用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局唐乃勤初中書院交流區
樓主: Mandy23
go

保良局唐乃勤初中書院交流區   [複製鏈接]

Psalms23,

我囡囡讀1A, timetable都是由Day1 to Day 7, from 8:00am to 4:00pm.  可能學校website 攪錯.

問過學校, 未 update , 但5:00 pm 之後已update

Hi Everybody, 我係40區既小五學生既mami, 早兩年我已經對呢間學校都幾有興趣. 交通方便 (因為我地住70區), 同埋都幾buy 保記既教學方式, 因為70區既保記中學係地區名校, 口碑好. 可否比多些資料我, eg: 有邊班 / 邊科係英語教學 ? tks.

回覆 40# KITTY.WONG 的文章

我都很担心, 小學時中文不合格, 中史可能好D,平日喜歡武俠小說。但通識最頭痛, 小學常識用英文。

我都担心會留班, 睇一年再作打算啦。

Hi 各1A班家長,

請問1A班的班會費是多少? 我仔話要$100。 但家課冊寫的是$40,我只想確實。

佢仲話班班都可能不同。

我囡囡告訴我1A班會費是一百元,主要用以購買文具,如釘書機等讓班中的同學在課室使用,有時班的活動也會在此會費中扣除免卻遂次收費,而他們每位同學都要肩負一職(如班會主席,班長,科長等等...)務求培育他們的責任感及歸屬感

小兒的書包極重,他又不想分兩開個袋裝書,而儲物櫃又要日日清,真是難為學生們要背起這麼重的書包回校.

Hi Kiufyma,  

多謝妳囡囡的資料,我仔沒有解釋咁多。但好奇的是家課冊上卻寫上$40。 Anyway,  班會費是要俾的,大家齊做好1A班務吧! 我仔都有負責一職, 看似幾開心!希望他能盡點綿力啦!

BTW, the 1A's timetable 仍然是錯的。

囡囡的書本也是分開兩袋,因為太重了. 但是她告訴我locker不需要日日清只是學校不准把書本放在locker過夜,以免他們習慣不帶書回家,到要溫習的時候就無書可溫. 就像我的大兒子,每天書包都是空空的,問他書本在哪裡,他總回答在locker,如果俾我選擇,我寧願他沒有locker.

我都覺得書包很重, 差點放不到, 剛開學, 每科都帯齊書及作業及各類長短薄。還有P.E.個袋衫鞋。

最好都是HISTORY, 不用一本厚書。

Hi all,

唐中真好, 咁快就有day camp 俾的小朋友出外活動,起碼不用困在課室內而又學到野,幾好吧!同學仔一定鍾意,家長又開心因為係 'free'呀。

是次戶外活動應是活學教育, 好讓老師及同學們在輕輕鬆鬆的環境下,互相交流及學習,彼此增加認識及了解,加速他們對學習及唐中的歸屬感,這是非常重要的。同時每day人數不多, 只有2班約60人,頗為容易handle。

但通告無講午餐的安排,希望老師會口頭通知小朋友,今天放學回來就知啦!好心急,因為明天就是啦!(好似我有份去咁!)

希望小朋友能享受唐中這美好的安排!

哎呀,剛在校網看到資料,(之前已經知道有此活動但未有詳細資料). 安排真是有心思,因為要在短時間增加與小朋友溝通,戶外活動是最好的方法,可以讓彼此加快認識,最"正"還是免費呢!

關於書包重量的問題,我會多觀察一段時間,看看囡囡是否運作熟習後,情況會有所改善,如果唔係,就會找機會跟校方反映一下!

昨天是囡囡第一次在學校吃午餐,她告訴我老師預備了幾副UNO給他們午飯後小玩片刻.......she is so happy with her new school life.

Hi

我囡囡都好開心, 明天可去day camp.  但知不知道他們去那裡?  我囡囡是1b.

另知道你們1a收班費, 我問囡囡她說老師沒有叫收.  是否不是每班都要?

昨天第一天上音樂堂, 囡囡說已經要quiz.

原帖由 Psalms23 於 10-9-7 10:51 發表
Hi all,

唐中真好, 咁快就有day camp 俾的小朋友出外活動,起碼不用困在課室內而又學到野,幾好吧!同學仔一定鍾意,家長又開心因為係 'free'呀。

是次戶外活動應是活學教育, 好讓老師及同學們在輕輕鬆鬆的環境下,互相交流 ...

Day camp是在元朗保良局賽馬會大棠渡假村,每次兩班,由正副班主任及社工負責帶領,全部免費兼包括交通安排.跟平日上下課時間一樣在學校集合及解散. 至於午餐方面,不用擔心,相信他們會有安排.如果學校沒有說明,我就會叫囡囡帶些少現金作購買午餐之用.

至於Music Quiz,老師說不計分的,只想用此外方法更加了解同學的音樂水平,方便日後因材施教.

你們的囡囡真好,在學校的事都肯告訴和與你們分享;我仔就無講咁多,如果問他的話都會說少少你知,但不多。有時自己又不想做'每事問',免得令他厭煩,唉, 做家長....真難!幸好有你們通水,學校或班內(1A) 的事都略知一二。 希望日後多多幫忙, thanks!

我仔話上D&T (Design & Tech) 堂很好玩,so interesting!

大家有冇發覺School' Websit - Homework 有時和小朋友的家課冊不同,例如昨天(6/9/2010) for 1A班, 有中史功課-Workbook P.11-12, 但在校網pop-up的只有6項,其中不見中史,故此大家要留意。 同時我的PC看不到中文字,這要靠小朋友解畫。

Thanks Kiufyma

原帖由 Kiufyma 於 10-9-7 12:07 發表
至於Music Quiz,老師說不計分的,只想用此外方法更加了解同學的音樂水平,方便日後因材施教.

Psalms23,

女孩子是比較talkative一點的,不用介意. 只要我們在這多點通水, 你便可以知多一點關於他們的學校生活, 有時你在囝囝面前show off一下,他就會覺得你好厲害,以為你跟學校有什麼特別關係,不敢"耍"你呢!  

至於功課方面,我就沒有上網check. 因從小我就訓練他們自我管理,做不齊或做不好功課,最後受害者都是他們自己,他們要學習承擔責任及後果.......但其實最主要都是我比較懶的原因....嘻嘻.

小學常識用英文,他的英文一定很好,其它科都會得心應手,你兒子一定入了精英班?
原帖由 noel2010 於 10-9-5 23:11 發表
我都很担心, 小學時中文不合格, 中史可能好D,平日喜歡武俠小說。但通識最頭痛, 小學常識用英文。

我都担心會留班, 睇一年再作打算啦。

醒目開學勳章

我仔1 B~ 都未同我講班會費問題

今日超焗...一定熱到佢地暈暈地~

要同佢地傾多D呀..
今朝見到單新聞
都好唔開心...中一就跳樓
‹ 上一主題|下一主題