用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 2010-11 N1A1/N1B1/N1C1
樓主: moominfloren
go

2010-11 N1A1/N1B1/N1C1 [複製鏈接]

原帖由 jasminele 於 10-8-17 18:19 發表

你再問吓可能實際又唔同左,不過今日放學先知放學個程要係世界花園轉另一架褓姆車先入到嚟,唉好擔心...

轉車? 我第一次聽

原帖由 moominfloren 於 10-8-17 21:57 發表
ha??  要轉車..........的確令人擔心..
想問下你o地講緊邊間校車公司?  黃大仙區係"景棠旅運有限公司"......

都係景棠

原帖由 jasminele 於 10-8-18 12:54 發表

都係景棠

見到你小朋友要轉車, 想俾間公司你問下, 佢都有校車去九龍塘, "康和旅運有限公司" 鄧太 27880222 / 94831028, d 資料係阿仔 in st. cat o既時候嚮學校門口派o既, 不過佢價錢好貴!! 我之前問過, st nic 去鑽石山要 $1200 (景棠只係 $720), 我最後都冇搵佢o地. 所以都係俾電話你問下參考下先......

原帖由 moominfloren 於 10-8-18 23:35 發表

見到你小朋友要轉車, 想俾間公司你問下, 佢都有校車去九龍塘, "康和旅運有限公司" 鄧太 27880222 / 94831028, d 資料係阿仔 in st. cat o既時候嚮學校門口派o既, 不過佢價錢好貴!! 我之前問過, st nic 去鑽石山要  ...

THANKS
了解清楚原因了都可以接受,同埋轉車地點係安全,撘吓睇吓點先,話晒45min係馬鞍山返到學校都算快..

jasminele,
想請問校車俾咩原因你呢?

你o地o既小朋友番到屋企, 識唔識唱 phonics 首歌俾你o地聽呀?  我叫極個仔都唔肯唱.  上網睇 d 歌詞好似係:
annie ant has an axe, /a/ /a/ /a/ is the sound of a   (如有錯漏請糾正)

請問上網係邊到睇到phonic既歌詞?

我都叫我女唱都唔唱啊~
唔知街上有無得buy呢d phonics ga dvd呢?

原帖由 sarinawan88 於 10-8-20 16:55 發表
請問上網係邊到睇到phonic既歌詞?

我上網 search "annie ant phonics", 有 d 媽咪上網有比較 d phonics o既課程, 其中一個 forum 有人講 d 歌詞, 我估大概係咁.  阿仔都唔肯唱, 但有少少聽到佢講 /a/ /a/ /a/

原帖由 jswailam928 於 10-8-20 17:04 發表
我都叫我女唱都唔唱啊~
唔知街上有無得buy呢d phonics ga dvd呢?

我見而家好多 phonics o既教材, 但 d 教法有 d 唔同

以下係呀女同我講呢個星期係學校嘅嘢, 唔知佢有無亂up 呢!  

星期2, 我問佢老師教左乜, 佢拎本phonic 書出嚟, 讀比我聽 "a" "a" ant, Annie ant, 但唔係唱出嚟架bor.  星期4, 佢話老師教左"1" 同"人" 字, 呢兩個字佢本身唔識架.

另外佢成日唱放學歌, 歌詞如下: -

叮噹叮噹叮噹
放學鐘聲響
再會再會再會
we are going home
(唔知係咪mix 左中文同英文版呢?)

另外食茶點前老師會叫佢地把手放係knee上等待, 派完食物佢地要一齊講: -

各位小朋友食茶點
Thank you teacher
Thank you teacher
可以食啦

仲有星期2出左playground 做運動(動作係叉腰加點頭),同埋玩Sir 滑梯, 星期4落雨無得出去玩呀!

茶點試過食通粉, 星星餅, 蛋糕, 飲過水, 奶(沖果隻, 唔知係咪惠氏嘅sample?), 同埋維他奶.

thx for sharing!

