用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 在那裡學珠心算好?
go

在那裡學珠心算好?

小兒k1,請教各位媽媽在kowloon那裡學珠心算好?

hi, 我個囝係尖沙咀ymca學緊珠心算, 一班大既12人, 我覺得幾好, 同埋學費都reasonable

我仔今年升K2
响油麻地CMA學緊
原帖由 FCC 於 10-7-30 16:26 發表
小兒k1,請教各位媽媽在kowloon那裡學珠心算好?

醒目開學勳章

胡成....

回覆 5# FCC 的文章

其實學 珠心萛有咩野好

原帖由 小木偶媽咪 於 10-8-2 15:58 發表
胡成....

Agree ! 但家長一定要同小朋友練, 唔係一定得唔到成果.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-8-11 18:15 發表

Agree ! 但家長一定要同小朋友練, 唔係一定得唔到成果.

我囡都係胡成學架, 上星期剛開課, 真係要有恒心日日同佢練架!!

我阿囡於銅鑼灣學, 學了一年, 參加了一次考試, 成績好好, 每天約3分鐘習, 每天10題, 如果想加多一點, 可以跟老師講, 老師話因為唔想給小朋友太大的壓力而失去學習的興趣, 所以給予每天10題的功課, 但可以按個別小朋友的情況而有加多或減少。上課又靈活, 有遊戲, 我覺得唔錯。

我想問問同小朋友練咩, 點練, 我小朋友5歲幾, 剛剛同佢報咗名學, 學咗唔夠一個月, 無老師叫我地家長點同佢練

原帖由 Daisy媽咪 於 10-8-11 18:15 發表

原帖由 aquarius828 於 10-8-16 14:52 發表
我想問問同小朋友練咩, 點練, 我小朋友5歲幾, 剛剛同佢報咗名學, 學咗唔夠一個月, 無老師叫我地家長點同佢練

我囝囝讀果間每星期都有功課, 家長要跟住, mon 住佢地練, 其他中心係點教我就唔知 !

喂喂喂~~咁就c啦..我果間都無話有功課嘅, 會唔會只係開頭無架咋, 真有d擔心添... 好驚丫!

原帖由 Daisy媽咪 於 10-8-16 15:22 發表

我囝囝讀果間每星期都有功課, 家長要跟住, mon 住佢地練, 其他中心係點教我就唔知 !

早晨!

又上多一堂了, 都係無功課, 又無叫我地家長係屋企同佢練習丫, 正唔正常架

醒目開學勳章

總之算盤影像愈深就計得愈快做得愈長數
點先可以令個算盤打入腦?只有一個方法~做練習
個算盤唔可以靠一星期先接觸果一堂個多小時
咁樣有排都入唔到腦

醒目開學勳章

重複左既......

原帖由 小木偶媽咪 於 10-8-18 11:11 發表
重複左既......

我囝囝已經係repeat 生三期, 每日用成個鐘聽帶 + 手冊既練習, 我有少少灰心, 因為佢第3期初初係試升, 上左一個學期, 今期要repeat.

佢雙位數三至五筆都ok, 一長就冇心機, 可以點?係咪即係話佢能力唔得?

我之前問過胡sir 佢係咪要放棄, 佢又唔贊成, 佢覺得只要肯練就一定得 !!!

反而家姐就學得唔錯.... 不過佢依家上速度班, 佢都話好難呀 !!!

醒目開學勳章

你同佢做心算or珠算多?

原帖由 Daisy媽咪 於 10-8-18 12:39 發表

我囝囝已經係repeat 生三期, 每日用成個鐘聽帶 + 手冊既練習, 我有少少灰心, 因為佢第3期初初係試升, 上左一個學期, 今期要repeat.

佢雙位數三至五筆都ok, 一長就冇心機, 可以點?係咪即係話佢能力唔得?

我之前問 ...

Is it too late to learn at 6 in Woo Sing as I saw the kids are very small

原帖由 小木偶媽咪 於 10-8-19 00:18 發表
你同佢做心算or珠算多?

兩樣都有, 依家手冊第一行既10題就心算, 其他就珠算 加聽 cd.

salina0817
唔遲, 我個女係9歲至學.