用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ireneyklo
go

2010-2011 IK1L 交流站 [複製鏈接]

請問各位家長,這個星期是否沒有功課做。

係呀,無功課~
原帖由 ireneyklo 於 10-9-26 00:44 發表
請問各位家長,這個星期是否沒有功課做。

唔緊要,小朋友梗係咁架啦~
原帖由 MMLAI 於 10-9-21 09:24 發表
hi ling_piglet (睿哲媽咪),
我囡囡之前返屋企多左個毛巾盒應該係你架,我叫左佢比返同學仔,我問佢點解囉左同學仔個毛巾盒佢冇回我真係唔好意思。

10月9日我返唔到祟真參加學校嘉年華o添,因要去學音樂班同學游水呀~ 你地去唔去呀?但又要訂冬季校服,我想去睇下dsize,10月22日去參加講座,又太遲交form,都唔知點好~

我會同囡囡下午返去(開放日),因為上午要學游水,而下午原本要學芭蕾舞,但囡囡話好想返去玩,所以請假補堂。
你仔仔現在喜歡返學嗎?我囡囡好喜歡返學,佢的好朋友是hei hei & Yancy因大家都是星星組。
今日開party囡囡同我講是食燒賣&蛋糕,飲橙汁。但問佢玩什麼就沒有講,你仔仔有沒有講呀?

妳囡囡好鍾意返學咪好囉~我囝囝仲喊緊上車呀,佢比較慢熱,都知佢無咁快適應架喇~佢都話好多野食,但佢都無講有咩玩~
原帖由 ireneyklo 於 10-10-1 00:38 發表
我會同囡囡下午返去(開放日),因為上午要學游水,而下午原本要學芭蕾舞,但囡囡話好想返去玩,所以請假補堂。
你仔仔現在喜歡返學嗎?我囡囡好喜歡返學,佢的好朋友是hei hei & Yancy因大家都是星星組。
今日開party囡囡同我講是 ...

10月8日係咪唔駛返學呀? 等我又放假陪下囝囝先~

我諗我囝囝都好鍾意返學,原先以為佢返學會喊好耐,因為冇返過n班,應該無咁快適應。點知佢只係喊咗兩日,同埋佢成日唱老師教d歌,又叫我地跟佢一齊祈禱,我講快d都比佢話。不過問佢識唔識其他同學,佢就講唔出同學仔d名

原帖由 ling_piglet 於 10-10-4 15:29 發表
妳囡囡好鍾意返學咪好囉~我囝囝仲喊緊上車呀,佢比較慢熱,都知佢無咁快適應架喇~佢都話好多野食,但佢都無講有咩玩~

大家好!我小朋友叫麥珏豐Josh,太陽組,剛加入論區,請多多指教!

你好!歡迎你!多d入來講吓小朋友學校生活。
你同小朋友星期六會否返學校玩呀?
原帖由 SiuMakFung 於 10-10-5 17:01 發表
大家好!我小朋友叫麥珏豐Josh,太陽組,剛加入論區,請多多指教!

我發覺囡囡原來學了好多歌仔,回家後時常都唱歌&講多了許多普通話。星期日突然問爸爸知唔知"喜羊羊"普通話點講,爸爸話唔知道,佢就教爸爸講一次。
原帖由 beegoo 於 10-10-5 14:29 發表
我諗我囝囝都好鍾意返學,原先以為佢返學會喊好耐,因為冇返過n班,應該無咁快適應。點知佢只係喊咗兩日,同埋佢成日唱老師教d歌,又叫我地跟佢一齊祈禱,我講快d都比佢話。不過問佢識唔識其他同學,佢就講唔出同學仔d名

...

昨日問囝囝返學開唔開心,佢話開心!
一時又話係班房做唱歌示範,唱〝快來,快來,我的座位在那裡"那首歌。
一時又話去禮堂看唱歌表演!唔知有幾成係真?!

因為我同Daddy今個星期六係long week, 所以下午才會返去學校...

