用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有無N1 B1 (pm)同學仔
樓主: elisliu
go

有無N1 B1 (pm)同學仔

原帖由 elisliu 於 10-9-4 15:53 發表
無問題..星期一要帶4本書喎!!9月22日着嘜好呀??????(要有中國特色)   

星期一要帶4本書
1. who did that?
2. English For kids Book 1
3. 親親一家人、溫暖的家
4. 兒歌篇
    對嗎?

中國特色服除了新年唐裝服还有其它嗎?

另記住帶4R家庭照一張做美勞呀:)

4R相我上星期已比老師了
兒歌篇雖然係寫6/9-10/9第五頁(刷刷牙),另外有一張攜帶課本係寫逢星期三中文兒歌篇第一冊.
星期一要帶4本書我只係
1.who did that?
2English For kids Book 1
3親親一家人
4温暖的家
這4本,係唔係呢??
我哋N1B1逢星期三帶中文兒歌篇.唔知攜帶課本一項同唔同呢??
攜帶課本

攜帶日期                       攜帶課本名稱

30/8-17/9                   認識自己
6/9-24/9(每天)            Who Did That?
逢一,三,五                     English for kids Book 1
逢星期四                      English Nursery Rhymes(1)
逢星期三                        中文兒哥篇
逢星期五                     依每月進度表內之普通話           
原帖由 Meggi 於 10-9-4 16:09 發表

星期一要帶4本書
1. who did that?
2. English For kids Book 1
3. 親親一家人、溫暖的家
4. 兒歌篇
    對嗎?

中國特色服除了新年唐裝服还有其它嗎?

另記住帶4R家庭照一張做美勞呀:) ...

原帖由 elisliu 於 10-9-4 18:12 發表
4R相我上星期已比老師了
兒歌篇雖然係寫6/9-10/9第五頁(刷刷牙),另外有一張攜帶課本係寫逢星期三中文兒歌篇第一冊.
星期一要帶4本書我只係
1.who did that?
2English For kids Book 1
3親親一家人
4温暖的 ...

睇錯咗!應該係星期三帶中文兒歌~~
其它課本同攜帶日期都係一樣…
我諗除了老師不同外,進度應該一様的

Meggi:會唔同仔仔報興趣班呀??
原帖由 Meggi 於 10-9-4 20:14 發表

睇錯咗!應該係星期三帶中文兒歌~~
其它課本同攜帶日期都係一樣…
我諗除了老師不同外,進度應該一様的

I want to join the Saturday class too, but the notice said that there was no 1 hour class offered on Sat, which I think it means we have to join the gymnastics and art workshop together, right?
So, I choice the Monday class.

原帖由 elisliu 於 10-9-4 16:04 發表
係呢!!手冊寫miss lo 咁中文姓盧or羅呀????我聽呀仔叫羅老師 ..我同你一樣對體操班有興趣,如果選星期六時間會唔會12:00-1:00呢??quote]原帖由 Mykonos 於 10-9-4 04:40 發表 http://forum.edu-kingdom.co ...

原帖由 elisliu 於 10-9-5 13:21 發表
Meggi:會唔同仔仔報興趣班呀??  

興趣班我仲諗緊,因為又唔想出咁遠囉!
想報非洲鼓但時間又安排星期一 12:00 -1:00
咁点食午歺呢?

你仔仔會唔會報呀?:)

如果星期一我估我唔會參加啦....如果係星期六有一個鐘我覺得ok,興趣班麻,星期六參加,如果星期一我哋返下午班d時間唔係咁ok囉:;pppp:
原帖由 Mykonos 於 10-9-5 21:54 發表
I want to join the Saturday class too, but the notice said that there was no 1 hour class offered on Sat, which I think it means we have to join the gymnastics and art workshop together, right?
So, I  ...

我想幫仔仔報體操班..如果只可以星期一我就唔報啦!!!話明興趣班我覺得星期六比仔仔玩吓ok囉,如果星期一我哋返下午班d時間好麻煩,,,,,我星期一揍仔仔返學時問清楚d先 我同你一樣諗法,点食午餐呢
原帖由 Meggi 於 10-9-5 22:35 發表

興趣班我仲諗緊,因為又唔想出咁遠囉!
想報非洲鼓但時間又安排星期一 12:00 -1:00
咁点食午歺呢?

你仔仔會唔會報呀?:)

我對音樂班興趣大d~~

我剛剛打電問學校如果參加體操就要連音樂或其他一定要參加2個半鐘個park.我諗下次再參加啦
原帖由 Meggi 於 10-9-6 00:53 發表
我對音樂班興趣大d~~

聽咗大家嘅意見, 好似時間真係唔係幾好, 所以我最後都無幫仔仔報課外活動。

係呢, 想問今個星期係唔係無功課?, 老師派返上星期嘅中文功課簿, 但係無印日期, 咁係唔係唔駛做? 但我又見唔到其他工作紙喎

同埋通告寫22日會派一個燈籠, 但只FOR已訂購者. 咁幾時問過訂定唔訂?係唔係書簿費已經包埋?

