Thanks

老師係沙田區的, 唔知地區上啱唔啱你, anyway 已pm左老師 info 俾你~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 chowhui97 於 10-8-13 00:19 發表
請教請教...

我個女22個月大, 我自己覺得佢好似幾叻咁.

佢10個幾月就識講幾十個單字, 1歲多啲基本上就可以講出10種8種顏色, 依家22個月, 中英文字應該講到over300個, 自己聽聽埋埋可以講好多短句啦, 如:

姐姐 thro ...

介唔介意我講得比較直接~~

語言能力不代表IQ的高低!
我女在19個月的時候的語言能力&認知能力同你女女差不多, 模仿能力都算outstanding! 佢19個月時開始返day care, 很快成為班中的"大家姐", 事事管, 事事講, 班主任話, 有喊的暫托生or新生, 通常會安排坐我女隔離, 因為我女喜歡照顧人&多野講... 當時, 佢的語言能力&社交&心智&大肌肉&情緒, 都係明顯超越大市的!

btw, 隨著其他小朋友開始追上, 差距越來越無咁明顯! 而加只係覺得我女佢社交好, 轉速OK快, 情緒穩定, 獨立(mature), 同埋有返d幽默感, 四肢發達, 其他野又唔會話特別標青!

我識得另位兩個男仔, BB時語言能力好厲害, 歲半識講完整句字, 例如:"我唔同xx玩ball!" 不過大大下, 又會跟返大隊! 而有個28個月先開聲講野的, 而加語言都跟到大隊(當然會差少少), but藝術方面好outstanding, 好有自己的特質!

講到讀N1方面~~
我女好enjoy返N1, 其實N1係去玩下, 鍛鍊守規則/自理, 同埋有個社交環境, 唔係學學術... 而加的小朋友上N1前, 9成9已經識晒d野, 不過, 佢地大部份都會enjoy返學的!

其實, 我想講的是,

你女女肯定係個醒目女... but, 呢個moment唔需要刻意wan到是否資優的答案, 事實上就算而加test都唔作準!

每個人的talent可能係唔同的方面~~~
以我女來講, 音樂/社交/創造性/語文/數字等方面較其他方面有優勢;
以我仔來講, 雖然BB時期, 佢差過我女9條街, 不過, 佢的音樂等方面的talent明顯比我女優勝, 睇書睇圖片的專注力唔似個BB, 亦都明顯o力過自己其他能力...
當然, 而加佢地仲細, 仲有好大潛能, 仲會有轉變!

我唔算太注重3歲前教學術的家長! 細的時候, 我差唔多日日都帶佢地周圍去, 探索/觀察/玩樂...(我係全職媽媽)
在家中都係個樂園, 玩靜玩動... 大小肌肉認知社交情緒自理, 樣樣都要培養教導, 發揮佢地最大的潛能!

我同佢地做佐皮紋... 報試下的心態... 因為細佬係個比較特別的BB...
個report&分析前日出來, 同我觀察的7成似, 當然再深層d的, 就比到我一些啟示, 同埋"叮"一下: no wonder個女/仔有某d行為...
我依然會全面的培養/教導佢地... 當然, 某些佢地特別有talent的方面, plus學習敏銳度, 另我覺得可以早少少開始學習某方面的技能!

(PS: 為避閒, 我唔會推薦邊間做皮紋, 大家唔使PM我! 上網search皮紋, 就有好多information! 我的建議, 千企唔好貪平, 認真採紋和分析係好重要的.)

小朋友8歲前的潛能係無限的, 5歲前更加係, 3歲前更甚! 大家多些陪伴/教導自己的孩子吧, 每個孩子都會係父母心中的資優!
仲有, 孩子聰明與否都不是最重要, 自細培養出來的正確的人生觀/價值觀更重要!

sorry, 好長篇! 其實我極少過來"資優", 一來就感觸良多... 唔好意思! 好耐無打過咁長篇!

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 11:35 發表
呢排發現個女好似有啲問題, 佢開始學畫有意義的畫, 教佢畫happy face , 即二點加一條曲線, 唔知點解佢成日like畫 : (, 成日都要畫 not happy, 唔開心.. mouth:" /> ...

如果你女女本身情緒穩定, 無問題...

我女開始識畫畫的時候, 都係喜歡畫喊樣&太陽... 佢覺得整蠱佐我地, 好開心!

