用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一返學有咩係每日必須必須帶架?
樓主: kikiboy
go

小一返學有咩係每日必須必須帶架?

原帖由 kikiboy 於 10-8-16 12:24 發表

yes, 小西灣.

甘無錯了,我地個小朋友同一間學校。你揀佐普通話班定廣東話班?

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-8-16 16:27 發表

甘無錯了,我地個小朋友同一間學校。你揀佐普通話班定廣東話班?

普通話班, 你呢?
買齊開學嘢未呀? 我未買餐具, 喺學校訂飯第一次有冇餐具送架?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kikiboy 於 10-8-16 17:05 發表

普通話班, 你呢?
買齊開學嘢未呀? 我未買餐具, 喺學校訂飯第一次有冇餐具送架?

我都系普通話班,我知要帶果D都買齊了,餐具都買佐了今年這個供應商無餐具送啊,果張訂餐紙後面有寫的,所以我自己買佐一套了。

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-8-17 10:33 發表

我都系普通話班,我知要帶果D都買齊了,餐具都買佐了今年這個供應商無餐具送啊,果張訂餐紙後面有寫的,所以我自己買佐一套了。

好在你提醒我咋, 我仲以為有得送添.

想問各位買邊種餐具呀? 用咩盒裝呀? 係膠定係不锈鋼呀?
一隻湯匙 + 一把叉够唔够?

小學第一次訂飯好似有餐具送架????

原帖由 kikiboy 於 10-8-18 16:52 發表

好在你提醒我咋, 我仲以為有得送添.

想問各位買邊種餐具呀? 用咩盒裝呀? 係膠定係不锈鋼呀?
一隻湯匙 + 一把叉够唔够?

我買佐果D系一SET的HKD29.9,有個盒裝住入面有晒匙、叉、筷子。手拿位置是膠的,食的位置是不銹鋼。

外套一件, 溫度相差太遠

醒目開學勳章

+功課FILE.(一格格好似個膠網袋咁嘅),將當天嘅功課,作業,通告擺埋一袋,冇咁易甩漏.要比A4SIZE大啲啲.

祝辛莘莘學子:小學生活順利快樂.

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-8-19 12:17 發表

我買佐果D系一SET的HKD29.9,有個盒裝住入面有晒匙、叉、筷子。手拿位置是膠的,食的位置是不銹鋼。

我估你講呢隻匙係茶匙款係咪? 阿仔慣咗用湯匙款, 等佢大啖d食快d, 一set果d搵唔到湯匙款, 我諗住買隻膠湯匙+不锈鋼叉用細細個膠盒裝.

原帖由 英英仔 於 10-8-18 22:08 發表
小學第一次訂飯好似有餐具送架????

供應商講明冇得送, 所以要自己買.

原帖由 蝦碌媽咪 於 10-8-19 14:46 發表
+功課FILE.(一格格好似個膠網袋咁嘅),將當天嘅功課,作業,通告擺埋一袋,冇咁易甩漏.要比A4SIZE大啲啲.

祝辛莘莘學子:小學生活順利快樂.

我買咗兩格即兩條拉鏈袋裝通告.
加加埋埋呢d嘢, 書包負荷真係太重喇.

剪刀+木顏色+漿糊筆+便利雨衣...(全年365日跟書包)

美勞袋--顏色(老師指示帶哪一種)+剪刀+白膠漿+POSTER(墊枱)+濕毛巾+毛巾盒

醒目開學勳章

筆袋要帶幾多支筆? 小一係咪唔使用原子筆? 只係鉛芯筆(唔使鉋, 帶少個筆鉋), 擦膠, 間尺,  較剪, UHU ... 仲有咩要帶?

開家長會那天老師建議不要用鉛芯筆,因為怕小朋友未識控制力度,好容易折斷,可以帶定 5 枝刨好的鉛筆就夠用,便不用帶鉛筆刨,原子筆她說只於做作業時改正用,功課都係用鉛筆做的 (我個仔間學校是這樣),每間學校就可能有唔同的

原帖由 cljwtg 於 10-8-31 20:23 發表
筆袋要帶幾多支筆? 小一係咪唔使用原子筆? 只係鉛芯筆(唔使鉋, 帶少個筆鉋), 擦膠, 間尺,  較剪, UHU ... 仲有咩要帶?

體溫記錄表每天都要帶.

原帖由 kikiboy 於 10-9-6 09:48 發表
體溫記錄表每天都要帶.

我日日都有帶,不過就唔記得佐簽
我想問下你們有沒有感覺拿小息袋更架麻煩?
我已經放棄佐拿小息袋了,因為見亞仔背個書包手又拿住個袋上落車時好狼狽 ,心想上落樓睇時會更狼狽所以最終都放棄佐唔拿了。

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-9-6 14:09 發表

我日日都有帶,不過就唔記得佐簽
我想問下你們有沒有感覺拿小息袋更架麻煩?
我已經放棄佐拿小息袋了,因為見亞仔背個書包手又拿住個袋上落車時好狼狽 ,心想上落樓睇時會更狼狽所以最終都放棄佐唔拿了 ...

我都放棄咗小息袋, 乜都放入書包就算.
我睇咗幾日都基本上唔見我哋學校有人帶小息袋.
你小朋友係咪搭校車呀? 我朝朝送咗佢返學就返工, 開學第一日同埋今日o係校外睇完佢哋喺操場排隊升旗先走.

原帖由 kikiboy 於 10-9-6 15:05 發表

我都放棄咗小息袋, 乜都放入書包就算.
我睇咗幾日都基本上唔見我哋學校有人帶小息袋.
你小朋友係咪搭校車呀? 我朝朝送咗佢返學就返工, 開學第一日同埋今日o係校外睇完佢哋喺操場排隊升旗先走. ...

我小朋友係搭校車,我無到過學校門口睇。本來第一日打算送他到學校的,最後都無送由得他坐校車算了。為減輕重量我連餐具都無帶了,亞仔同我講話學校有餐具俾他用,他都無拿自己套出來用。

你地學校咁快返全日 ? 開始吃午餐了嗎 ?  d 飯送如何得唔得 ? 幾錢餐 ? 我仔間要 13號才開始返全日 ,每餐 17元 每天都有水果和飲品,都算經濟

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-9-6 16:37 發表

我小朋友係搭校車,我無到過學校門口睇。本來第一日打算送他到學校的,最後都無送由得他坐校車算了。為減輕重量我連餐具都無帶了,亞仔同我講話學校有餐具俾他用,他都無拿自己套出來用。 ...

原帖由 colourless 於 10-9-6 17:11 發表
你地學校咁快返全日 ? 開始吃午餐了嗎 ?  d 飯送如何得唔得 ? 幾錢餐 ? 我仔間要 13號才開始返全日 ,每餐 17元 每天都有水果和飲品,都算經濟

8號開始返全日, 每餐$15.5, 星期五有水果.

Ivy-Cheung,
我估你報咗YMCA係咪?