用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York (am) vs 劍鳴 (pm雙語班)
樓主: ryany
go

York (am) vs 劍鳴 (pm雙語班) [複製鏈接]

其實之前我選York係因為英文出名好, 加上可以報埋Cambrigde, 但宜家見佢今年又開國際班, 又開Nursery, 驚佢未有足夠好師資去support,所以宜家至咁苦惱啫.......

真係唔同人有唔同感覺!
我女in SC果陣, 我又係對果邊既老師無咩好感, 又係話收都唔會讀!HAHAHA~
但in KM果陣呢, 個老師又好到不得了, 原先KM唔係我1st choice, 但in完之後, 就係了!好好彩, 依家waiting list入到, 真係好開心呀!
不過, 重未開學, 比唔到comment, 希望個女遇到個好老師啦!其實間間學校都有人鍾意有人唔鍾意, 做家長既緊係想比最好個小朋友啦!希望我都無揀錯啦!

講埋SC, 當年我都有去考, 我見親戚有2個細路當時已經係SC讀K3, D英文講得好流利, 於是我咪去IN 呢間, 心目中其實最想阿女讀呢間, 但係D鬼妹老師同普通話老師都冇咩表情,比我唔太好既感覺,不過, 見到親屬佢地O靚仔,自己又想自己阿女英文好似鬼妹咁,加上我老公果邊都係國語人, 我以為自己好著數啦, 點知,SC唔收我阿女. 最後好唔願意去左YORK讀.
後來, 親戚2個小朋友升左上小學, 眼見佢去返傳統小學(係出名既天主教傳統小學), 點知見到佢地講就一流,每日做功課就做到眼淚流,因為佢地係SC一向都好開心學習,好FREE,唔會有好大功課上既壓力, 於是一上一D傳統名小學,就真係搞唔掂, 當然呢個只係個別既CASE, 唔一定個個都係咁, 但係, 我怕阿女將來好似呢2個親戚小朋友咁, 都係比返D傳統D既幼稚園比佢讀, 所以, 我後來再冇同佢再考一次SC做大女. 係YORK習慣多功課,習慣默書考試, 將來讀小學唔駛咁辛苦.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hkrosetw 於 10-8-10 12:52 發表
點知見到佢地講就一流,每日做功課就做到眼淚流,因為佢地係SC一向都好開心學習,好FREE,唔會有好大功課上既壓力, 於是一上一D傳統名小學,就真係搞唔掂, 當然呢個只係個別既CASE, 唔一定個個都係咁,

我相信佢地寫字練習相對較弱
親戚個仔入到傳統小學, 晚晚都做功課做到好夜, 小朋友寫得慢都有d關係~
恐龍家

sorry,個人聽朋友的經驗,km不是特別難入﹙只知km的情況,至於york則不知情了﹚

我終於choose咗KM啦, 宜家唸緊點阿仔下午班時間點安排, 因佢係早睡早起b. 你哋點安排呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mimi218 於 10-8-10 18:56 發表
我都覺得km好過york, 而且難入啲

不過, 聽人講km勁谷小朋友, km家長可以俾下意見嗎 ?
功課量 / 默書 ?

我都認為家長在家幫小朋友溫習是屬正常, 但個個都說km課程深, 係咪教完 一次已要默書 ?小朋友會唔會好辛苦 ? ...

未會咁快默書~
不過要認字就真!
課程深~ 係講佢K3會教小一嘅嘢~
其實小朋友學嘢好快, 佢地有興趣就唔會辛苦
恐龍家

Ryany,

我唸你要依家開始同個仔轉時間了!
我個女都係, 習慣早睡早起, 所以一知讀pm班, 已經改緊佢既生活習慣等佢開學果陣易啲適應, 不過估都估唔到, 十日都已經ok喇!小朋友適應能力重強.

Hi Ms U,

你女女都幾叻喎, 咁快搞掂, 咁佢放學使唔使午睡呀? 我阿仔其實放暑假起已冇午睡, 但尋日開始瞓番....

原帖由 Mrs_U 於 10-8-11 18:25 發表
Ryany,

我唸你要依家開始同個仔轉時間了!
我個女都係, 習慣早睡早起, 所以一知讀pm班, 已經改緊佢既生活習慣等佢開學果陣易啲適應, 不過估都估唔到, 十日都已經ok喇!小朋友適應能力重強. ...

ryany,

依家佢會4點多訓....訓一個鐘多少少都叫醒佢囉!有得玩重可以唔訓潻!

Hi Ryany,

請問你仲記唔記得 km英普班 interview時問咩問題? 其他家長, 如果你地仲記得請報料. 我想幫阿仔考 km呀.

Many thanks!!

原帖由 ryany 於 10-8-11 11:34 發表
我終於choose咗KM啦, 宜家唸緊點阿仔下午班時間點安排, 因佢係早睡早起b. 你哋點安排呀?

原帖由 xx33 於 10-8-8 05:17 發表
我舊年去interview就覺得KM唔好, D老師無咩愛心, 對佢地嚟講真係一份工作, IN既過程中, 我個女答岩同錯都無鼓勵亦無引度佢講多D, 問完一題就拎第D野出嚟問另一題, 我自己唔太like, 考到亦唔會入, 反而st. cat噤多人, ...

我又唔覺st cat D老師特別有愛心 , 我仔比其他小朋友推落地 , 他們完全當睇唔到 , 及個個木口木面 , 可能你踫到個比較好的老師

我阿女剛讀PN班,在8月頭有幾日親子日给家長看上課,講真中文老師冇也特別重幾boring,我個女不是太理老師做乜,但到英文老師一出成個專心哂又開心,因為個男老師真係好精彩,又有Phonics,又有句型變化,又玩魔術,係我上好多Playgroups中冇得比,真好嘢,所以York真的有辣有唔辣,看看自己想要D乜.不過,有得揀我也揀KM,好似出名D.但现在York也至小另我放心比佢學英文的.

醒目開學勳章

我囡現在在york am讀,日日返屋企都話好開心,由7月上堂至今,由喊住入學校至現在自己笑住上校車,我覺得無揀錯。

如果覺得難考啲就好啲,york可以即刻從兩者考慮名單中剔除。

至於商業與否,九龍塘kg,暫時睇唔到有邊間唔商業的。

我都會選擇york, 英文出名好............

原帖由 hkrosetw 於 10-8-10 12:52 發表
講埋SC, 當年我都有去考, 我見親戚有2個細路當時已經係SC讀K3, D英文講得好流利, 於是我咪去IN 呢間, 心目中其實最想阿女讀呢間, 但係D鬼妹老師同普通話老師都冇咩表情,比我唔太好既感覺,不過, 見到親屬佢地O靚仔,自 ...

係YORK習慣多功課,習慣默書考試, 將來讀小學唔駛咁辛苦.......真係咁谷咩?? 我想要d谷的kg.

我都想幫我個仔幫york,  英文勁是中英文/國際班??

咁d中文會點??

唔知多唔多人報??
‹ 上一主題|下一主題