用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問港島區--男仔有邊個好校網?
go

請問港島區--男仔有邊個好校網?

該區有邊d好學校?

因為對港島區學校無乜認識,麻煩大家指教! many tks!

Net12 - Wah Yan, St Joseph, Hennessey Government Schools (am & pm), St James'.....

原帖由 pingu_k 於 10-8-3 11:29 發表
該區有邊d好學校?

因為對港島區學校無乜認識,麻煩大家指教! many tks!

仲有皇仁

皇仁 has no primary school!

原帖由 spmok1999 於 10-8-4 01:21 發表
仲有皇仁

Precious Blood is not bad too but secondary is a girls school.

原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 發表
Net12 - Wah Yan, St Joseph, Hennessey Government Schools (am & pm), St James'.....

醒目開學勳章 王國長老

軒官上下都有皇仁做聯繫中學
留意第2輪, 策略上只可揀華仁or st jo其中一間, 另一間就最好放棄, 千祈唔好排1,2, 因為咁樣排2間大熱而number又唔靚, 好易出事(西左去好後)
原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 AM 發表

好多謝大家!

雖則呢d係抽籤,但又有無話咩幼稚園到時去呢d小學叩門易d?

又有無邊d好小學係有幼稚園一條龍直上?

軒官番半日?幾好喎!我中意好似我以前小學時代咁番半日,時間好用好多!我老公係皇仁舊生,吾知咁樣如果係讀軒官,到時升皇仁有無著數?哈.....

Charlotte_mom,
請問你指既"number唔靚"係咩意思呢?如果係咁,即係2nd choice要揀所謂無咁好既學校?many tks!!!

想上ST JO小學, 就讀ST JO KINDER啦. 入既機會大好多, 因為KINDER入學已經開始計分, 多D分(小學第一輪)既小朋友入KINDER既機會才高. 派位失敗後, 自己學校KINDER當然後叩門必備既條件.

你先生係皇仁舊生, 我朋友都係. 佢都係問我同樣問題. 咁我就問佢,"你小學在那裡". 我朋友係佐敦官小, 唔知你先生係唔係咩官小, 定係其他. 如果你先生係軒官舊生, 咁你當然報軒官, 舊生小朋友差唔多入硬軒官, 而軒官上皇仁有聯系. 如果你先生係香港島其他官小學, 上皇仁都有聯系有機會. 但如果你先生係其他學校(包括九龍的官小)咁上皇仁既機會, 就完全沒有關係.

原帖由 pingu_k 於 10-8-5 01:05 發表
好多謝大家!

雖則呢d係抽籤,但又有無話咩幼稚園到時去呢d小學叩門易d?

又有無邊d好小學係有幼稚園一條龍直上?

軒官番半日?幾好喎!我中意好似我以前小學時代咁番半日,時間好用好多!我老公係皇仁舊生,吾知咁樣如果 ...

醒目開學勳章 王國長老

皇仁舊生要到小朋友p5搵中學, 至可以"發功"令到interview時有利d喇, 小一階段就無咩著數了
原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 AM 發表
想上ST JO小學, 就讀ST JO KINDER啦. 入既機會大好多, 因為KINDER入學已經開始計分, 多D分(小學第一輪)既小朋友入KINDER既機會才高. 派位失敗後, 自己學校KINDER當然後叩門必備既條件.

你先生係皇仁舊生, 我朋友都 ...

醒目開學勳章 王國長老

小一派位, 無論任何階段,家長都唔知自己咩number喇(去到最後如果派得好差咪知自己number唔好lor)
原帖由 pingu_k 於 10-8-5 01:05 AM 發表
Charlotte_mom,
請問你指既"number唔靚"係咩意思呢?如果係咁,即係2nd choice要揀所謂無咁好既學校?many tks!!!

如果唸聯繫小學如般小, 軒小, 加埋"發功", 機會一定好好多.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-5 14:49 發表
皇仁舊生要到小朋友p5搵中學, 至可以"發功"令到interview時有利d喇, 小一階段就無咩著數了  

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 22:41 發表
如果唸聯繫小學如般小, 軒小, 加埋"發功", 機會一定好好多.

What is 般小?  thanks

中西區的般含道官立小學

原帖由 daisy17772 於 10-8-6 16:02 發表

What is 般小?  thanks

般小好好呀, 但大抽獎的位太少啦, 只有廿幾個.

10/11年度for大抽獎只有28個位,

09/10年度23個.  

你敢唔敢搏?

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 發表

我老公小學係讀普通港島小學only!  : (

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-5 14:51 發表
小一派位, 無論任何階段,家長都唔知自己咩number喇(去到最後如果派得好差咪知自己number唔好lor)

即所謂number係好似籌號咁,排先有得揀先?如果係咁,咁除1st choice選一間心儀學校外,其他心儀學校應該點放?(吾可以排響2nd,3rd??)

另外,可以點"發功",利用皇仁舊生優勢??

...........睇到大家既教路,先知有咁多技巧!唉,仔仔先準備搵K1,咪有排捱??

原帖由 shootingstar 於 10-8-6 17:36 發表
般小好好呀, 但大抽獎的位太少啦, 只有廿幾個.

10/11年度for大抽獎只有28個位,

09/10年度23個.  

你敢唔敢搏?

請問點解咁少位?乜吾係大部份位用來大抽獎,只剩少許俾叩門既學生嗎?

邊間普通小學? 在香港島灣仔區既小學都係唔少野. 如果你先生上得皇仁, 好大機會係灣仔區. 如果你覺得穩陣入小學, 咁報其母校都可以, 不過唔會好似軒小, 般小咁有聯繫.
如果真係好想博下, 你就第一輪同第二輪(當然要住12灣仔網)試軒小.

原帖由 pingu_k 於 10-8-7 01:28 發表

我老公小學係讀普通港島小學only!  : (

醒目開學勳章

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 發表

我吾明, ST JO 小學, 吾係津校咩? 讀津/官校, 係靠計分, 我印象中, 無一個分數係比讀聯系幼稚園的WOR, 吾通呢幾年改左制?

如果講係有利, 我相信只會係叩門時先會有利?

原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 發表

睇完狀元榜, Net 12 簡直冇得頂.

QC 係咁多界總冠軍, 遠遠拋離其他一倍以上, 而 St Joe 同華仁又係頂班馬, 一個 net, 有咁多頂級英中上, 我想全港最好係佢.