用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個女算係資優嗎?
go

個女算係資優嗎?

請教請教...

我個女22個月大, 我自己覺得佢好似幾叻咁.

佢10個幾月就識講幾十個單字, 1歲多啲基本上就可以講出10種8種顏色, 依家22個月, 中英文字應該講到over300個, 自己聽聽埋埋可以講好多短句啦, 如:

姐姐 throw the garbage.
Lam Lam has a flower.
It's time to go to bed.
You (I) cannot go inside.  It's closed.
Do you want to watch Peekaboo (DVD name)?

早幾個月開始就開始唱歌仔, 依家有幾首歌都大大概概可以唱到成首啦.

生字基本上我地講2-3次佢就可以幾準確咁模仿都個音出離.  句子就慢慢講佢都會成句跟住講啦!

我19個月左右帶佢去上Playgroup, 老師話覺得佢聽得明佢講咩, 當時已經叫我試下俾佢上2-3歲班, 依家22個月大, 我帶佢上2-3歲班, 佢一啲都唔會講嘢差過人, 甚至仲講得好過好多同班小朋友...

我應該點樣栽培呢個女呢?? 駛唔駛帶佢去check下IQ?  但係check到又點呢??

仲有我想問, 我估n1課程要識的佢大部份都應該識, 咁第時返學會唔會無心機上堂呢??

Thanks!!

其實你個女有冇其它情緒上的問題嗎? 如果冇就唔見意去check , check 咗唔代表D麥, 反而label咗小朋友壓力會更大, 現在大部分小朋友都好叻,識好多嘢, 反而一個資優小朋友都需要資優父母去培育,我意思係要同小朋友一齊成長, 不停去upgrade 自已,做 research, 身教係最有效的, 現在着重係全能發展, 發展多方面的能力, 佢自然會話你知想學D 麥, 學校主要學自理,獨立, 人與人之間相處, 學識係其次.所以係兩回事嚟.

原帖由 chowhui97 於 10-8-13 00:19 發表
請教請教...

我個女22個月大, 我自己覺得佢好似幾叻咁.

佢10個幾月就識講幾十個單字, 1歲多啲基本上就可以講出10種8種顏色, 依家22個月, 中英文字應該講到over300個, 自己聽聽埋埋可以講好多短句啦, 如:

姐姐 thro ...

我認識位 K2 的小朋友,佢可以讀晒一份報紙上面的中文字。當時幼稚園的老師話,小朋友三歲可以認到幾百字的。

原帖由 happyvalley 於 10-8-13 23:15 發表

我認識位 K2 的小朋友,佢可以讀晒一份報紙上面的中文字。當時幼稚園的老師話,小朋友三歲可以認到幾百字的。

咁我個女又無認到咁多字呀, 同埋我無教佢中文, 英文都認到一百幾十掛..........

原帖由 sulleybe 於 10-8-13 11:45 發表
其實你個女有冇其它情緒上的問題嗎? 如果冇就唔見意去check , check 咗唔代表D麥, 反而label咗小朋友壓力會更大, 現在大部分小朋友都好叻,識好多嘢, 反而一個資優小朋友都需要資優父母去培育,我意思係要同小朋友一齊 ...

其實佢又無乜特別情緒上的問題, 係個人比較心急.

我只係有時諗, 如果小朋友真係聰明啲, 咁我應該要做咩先可以盡展佢所能呢.  不過你講得啱架, check咗出離唔係資優又會失望, confirm係就更加大壓力唔知點栽培佢!

我都經歷過你而家呢種患得患失、唔上唔落嘅心情,睇到自己個小朋友係有啲"跑左出嚟",但又唔敢搵身邊人講太多,廢事俾人話唔知醜,攪到自忐忐忑忑咁...

其實真係唔使太在意係咪 GIFTED 傢,知道佢係 GIFTED、佢又未必受你谷,大多數 GIFTED 都有自己一套、有佢自己一條路去發展,又,知道佢唔係 GIFTED、難道可以放棄唔使教?