阿仔終於肯唱喇......
歌詞係
Annie Ant say(s) /a/ /a/ /a/
/a/ is the sound of A.    A (大聲讀)
(阿仔冇唱 's' 音, 唔肯定有冇)

放學首歌係 good morning 歌書o既第二首, 佢淨係唱過英文版, 冇中文.

不過就唔知佢學o左 '1' 同 '人' 字, 淨係知老師教o左佢o地劃 red circle.

原帖由 moominfloren 於 10-8-22 10:24 發表
thx for sharing!

阿仔終於肯唱喇......
歌詞係
/a/ is the sound of A.    A (大聲讀)
(阿仔冇唱 's' 音, 唔肯定有冇)
...

首phonic song, 我昨天睇完妳之前個post, 上網search 過longman 嘅 website, 搵到歌詞, 根住問亞女係咪咁唱架?  佢話係, 仲唱可以唱返出嚟, 不過最尾果句就得個"A"字最大聲同清楚囉~~另外say有s架 (says).

Longman website :
http://presch.ilongman.com/product/product_detail2.asp?Temp_code=200165181614&Item=271&Field_1=PS&Field_2=E

但red circle 問左佢幾次都答我老師無教喎, 等我星期1, 問下老師先~~

今日阿仔終於肯唱"茶點歌", 其實唔係歌, 只係讀出o黎.......好似係...........
學校裡面真快樂,
玩玩遊戲唱唱歌,
吃吃點心(茶點?)精神好,
thank you teacher!
(hands back)
我估有 d 錯o左, 請糾正.

我個囡話唱"茶點歌",好似係...........(係有動作一齊做)

學校裡面真快樂,
玩玩遊戲唱唱歌,
吃吃點心精神好,
樣樣功課有進步,
各位先生請食茶點,
各位小朋友請食茶點,

原帖由 moominfloren 於 10-8-23 00:00 發表
今日阿仔終於肯唱"茶點歌", 其實唔係歌, 只係讀出o黎.......好似係...........
學校裡面真快樂,
玩玩遊戲唱唱歌,
吃吃點心(茶點?)精神好,
我估有 d 錯o左, 請糾正. ...

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-23 11:10 發表
我個囡話唱"茶點歌",好似係...........(係有動作一齊做)

學校裡面真快樂,
玩玩遊戲唱唱歌,
吃吃點心精神好,
樣樣功課有進步,
各位先生請食茶點,
各位小朋友請食茶點,
...

thx bobo-mammy!!!  我都覺得怪怪地, 阿仔果然錯漏百出....

其實我只知道大約是這樣, 我個版本有可能都係錯呀? hahaha....

原帖由 moominfloren 於 10-8-24 01:06 發表

thx bobo-mammy!!!  我都覺得怪怪地, 阿仔果然錯漏百出....

bobo-mammy & moominfloren

茶點個part 我用返妳地嘅full version 同佢講一次, 亞女係樹偷笑, 可能諗緊媽咪點解會知嘅呢!

另外今日佢又彈左首新歌出嚟, 唔知佢有無甩漏呢?

I like apple, apple, apple,
I like apple, apple, apple,
I like apple, yum yum yum yummy!

sunshine231207,

今日冇見到阿仔, 等我聽朝問下佢先.  佢次次都係我上網將各位媽咪匯報o既o野問佢, 迫下佢, 先講/唱俾我聽.  淨係知佢教o左歌書o既 "an apple a day keeps the doctor away"

原帖由 moominfloren 於 10-8-24 23:57 發表
sunshine231207,

今日冇見到阿仔, 等我聽朝問下佢先.  佢次次都係我上網將各位媽咪匯報o既o野問佢, 迫下佢, 先講/唱俾我聽.  淨係知佢教o左歌書o既 "an apple a day keeps the doctor away" ...

亞女昨晚嘅飯後果, 還自己叫姐姐切Apple 佢食, 妳話學校嘅影響幾大呢, 哈哈!
‹ 上一主題|下一主題