用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010 HKCEE 名校尖子人數統計
樓主: youma
go

2010 HKCEE 名校尖子人數統計 [複製鏈接]

原帖由 someon 於 10-9-14 19:06 發表
Comparsion with 2009 HKCEE

St Paul Co-Edu:33 (09: 24)
La Salle:30 (09: 29)
Queen’s:24  (09: 18)
DBS 21 (09: 26)
Lam Woo:20 (09: 11)
DGS 18 (09: 20)
St Joseph聖若瑟英文:18 (09: 12)
Kings: 17 (09: 4)
BPS: 15 (09: 10)
St. Marys: 12
tsang shiu tim: 12
HK Wah Yan:  11
Po Leung Kuk No.1 :10
Pui Ching: 8
Cheung Chuk Shan : 8 (09: 5)
聖言: 8
英華: 8
True Light, HK 3
李兆基 : ? (09: 9)
荃官: ? (09: 8)
True Light (ymt) ? (09:5)

Really useful! Thanks.

Some data are quite surprising to me:
  • DGS has less 尖子  than Lam Woo and DBS.
  • Kings has 17, really to my surprise.
  • Cheung Chuk Shan has 8 only. Quite disappointing.
  • 李兆基 has 9 in 09

Eagerly want to know the numbers in Maryknoll, Marymount, Tang Hin, St Paul Convent, Shatin Govt, Baptist LuiMingChoy, Good Hope, Ying Wah Girls, Elizabeth, LeungKauKui, MungSang, 安柱, 百周年, etc.

Thanks again.

原帖由 someon 於 10-9-14 21:56 發表
You are welcomed!

"聖若瑟方面,連同四名十優狀元,全校共取得二百八十七個優,當中十八人符合拔尖資格,女拔則有十八名六優或以上.. 另囊括三百五十七個優等及八百五十九個良等" from 大公

Yes, 18-20 EAS is a norm ...

原帖由 someon 於 10-9-14 22:06 發表
Tang Hin has 12 EAS in 2009, this year dont know

10....according to the info in it's homepage

Comparsion with 2009 HKCEE

St Paul Co-Edu:33 (09: 24)
La Salle:30 (09: 29)
Queen’s:24  (09: 18)
DBS 21 (09: 26)
Lam Woo:20 (09: 11)
DGS 18 (09: 20)
St Joseph聖若瑟英文:18 (09: 12)
Kings: 17 (09: 4)
BPS: 15 (09: 10)
St. Marys: 12
tsang shiu tim: 12
HK Wah Yan:  11
Tang Hin: 10 (09:12)
Po Leung Kuk No.1 :10
Pui Ching: 8
Cheung Chuk Shan : 8 (09: 5)
聖言: 8
英華: 8
True Light, HK 3
李兆基 : ? (09: 9)
荃官: ? (09: 8)
True Light (ymt) ? (09:5)

How about St Paul's College??

MCS :  09  -23

DGS一般只有140左右考會考。

今年人數多一點,如果得18個拔尖,成績係差咗。

原帖由 judy 於 10-9-16 10:00 發表

this year 175 candidates...

請問有冇人知St. Stephen's College今年的成績如何?

I heard some 6A+ girls went to study abroad after the HKCEE.  So their no. of EAS did not = no. of 6A+...

原帖由 judy 於 10-9-16 10:00 發表

原帖由 dicdic888 於 10-9-17 11:13 發表
I heard some 6A+ girls went to study abroad after the HKCEE.  So their no. of EAS did not = no. of 6A+...

EAS應未出。所以我估呢度講緊嘅EAS  =  6A+。

成績雖然冇往年咁勁,但依然好好,好得來又够哂平均。

原帖由 yukico 於 10-9-16 17:39 發表
請問有冇人知St. Stephen's College今年的成績如何?

多過14分約50%, 第一階段83個學生原校升(90個中六位), 分數多數係18~20分, 6A以上好似得一個定兩個, 理科得一個位收左個24分既外生
高考成績都好似唔太差, 15個考pure maths 有7個有A

只有50%人14分以上, 即係接近一半得番10分8分, St. Stephen 作為一間有點名氣的的學校, 成績可謂強差人意.

原帖由 LittleKidult 於 10-9-17 11:49 發表

多過14分約50%, 第一階段83個學生原校升(90個中六位), 分數多數係18~20分, 6A以上好似得一個定兩個, 理科得一個位收左個24分既外生
高考成績都好似唔太差, 15個考pure maths 有7個有A ...

原帖由 hui3328 於 10-9-17 11:53 發表
只有50%人14分以上, 即係接近一半得番10分8分, St. Stephen 作為一間有點名氣的的學校, 成績可謂強差人意.

係, 學校唔催谷學生既, 連想考多科都唔得, 想讀pure maths唔比讀, 讀唔到既反而要讀.
想要好成績, 唔建議入呢間學校......

原帖由 judy 於 10-9-17 11:21 發表

EAS應未出。所以我估呢度講緊嘅EAS  =  6A+。

成績雖然冇往年咁勁,但依然好好,好得來又够哂平均。

有啲好奇, 今年之會考生應是DGS轉直資第一批畢業生, 成績反而冇舊年勁, 就計學生質素應比舊年好架, 係乜原因呢?

呢間學校既然強調愉快教學, 不如干脆轉成國際學校, 唔搞本地課程, 唔考本地試, 無論是以前會考或將來的高中文憑試, 唔谷成績, 肯定死路一條.

搞到唔湯唔水, 累咗學生.

原帖由 LittleKidult 於 10-9-17 12:00 發表

係, 學校唔催谷學生既, 連想考多科都唔得, 想讀pure maths唔比讀, 讀唔到既反而要讀.
想要好成績, 唔建議入呢間學校......

原帖由 hui3328 於 10-9-17 18:00 發表
呢間學校既然強調愉快教學, 不如干脆轉成國際學校, 唔搞本地課程, 唔考本地試, 無論是以前會考或將來的高中文憑試, 唔谷成績, 肯定死路一條.

搞到唔湯唔水, 累咗學生.

...

學校點解要谷成績呢? 令學生開心成長唔好咩?

原帖由 LittleKidult 於 10-9-17 11:49 發表

高考成績都好似唔太差, 15個考pure maths 有7個有A ...

多謝你的寶貴意見!
‹ 上一主題|下一主題