原帖由 stccmc 於 10-8-16 21:57 發表
22個月,資優與否,都不是父母要關心學術成就或文字學習進度的時候。

totally agree!

原帖由 stccmc 於 10-8-15 10:59 發表
有孩子發展遲,有孩子發展快些。有些幾個月快,後來慢,有些十幾歲才突然快。玩字咭的幾個月就識好多字,咁又點?知其讀音,不知其義,有乜用?

父母只要確保孩子不斷學習,年紀小不宜太重文字學習,有太多其他野學,資唔資優,又點?

除非係 ...

totally agree!

其實, 並埋其他小朋友, 接觸時間長d的時候, 資優的真係會明顯睇得出!

大家媽咪都好有心, 多謝晒你地的意見!

我見好多媽咪都有話唔好咁着重學術方面, 我自己肯定唔係拿住一堆flash card貼到成屋係, or係咁係佢面前係咁閃嗰啲, 不過我屋企玩具就真係唔算多, 平時我地又要返工, 佢係屋企無咩做又真係會自己睇書書多!  咁細個的小朋友, 除咗用佢的語言表達來judge佢係咪叻少少, 我又真係唔知用咩..

佢好快足2歲就會開始返n1, 咁就會無咁無聊啦! 同埋大小小我都會俾佢開始學下樂器, 舞蹈, 其他語言等等, 咁我就可以發掘多啲佢o既才華.

p.s. 我都買咗單車俾佢玩啦!

原帖由 jjtseung 於 10-8-28 09:12 發表

介唔介意我講得比較直接~~

語言能力不代表IQ的高低!
我女在19個月的時候的語言能力&認知能力同你女女差不多, 模仿能力都算outstanding! 佢19個月時開始返day care, 很快成為班中的"大家姐", 事事管, 事 ...

THANKS!!

呢度真係好多人成日周圍PM人... 乜都PM一餐...

IQ TEST 去邊度做好?

我也想分享一下。我個仔2歲時會讀英夂Story book。3歲識幾+加幾+。2個月後再自學減數和乘數。現在4歲可以計例如12 X 11。不一定心算。他自己學乘數=加數, 6 x 2 = 6 + 6。所以基本上所有+一X都識。

好多英文字巳经背了,例如university。有時我也驚。英文已經識拼音和活用。我昨天問他 as soon as possible 點spell. 他讀pos, then poss then possible. 然後串個字了。

但是他玩game 時不可以輸。

所以是好難教。現在我不再给他讀英夂書了。相反和他學畫。我希望balance 一吓。唔想他只識acadmic。但是聽過別人話為什麼再"谷"吓,我話他巳经不需要再學數了。我做得對嗎?

原帖由 chowhui97 於 10-8-28 22:56 發表
大家媽咪都好有心, 多謝晒你地的意見!

我見好多媽咪都有話唔好咁着重學術方面, 我自己肯定唔係拿住一堆flash card貼到成屋係, or係咁係佢面前係咁閃嗰啲, 不過我屋企玩具就真係唔算多, 平時我地又要返工, 佢係屋企 ...

回覆 25# jjtseung 的文章

hi,你好.我家有個cousin話皮紋測試不要太相信,他是一位兒童心理專家.如果你想知小朋友是不是資優,你可以查電腦關於資優特質或去check,小心有很多check資優地方都是假.本人剛剛都為小兒煩腦.因為他現在六歲,他由細至現在都係no EQ,但學野很快,喜歡看圖書.他一歲三個月已能背靜夜詩,四歲考珠心算時用心算計兩份數學每份10題,每份限時3分鐘,但他每份只用兩分鐘,而一題都沒有錯.他串英文生字仲快,串12個月份只須坐巴士時已能記住.但他的皮氣超衰.好似前幾日我唔帶他去街,他就成個瘋子打自己塊面同址自己個頭髮.他又唔輸得,好似前幾曰考公文拿得92分,他即刻哭起來.放學後老師問我們是不是給他很大壓力,我先生話係因為是我給他太大壓力,老師話他拿不到100分即哭但他已考得很好.所以我都不知怎樣做.我已問左我COUSIN他都話應該帶他去CHECK.

