用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 2010-11 N1A1/N1B1/N1C1
樓主: moominfloren
go

2010-11 N1A1/N1B1/N1C1

原帖由 sunshine231207 於 10-8-25 11:50 發表
亞女昨晚嘅飯後果, 還自己叫姐姐切Apple 佢食, 妳話學校嘅影響幾大呢, 哈哈!

你個女真乖!!

我覺得阿仔番o左學好似而家唔多聽我講, 唔知係咪聽晒老師話.................

moominfloren

佢其實唔係好乖架咋, 昨天先比老師話佢做完野, 趁老師見唔到行開位呢!  

另外, 今日佢又唱左兩首新歌過我聽, 妳問下亞仔學左未.

一首係London bridge falling down (佢之前唔識架), 另一首係 Phonic 書嘅 Benny Bear ar~~

還有我同佢唱完Annie ant says...., 係忽然彈左句"Annie ant has an axe.

其實妳個仔嘅英文老師係邊個呀?

sunshine231207,

等我聽朝又問下阿仔先.....多謝各位上o黎 bk 講下小朋友o既o野, 如果唔係都唔知咁多.....

我個仔係 N1C1, 班主任係 miss leung, 英文老師應該全部下晝班都係 ms jorell

今日亞女學左個"大" 字, 還做了個 "red circle" 嘅小手工帶回家呢!

今日囡囡返嚟打開普通話書讀左一頁比我聽又讀得幾好,睇嚟學校都教得唔錯,我囡囡係shereen N1B1班的。

原帖由 jasminele 於 10-8-27 16:48 發表
今日囡囡返嚟打開普通話書讀左一頁比我聽又讀得幾好,睇嚟學校都教得唔錯,我囡囡係shereen N1B1班的。

妳囡囡肯讀普通話書咁好, 我個女唔肯(識)讀呀, 不過我都預左呢方面會差d, 因為我同老公嘅普通話都普通過普通呢.  希望佢學校可以學識同有興趣啦.

尋日阿仔病o左冇番學, 不過氹氹下, 我唱少少之後佢都肯唱普通話書首歌俾我聽.  不過認字佢真係麻麻.......

開頭放工見到 red circle, 我仲以為係 apple, 因為妹妹指住話要 apple apple.

大家好, 我個仔仔 震朗bradley 9月份開始會入讀n1a1, 希望佢可以好快 pick up 到學校生活啦!!

原帖由 cheungb2007 於 10-8-31 12:12 發表
大家好, 我個仔仔 震朗bradley 9月份開始會入讀n1a1, 希望佢可以好快 pick up 到學校生活啦!!

Welcome Bradley to N1A1 class :) , 我問亞女今日係咪有新同學, 佢話係.  我再問佢係男仔定女仔, 佢話係男仔呢!

醒目開學勳章

原帖由 cheungb2007 於 10-8-31 12:12 發表

Hi,
咁啱嘅!我個囡又係9月開始會讀n1a1,不過佢今日病咗無返學,希望tomorrow返到學啦!

阿仔上星期五發燒冇番, 星期一放學好多鼻水, 所以尋日同今日都同佢請o左假, 聽日應該番到喇.

有冇媽咪可以講下呢 2 日教o左 d 咩呢?  thx!!!

好返d未呀??

原帖由 moominfloren 於 10-9-2 00:27 發表
阿仔上星期五發燒冇番, 星期一放學好多鼻水, 所以尋日同今日都同佢請o左假, 聽日應該番到喇.

有冇媽咪可以講下呢 2 日教o左 d 咩呢?  thx!!!

Bradley 同我講, 老師尋日介紹左兩位新同學: 男孩子就係佢, 另外一位女孩子就唔記得左叫咩名

亞女今日話我知教左"眼"字, 仲有yellow triangle, 同埋B字.

cheungb2007

乜重有一個新女同學咩, 等我又問下亞女先.

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-2 09:03 發表
好返d未呀??

thx bobo-mammy!!  原本收晒鼻水o架喇, 不過老師今日打o黎, 話佢放學前又有流鼻水, 佢話已經著o左外套, 都唔知係咪 d 冷氣+風扇太大.....

原帖由 sunshine231207 於 10-9-2 23:59 發表

亞女今日話我知教左"眼"字, 仲有yellow triangle, 同埋B字.

cheungb2007

乜重有一個新女同學咩, 等我又問下亞女先.

thx sunshine231207!
我次次問阿仔, 佢都唔會提教o左 d 咩, 特別係中文字, 又冇書睇, 淨係得每星期o既進度表, 教o左未教都唔知.

Hi

今日收到通告關於閱讀計劃, 請問係唔係睇自己既書, 還是學校會派書?

thanks

我都想知道.................

應該係自己o既書, 阿仔寫o左一本, 老師俾o左印仔.