用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Grade 8 鋼琴考試
樓主: kiwaiwong
go

Grade 8 鋼琴考試 [複製鏈接]

話題講講吓,講左去「應唔應該俾個仔女咁快去考高級」琴,
我的意見係:如果個仔女係好有興趣、好願意練琴,對音樂鍾意到"著迷"的程度,可以俾佢去快d。
但係如果佢練琴覺得係苦事,或者要成日提先至練,就算話有d天份,都建議唔好咁快考十級八級。

記得聽過d例子(可能唔少),個小朋友考完八級後,應付左阿媽的要求,就話:「好咯,從今日起,我以後都唔會彈琴嘞!」

講番正題,「應該考新制定舊制」

我係十幾年前考舊制,對新制一無所知。
所以邊個淺d深d我就唔知。

不過嚐試作一點分析:

新制:第二年可以重考,你經歷過一次後,對形式有一定認識,部份練過的(例如scale)可以用番。會好d.

舊制:
1. 老師話較淺,看你信不信。
2. 老師建議舊制,可能有另一個因素,因為佢對舊制都撩如指掌,教起上黎會有效d。
3. 心理上,如果你揀舊制,老師會覺得你尊重佢多d,唔知呢點有冇影響,(要睇老師係一個點既人,會唔會是一個小器的人?)

對於話俾個小朋友試一兩首歌,我覺得也只是"心理上"有幫助,因為佢覺得鍾意彈,唔表示佢彈得好/彈得高分。
如果佢只係練一小段,冇可能評到佢取得高唔高分,你又唔可能俾佢練哂完整三首先決定。
不過,心理上會有幫助,因為如果是小朋友揀的,佢會接受多d,可能練得開心d。

你分析好啱呀, 老師好老實咁講比我知佢對舊制都撩如指掌,教起上黎會有效d。而我就係唔想個女因為係最後一次舊制而有壓力, 所以係佢上年考完7級後, 都計劃2年後考8級的新制. 但老師咁0既建議, 就攪到我好鬼煩.

原帖由 CoolWong 於 10-8-10 12:58 發表
講番正題,「應該考新制定舊制」

我係十幾年前考舊制,對新制一無所知。
所以邊個淺d深d我就唔知。

不過嚐試作一點分析:

新制:第二年可以重考,你經歷過一次後,對形式有一定認識,部份練過的(例如scale)可以用番。會好d.

舊 ...

原帖由 kiwaiwong 於 10-8-11 16:46 發表
而我就係唔想個女因為係最後一次舊制而有壓力, 所以係佢上年考完7級後, 都計劃2年後考8級的新制. 但老師咁0既建議, 就攪到我好鬼煩.   ...

建議兩個選擇:
如果你個女覺得考試係壓力,
1.   2年後先至考8級的新制.

如果你個女唔係好感到考試壓力(有d人真係咁個喎),
2.   下年考舊制,同一期報兩次。
就算真係唔得,當玩吓,當練習。
雖然話舊制唔可以重考,但係練過既野唔會完全白廢。
就算係呢個考試的經驗,對於佢第時再考都會有幫助。

吾該晒呀! 一至通過用 no.2的方案! 在此,好多謝比意見我的mami 呀! :loveliness:
原帖由 CoolWong 於 10-8-11 17:40 發表

建議兩個選擇:
如果你個女覺得考試係壓力,
1.   2年後先至考8級的新制.

如果你個女唔係好感到考試壓力(有d人真係咁個喎),
2.   下年考舊制,同一期報兩次。
就算真係唔得,當玩吓,當練習。
雖然話舊制唔可以重考,但係練過 ...
‹ 上一主題|下一主題