今個星期工課係個(手)字要做手指模印圖中虛線.燈龍係交什費包埋.仲有16日帶花燈回校進行提燈活動
原帖由 Mykonos 於 10-9-11 05:25 發表
聽咗大家嘅意見, 好似時間真係唔係幾好, 所以我最後都無幫仔仔報課外活動。

係呢, 想問今個星期係唔係無功課?, 老師派返上星期嘅中文功課簿, 但係無印日期, 咁係唔係唔駛做? 但我又見唔到其他工作紙喎

...

雜費包括:
1.        hard plastic cover for student’s handbooks and school report ($60)
2.        student I.D. card & parent-child I.D. card (processed by CardFive Card Design Software ($72)
3.        badge holder with string (for use during activities) ($25)
4.        name chop ($32)
5.        file for keeping worksheet (2個,  $30)
6.        plastic envelope ($20)
7.        sketch book (25 pages) (2本, $40)
8.        wytebord marker (PILOT) & eraser (STAEDTLER) ($32)
9.        art & handicraft materials ($240)
10.        triplus learner’s pencil (STAEDTLER) (3枝, $45)
11.        giant crayon (non-toxic) 8 colors ($35)
12.        wooden triplus color pencil (12 colors STAEDTLER) ($105)
13.        apron for water play, painting, art and handicraft lessons ($37)
14.        Christmas holiday workbook ($25)
15.        reading scheme ($320)
16.        birthday parties including drinks, cakes, party hats, birthday gifts, etc. ($457)
17.        festivals & presents (including gifts for mid-autumn festivals, Halloween), Christmas gifts, photos for Christmas & Halloween (5R) and Christmas song book ($267)

有D家長唔係全部訂晒.未無得派囉....

你仔仔返學仲有無喊呀??
原帖由 Mykonos 於 10-9-3 19:51 發表
Hello, 你哋好~
我個仔都係N1B1 PM 嘅同學仔呀!!

呢班嘅班主任應該係Miss Law, 唔係Miss Chung, 因為初時我揀搭校車, 參加YORK嘅試搭校車時, Miss Law打電話比我講解流程, 仲自我介紹話佢係N1B1嘅班主任 ...

唔該哂呀, 你嘅資料好詳盡呀!
我都係而家先知原來嗰$1800 係用咗喺呢D地方喥!!
好彩你話比我聽, 如果唔係我仔仔下星期一就欠交功課...

佢而家好D喇, 不過佢都係話驚返學, 話有小朋友打佢, 仲講得好清楚係邊個同學, 同打佢邊度。我唯有叫佢唔好唔開心, 同學習原諒別人啦
不過我諗我下星期都要打電話同老師講聲, 希望佢可以留意吓。

我仔仔初初都係咁,慢慢來啦.因為我接放學比佢係學校玩一陣.識到個同班同學仔,仲好friend吓.佢而家日日都話返學
有同學仔打你仔仔,唔係我仔仔吓嘛
原帖由 Mykonos 於 10-9-11 21:46 發表
唔該哂呀, 你嘅資料好詳盡呀!
我都係而家先知原來嗰$1800 係用咗喺呢D地方喥!! mouth:" />
好彩你話比我聽, 如果唔係我仔仔下星期一就欠交功課...

佢而家好D喇, 不過佢都係話驚返學, 話有小朋友打佢, 仲講 ...

放心, 唔係你個仔仔, 係另一個男仔, 無喺呢喥見過佢嘅名

我問咗老師, 佢話原來我仔仔平時都有同嗰個男仔一齊玩, 算係好朋友仔, 可能大家唔知玩緊咩嘢,佢無端諯打我仔塊面, 攪到我呀仔瞓瞓吓覺都叫 "XX, stop"。
而家知到個情況都好D,
只要唔係惡意就得喇。
其實呢D情況我都預咗實會發生, 不過可能我仔仔仲未完全適應新環境, 又未試過被人打,所以咁先令佢驚返學啦。我都有同我仔仔解釋返, 希望佢可以快D同多D同學仔做好朋友!等佢更鍾意返學啦!

係呢你買咗中國服未?

中國服末買,我諗星期三先幫佢買,你呢??

星期五你會唔會去聽講座呀?

小朋友係咁啦!!有時糖痴豆,有時就水溝油.希望你仔仔快d話比你知我好鐘意返學啦 當家長聽到e一句會好開心
原帖由 Mykonos 於 10-9-14 05:03 發表
我問咗老師, 佢話原來我仔仔平時都有同嗰個男仔一齊玩, 算係好朋友仔, 可能大家唔知玩緊咩嘢,佢無端諯打我仔塊面, 攪到我呀仔瞓瞓吓覺都叫 "XX, stop"。
而家知到個情況都好D,
只要唔係惡意就得喇。
其實呢D ...

你哋買咗中國服未呀?:)