用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分 - 博St Joseph定係Wah Yan
樓主: meipo28
go

20分 - 博St Joseph定係Wah Yan [複製鏈接]

王國長老

此言差矣....

St. Jo 係津校,一定要跟政府派位機制,
即是直屬中小學既關係,
要根據政府方面既計算方法如下︰
中學總學額 x 65% x 85%

得出數字係直屬中學要預留比直屬小學既學額。
以往St. Jo 小學8班實在太多人,
直屬額得個百鬆d 比三百人爭,
當然只有校內Band 1 先入得番,
但而家佢地初小縮至5班,
應該唔使好似之前爭得咁慘,
而band 2 亦大左機會可以抽番入中學,
津校要跟派位制,咁係唔到中學話唔達標唔收,
因為津校只得30%自行收生權,
直屬額唔到學校話事,
機制係幾複雜架,而且亦因中學總學額所影響,
希望大家可以明白個遊戲係點玩啦。

原帖由 uarecheap 於 10-8-12 16:03 發表
我已講過sJc 只要BAND 1生、如果學生不達標,自已小學一樣吾收,但華中BAND 2會盡量收洒。

原帖由 麟媽媽 於 10-8-12 23:09 發表
此言差矣....

St. Jo 係津校,一定要跟政府派位機制,
即是直屬中小學既關係,
要根據政府方面既計算方法如下︰
中學總學額 x 65% x 85%

得出數字係直屬中學要預留比直屬小學既學額。
以往St. Jo 小學8班實在太多人,
直屬額 ...

麟媽媽果真是有識材女,三言兩語,便把事實的真相說得一清二楚,實令小弟佩服萬分。

話說希望只收「Bands 1」資質學生的中學是有的,但不是SJC,而是一間全港性的直資男名校。它用的方法是辨一條龍直資小學。從小一開始千挑萬選中找尋它認為是「良苗」的學生,欲將其等打造成材,以保校譽。信相沒有家長會懷疑喇沙會旗下的LSCSJC (包括它們的直屬小學)沒有資格轉為直資學校吧。

SJC沒投奔直資行列,目的是希望能提供予如我等低下階層人仕的孩子接受同等教育的機會。在僧多粥少的情况下,最終必然是有能者居之。孩子爭氣,實與人無尤,怎能怪責別人呢! 這只是小人的淺見,其他家長有同的意見是可理解的。

王國長老

嘩....咁大頂高帽我戴唔落呢!
其實我真係好欣賞喇唦會同埋耶穌會既辦學理念,
呢兩間學校絕對有能力轉為直資學校,
但為左堅守「有教無類」既宗旨,
令一眾莘莘學子有機會發揮所長,
祝願所有神父修士,主寵滿盈!

原帖由 LLT 於 10-8-13 01:01 發表

麟媽媽果真是有識材女,三言兩語,便把事實的真相說得一清二楚,實令小弟佩服萬分。

話說希望只收「Bands 1」資質學生的中學是有的,但不是SJC,而是一間全港性的直資男名校。它用的方法是辨一條龍直資小學。從小一開始千 ...

多謝你的寶貴意見. Wah Yan 及 SJ 都是非常好的學校. 正如你所講,6年後囝囝才升中, 到時遊戲規則可能完全不同,所以現時可暫且不考慮升中問題.

因此綜合所有意見, 我唸我都係博SJ, 好似機會大dd.

原帖由 麟媽媽 於 10-8-13 01:29 發表
嘩....咁大頂高帽我戴唔落呢!
其實我真係好欣賞喇唦會同埋耶穌會既辦學理念,
呢兩間學校絕對有能力轉為直資學校,
但為左堅守「有教無類」既宗旨,
令一眾莘莘學子有機會發揮所長,
祝願所有神父修士,主寵滿盈!

...

都係嗰句,讀得sJ壓カ非常,身在其中,自已兒時加兒子。外人不明唉。

St Joseph拔尖做得相當出色(小女學校中學部應多多學習),不過,有些年份只有七成多學生取得14分+,補底方面還有改善空間.