原帖由 tyaiBB 於 10-9-4 11:10 發表
hi,你好.我家有個cousin話皮紋測試不要太相信,他是一位兒童心理專家.如果你想知小朋友是不是資優,你可以查電腦關於資優特質或去check,小心有很多check資優地方都是假.本人剛剛都為小兒煩腦.因為他現在六歲,他由細至 ...

皮紋睇唔到係咪資優架,不過睇性格及那方面能力較好我學得都幾有參考性
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

can you also PM the teacher's information to me ? Thank you.

原帖由 tsznok 於 10-8-27 20:48 發表

老師係沙田區的, 唔知地區上啱唔啱你, anyway 已pm左老師 info 俾你~

你個女畫唔開心樣﹐會唔會因為工人姐姐無時間同佢玩呀﹖小朋友好直接嘅啫﹗又或者應留意下工人姐姐有無MISTREAT佢﹗

好聰明! 有機會係都資優未定.
可能資優小朋友根本唔想比大人CHECK 到佢係資優兒童.
因為做父親既知道左小朋友係資優, 唔多唔少都會對個小朋友要求更加高. 壓力會增加!

原帖由 sulleybe 於 10-8-13 11:45 發表
其實你個女有冇其它情緒上的問題嗎? 如果冇就唔見意去check , check 咗唔代表D麥, 反而label咗小朋友壓力會更大, 現在大部分小朋友都好叻,識好多嘢, 反而一個資優小朋友都需要資優父母去培育,我意思係要同小朋友一齊 ...

My twins are 24 months now, I got similar case as you, let me compare your case with my case,

我個女22個月大, 我自己覺得佢好似幾叻咁.

佢10個幾月就識講幾十個單字, 1歲多啲基本上就可以講出10種8種顏色, 依家22個月, 中英文字應該講到over300個, 自己聽聽埋埋可以講好多短句啦, 如:>>>my twin 1, 8 months can identify around 30 words, basic colors,red,yellow,blue,green. When 1.5yrs old, can identify over 1000 english words, and now she can read most of the english stories book by herself.  And she can speak and create full english sentences,also, many sentences.

早幾個月開始就開始唱歌仔, 依家有幾首歌都大大概概可以唱到成首啦.>>>now around 15-20 songs can sings by herself.

生字基本上我地講2-3次佢就可以幾準確咁模仿都個音出離.  句子就慢慢講佢都會成句跟住講啦!>>yes,she is similar.  

我19個月左右帶佢去上Playgroup, 老師話覺得佢聽得明佢講咩, 當時已經叫我試下俾佢上2-3歲班, 依家22個月大, 我帶佢上2-3歲班, 佢一啲都唔會講嘢差過人, 甚至仲講得好過好多同班小朋友...>>When they were 1.5 yrs old,i already bring them to 2-3 yrs old playgroups, it is really helpful for them.

我應該點樣栽培呢個女呢?? 駛唔駛帶佢去check下IQ?  但係check到又點呢?? I just went to CU to do the IQ test, she hasn't finish the test,only 2/3, but some of the score already have superior and all above average.  Since the testing perior is too long, from 11.5am to 2pm she is too sleepy to con't the test.  

仲有我想問, 我估n1課程要識的佢大部份都應該識, 咁第時返學會唔會無心機上堂呢??
Yes, I really don't know what she can learn beside Chinese, but I think in the school not only learn the knowledge,but also have other behaviour, moral.... a lot of things to learn.
I just did the twin 1 test, but I haven't do the twin 2 yet, I also thinking whether I need to let her do or not, I just afraid twin 2 score is much lower then twin 1 and really don't know how to face this problem in the future.   For my case, I am 100% trust my children are smart,but since they are small b, and look also really small, therefore, difficult to have good Kindergarten will accept them even she answers all the questions and perform very well, I really don't understand that will happen.  I am not sure the test can help if the score is high.

是否資優,要靠專業評估!依家大部份小朋友都比上一代(父母)聰明 而且資訊發達,幼兒教材泛濫,父母要求又高,搞到小朋友好大壓力
17年前,無乜play group、幼兒教材,單靠電視、書本同我奶奶念口篁,我大女8個半月識講句子,13個月已經唱曬成首歌,兩歲仲曉倒背A-Z、1-100,佢記性好叻,但佢唔係資優lor 反而我仔3歲未識講嘢,我驚佢自閉,帶佢睇醫生,評估之後發現佢係資優
‹ 上一主題|下一主題