你可以留意佢多d,同佢傾多d,睇下佢興趣在於邊方面,我女現兩歲八個月,早兩個多月前經政府評估中心test到佢達四歲以上能力,期間醫生提起我可以俾佢學習一啲有挑戰性講技巧修練嘅活動, 如音樂等,咁啱呀女自兩歲起就提出話要學琴,最近終於搵到合適老師,佢亦都學得好專注、好用心...

唔好限制左只單向地做文字傳授,文字就如圖畫,佢哋多多都記得,提議你幫助個女將能力推得廣d...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

簽名被屏蔽

原帖由 chowhui97 於 10-8-13 23:35 發表

其實佢又無乜特別情緒上的問題, 係個人比較心急.

我只係有時諗, 如果小朋友真係聰明啲, 咁我應該要做咩先可以盡展佢所能呢.  不過你講得啱架, check咗出離唔係資優又會失望, confirm係就更加大壓力唔知點栽培佢!  ...

心急係正常的, 比佢試吓其它嘢, 帶佢去下旅行加強自信, 中英數keep 住加上去就得啦, 目的係自学, 留意EQ 方面的問題就得啦, 方法好易, 但要做到,真係唔係個個得, 努力!

原帖由 tsznok 於 10-8-14 13:56 發表
我都經歷過你而家呢種患得患失、唔上唔落嘅心情,睇到自己個小朋友係有啲"跑左出嚟",但又唔敢搵身邊人講太多,廢事俾人話唔知醜,攪到自忐忐忑忑咁...

其實真係唔使太在意係咪 GIFTED 傢,知道佢係 GIFTED、佢又未必受你谷,大 ...

Thanks!!! 你講得好啱呀!  我其實真係呢方面唔係好敢同人Share, 因為都真係唔知佢係咪叻過人.. 又驚谷得驚, 又驚唔谷佢又浪費咗.

我想問你係政府邊度check? 可唔可以講多少少我知? thanks!!!

原帖由 stccmc 於 10-8-15 10:59 發表
有孩子發展遲,有孩子發展快些。有些幾個月快,後來慢,有些十幾歲才突然快。玩字咭的幾個月就識好多字,咁又點?知其讀音,不知其義,有乜用?

父母只要確保孩子不斷學習,年紀小不宜太重文字學習,有太多其他野學,資唔資優,又點?

除非係 ...

我無同個女玩字咭呀, 佢講的字都係明白點解, 合情合理架, 而且同一個句子佢識代入唔同的字入去自組另一個我地無教的句子, 一定唔係嗰種知其音, 不知其義.  佢係知其音/義, 不知其字.

你覺得呢個時期小朋友有咩俾佢學好呢?

原帖由 chowhui97 於 10-8-15 23:30 發表

我無同個女玩字咭呀, 佢講的字都係明白點解, 合情合理架, 而且同一個句子佢識代入唔同的字入去自組另一個我地無教的句子, 一定唔係嗰種知其音, 不知其義.  佢係知其音/義, 不知其字.

你覺得呢個時期小朋友有咩俾 ...
]

兩歲可以踏單車。

呢排發現個女好似有啲問題, 佢開始學畫有意義的畫, 教佢畫happy face , 即二點加一條曲線, 唔知點解佢成日like畫 : (, 成日都要畫 not happy, 唔開心..

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 11:35 發表
呢排發現個女好似有啲問題, 佢開始學畫有意義的畫, 教佢畫happy face , 即二點加一條曲線, 唔知點解佢成日like畫 : (, 成日都要畫 not happy, 唔開心.. mouth:" /> ...

如果你認為呀女畫的圖案是有意思的,
為何不直接問他所為何事呢?
§ 吾家三寶 §

原帖由 tsznok 於 10-8-16 13:56 發表

如果你認為呀女畫的圖案是有意思的,
為何不直接問他所為何事呢?