原帖由 uarecheap 於 10-8-10 13:40 發表
唔係點做全港會考NO 1 。

醒目開學勳章

其實選華仁or St. Jo 最重要係睇下小朋友坐唔坐得定及逼唔逼得(讀書方面), 因為St. Jo 出名嚴 & 深。St. Jo 由幼稚園開始要坐定定, k2開始每星期要默中英文, 一年考2次試, 家長要有心理準備上左小學唔會輕鬆得過幼稚園

原帖由 leschelems 於 10-8-13 11:55 發表
St Joseph拔尖做得相當出色(小女學校中學部應多多學習),不過,有些年份只有七成多學生取得14分+,補底方面還有改善空間.

如果小朋友不能坐定定或很活躍,妳要預備不斷收到老師投訴。不要以為它是教會學校看待。

另一個要考慮嘅問題係, st.jo 聽聞會轉全日, 個exactly 幾時我唔太清楚. any st. jo mami can advise.

唔知華仁有冇計劃轉全日呢?

sJ飯堂、班房都未有怎轉全曰。校巴啊叔話有排。

比我再揀一定揀華仁,小朋友開心好多,家長又輕鬆。

有個鄰居仔剛剛派到華小,開心到飛起。小一介紹會,校長老師勁NICE。

當你仔攞80幾分都考第尾時,妳到時就知發生咩事。吾係家長卑壓カ小朋友, 依個係~現實。每個SJ仔成績都非常接近相差可以少於一分。

我都有個friend個仔讀左一年就bye bye,老師成日鬧個小朋友但冇改善,就捉埋家長來鬧,佢地頂唔順就轉走了.

原帖由 uarecheap 於 10-8-13 14:34 發表
當你仔攞80幾分都考第尾時,妳到時就知發生咩事。吾係家長卑壓カ小朋友, 依個係~現實。每個SJ仔成績都非常接近相差可以少於一分。
無知是福

Just heard (don't know how true it is) that only around 55% of Wah Yan Primary 6 can go to HK Wah Yan Secondary this year.  I don't know the exact reasons behind, but the percentage heard has been dropping in past few years.   

On the contrary, the percentage of SJPS boys getting to SJC is expected to be higher when the the 5-classes year (now getting to P.4) graduates 2 years later.  So, it's hard to tell life in which school (Wan Yan primary or SJPS) is easier in the coming years.

On ther other hand, distinctive students of either Wah Yan Primary or St. Joe's Primary may not necessary choose back their related secondary school, but can choose to go to QC (which is also in Wanchai region).  

And at the end, whether the kid can get into any Band 1 secondary school and scores high in open examinations, depends very much on his own individual academic ability with his/her family support (no matter which school they are in and where they came from).  

原帖由 uarecheap 於 10-8-13 14:02 發表
比我再揀一定揀華仁,小朋友開心好多,家長又輕鬆。

55%?應該不會,某某話跟教育局。中學一定要跟派位,學校無權話事。BAND 2 都要收。

原帖由 brian61950 於 10-8-13 14:41 發表
我都有個friend個仔讀左一年就bye bye,老師成日鬧個小朋友但冇改善,就捉埋家長來鬧,佢地頂唔順就轉走了.

這就有點奇怪了,我兒子(即現役st. jo仔)上學期幾乎是科科不合格的,老師卻沒有罵他。我們亦只有被班主任邀請見面一次,商討怎樣可以幫助他改善成績。其後他被邀請(不是強制的)參加星期六的補課特別堂。為何學校那麼善待我的廢物兒子

佢鬧係因為個小朋友駁咀同成日問點解和罰佢乜野,唔係成績.

原帖由 LLT 於 10-8-13 15:36 發表

這就有點奇怪了,我兒子(即現役st. jo仔)上學期幾乎是科科不合格的,老師卻沒有罵他。我們亦只有被班主任邀請見面一次,商討怎樣可以幫助他改善成績。其後他被邀請(不是強制的)參加星期六的補課特別堂。為何學校那麼善待我的 ...
無知是福

請問LLT and brian 61950,你地仔仔當年點樣考到st Jo? from its kinder? or lucky draw?

原帖由 brian61950 於 10-8-13 17:42 發表
佢鬧係因為個小朋友駁咀同成日問點解和罰佢乜野,唔係成績.

我仔係頭輪20分入左另一間,唔係st Jo.

原帖由 kinyee125 於 10-8-13 18:11 發表
請問LLT and brian 61950,你地仔仔當年點樣考到st Jo? from its kinder? or lucky draw?

無知是福
‹ 上一主題|下一主題