原帖由 ireneyklo 於 10-10-6 01:40 發表
我發覺囡囡原來學了好多歌仔,回家後時常都唱歌&講多了許多普通話。星期日突然問爸爸知唔知"喜羊羊"普通話點講,爸爸話唔知道,佢就教爸爸講一次。
...

Hello, 大家好, 我是陳慧茵(FIONA)媽媽, 請多多指教, 我個女也喜歡返學, 昨日她和同學仔調亂書包回家, 當發現書包內的物件不是她, 她才驚到喊, 攪笑, 唔知有幾多個調亂, 所以今早call Ms. Choy 跟進, 幫手將小朋友啲書包調返好啦。

星期六除了學校開放日, 另下午有生日PARTY, 有沒有收到邀請咭, 大家去嗎, 我有事做, 要差不多5點才到, 但6點鐘完, 都不知去不去好。

仲考慮緊,如果返都應該係上午!

原帖由 ireneyklo 於 10-10-6 01:33 發表
你好!歡迎你!多d入來講吓小朋友學校生活。
你同小朋友星期六會否返學校玩呀?

我個仔都試過調亂書包,不過係因為落雨後佢玩滑梯時整濕咗要換衫,咁啱又放學,英文老師唔識睇佢個名所以掉轉咗,同學仔嫲嫲仲好好心打比我話幫我洗咗d污衣。我問老師可唔可以掛個公仔name tag上書包,等小朋友自己易分d,佢話冇問題。

其實小朋友都試過調換咗書同毛巾盒,同老師了解過佢話好普通,因為小朋友自己經常會幫自己執野,有時攞錯隔離位一d都唔出奇!

另外,其實係我個仔星期六下午開生日會,3-6pm,大家有空嗎?生日會在長沙灣攪,可以既話大家可以去完嘉年華會再去生日會,我諗小朋友都會好開心!大家出席既話就覆我啦!

原帖由 cmlstephanie 於 10-10-6 11:08 發表
Hello, 大家好, 我是陳慧茵(FIONA)媽媽, 請多多指教, 我個女也喜歡返學, 昨日她和同學仔調亂書包回家, 當發現書包內的物件不是她, 她才驚到喊, 攪笑, 唔知有幾多個調亂, 所以今早call Ms. Choy 跟進, 幫手將小朋友啲 ...

唔好意思呀,我囝囝星期六要去上音樂班同泳班,參加唔到你囝囝的生日會呀,唔好意思~ 祝你囝囝生日快樂!身體健康!!

原帖由 SiuMakFung 於 10-10-6 11:39 發表
我個仔都試過調亂書包,不過係因為落雨後佢玩滑梯時整濕咗要換衫,咁啱又放學,英文老師唔識睇佢個名所以掉轉咗,同學仔嫲嫲仲好好心打比我話幫我洗咗d污衣。我問老師可唔可以掛個公仔name tag上書包,等小朋友自己易分d,佢話冇 ...

回覆 1# ling_piglet 的文章

唔緊要啦!撞啱小朋友要去學習班,或者22號家長會見呀

我個女FIONA今朝Daddy帶她返學校開放日玩, (因我要返工), 從電話中知道個女玩得很開心, Daddy 話都幾多嘢玩, 每項排約10-15分鐘, 有時間可以帶小朋友回去玩吓。

我同囡囡下午兩點到學校,我仲見到我o地整個相架貼咗上壁報,還換了好多禮物(橡皮膠、原苾筆、5本圖書、間尺及1個公仔),仲見到好多同學仔,所以囡囡玩得好開心。但囡囡一出校門無耐就睡了。

呀,你囡囡係咪moon組,我地星期六係門口見到佢地d相,問我個仔佢識邊個同學仔,佢組有3個女仔,佢就全部講得出3個女仔d名,但係男仔就個個都唔知 !   

原帖由 cmlstephanie 於 10-10-9 12:01 發表
我個女FIONA今朝Daddy帶她返學校開放日玩, (因我要返工), 從電話中知道個女玩得很開心, Daddy 話都幾多嘢玩, 每項排約10-15分鐘, 有時間可以帶小朋友回去玩吓。 ...
‹ 上一主題|下一主題