用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
樓主: 音樂人長老
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。

初學30分鐘都可以接受, 但我指有些學生唔係初學都係30分鐘練習。長老,我地舊陣時學琴點同而家D細路...我地細個冇野玩,凈係學琴同練琴,而家D學生心散好多。認真練習每天15分鐘都好過谷埋一天練30分鐘。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-17 14:20 發表
初學小朋友喺琴房練30分鐘己經夠,因為技巧同樂理練習無琴都可以做,最重要練琴用方法啱就可以省時又彈得好,我諗嗰位家長情形可能係咁。

我N年前學琴時,屋企無錢買琴,同埋嗰時喺琴行學,租琴練都唔平,所以練得少又無名 ...

原帖由 miss321 於 10-8-17 18:14 發表
初學30分鐘都可以接受, 但我指有些學生唔係初學都係30分鐘練習。長老,我地舊陣時學琴點同而家D細路...我地細個冇野玩,凈係學琴同練琴,而家D學生心散好多。認真練習每天15分鐘都好過谷埋一天練30分鐘。

...

Sorry, 誤會咗妳意思,請原諒。

我剛好有個學生同問問題嗰位家長情況一樣,所以想同佢分享吓。我學生屋企無琴,家長返工時間長又無請工人姐姐,練琴要去會所,但要有大人陪同,佢哋要嗰日唔使開OT會所又未關門先可以練。有一星期父母兩個都病,帶唔到小朋友去練,佢阿媽一見到我即刻say sorry,小朋友自己都唔開心,我見到佢兩母女黑眼圈,我對佢哋付出好佩服,我希望嗰位家長唔好氣餒呀,同囡囡一齊努力。