我又唔知係咪有意思喎.. 咁人地通常話畫會睇到小朋友的內心世界呀...  

我有問佢呀, 佢又無同我講點解喎. 咁我叫佢畫開心, 佢又話唔開心, 唔開心喎, 又指住自己畫的面話not happy, 有時又做埋not happy的面色我睇. 我都好想知佢心入面係咪not happy.

平時佢又好like笑, 但係平日姐姐湊, 係屋企, 我諗佢都幾悶!

或者媽媽你先唔好太緊張, 雖則有說童畫可以睇到小朋友內心世界, 但又唔好對佢地嘅表現太敏感, 相信個女開心 / 唔開心, 唔係只靠少少畫作去睇, 而係從日常相處、觀其言行而知之。

我反而咁睇, 你畫個 HAPPY FACE, 佢畫番個傷心樣去回應你, 唔一定代表佢唔開心, 可能只係簡簡單單話你知: "我識畫個相反意思出嚟。"

有段時間我女都有同我講佢唔開心, 我同佢傾問點佢點解, 佢先話我聽, 擔心我唔再錫佢。小朋友嘅唔開心可以好簡單, 就算係所謂 GIFTED CHILD 都一樣, 可能佢地D "唔開心" 會比同年小朋友諗得遠左DD咁多, 但唔會因為佢係 GIFTED 而變成冇原因地唔開心。

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 16:46 發表

我又唔知係咪有意思喎.. 咁人地通常話畫會睇到小朋友的內心世界呀...  

我有問佢呀, 佢又無同我講點解喎. 咁我叫佢畫開心, 佢又話唔開心, 唔開心喎, 又指住自己畫的面話not happy, 有時又做埋not happy ...
§ 吾家三寶 §

簽名被屏蔽

原帖由 tsznok 於 10-8-16 20:41 發表
或者媽媽你先唔好太緊張, 雖則有說童畫可以睇到小朋友內心世界, 但又唔好對佢地嘅表現太敏感, 相信個女開心 / 唔開心, 唔係只靠少少畫作去睇, 而係從日常相處、觀其言行而知之。

我反而咁睇, 你畫個 HAPPY FACE, 佢 ...

我其實係怕佢係屋企悶, 得姐姐同佢, 我成日係眼仔度睇, 都見佢自己睇書書, 重可以睇好耐, 可能係成半個鐘, 好多時又係自己玩!  姐姐又要做屋企嘢, 又要煮飯, 又想要自己時間, 我估一日都係陪佢一二個鐘玩咋...

原帖由 stccmc 於 10-8-16 21:57 發表
22個月,資優與否,都不是父母要關心學術成就或文字學習進度的時候。

請問你有乜高見呢?

如果你女係工人湊嘅, 又真係好難叫工人攪d乜...
既然佢可以坐得咁定, 不如你試吓係屋企預備一d task 俾佢做, 所謂 task, 唔係要佢讀書寫字做習作, 而係放定一set set 如穿木珠, puzzle, 廚房玩具, 穿繩game... 等俾佢做; 再唔係你放心既可以叫姐姐帶佢落公園跑下跳下, 又得~

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 22:55 發表

我其實係怕佢係屋企悶, 得姐姐同佢, 我成日係眼仔度睇, 都見佢自己睇書書, 重可以睇好耐, 可能係成半個鐘, 好多時又係自己玩!  姐姐又要做屋企嘢, 又要煮飯, 又想要自己時間, 我估一日都係陪佢一二個鐘玩咋... :si ...
§ 吾家三寶 §

回覆 2# chowhui97 的文章

My suggestion is : Don't worry too much whether your kid is gifted or not.  Enjoy your every min. with her & let her enjoy her infancy.  That period should be one of her happiest period in life, and will never come again.
Your kid is definitely a clever one & I am sure she can do well in school in her own time.  So, let her be a happy & loved kid.