用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港中國婦女會中學交流區
樓主: AndyRain
go

香港中國婦女會中學交流區

醒目開學勳章

咁可能我仔唔識你仔班既人, 因為我仔話f1其他班全部知道晒喎.
有, 2個名次都有. 每一科既獨立全級名次 + 總分既全級名次都有. 所以我讚佢good 就係因為可以咩都一清二楚, 好有用既資料.
唉................我地都係超多功課. 我仔無辦法有時間可以溫定書先, 個聖誕假期, 其實都唔係真係好多時間溫咋, 因為有幾科, 每一科都好多野溫嘛!
原帖由 ILMa 於 10-11-30 00:53 發表

我哋今曰冇派到,希望明天派啦 !
是否Test 只有科名次而沒冇總分排名? 考試應該有吧 !
唔知分班是用各科分數定用總分排名計呢 ?
最近D功課越來越多,经常都要10:30後先有得瞓 ! 好可憐啊! 想早D開始温書都唔得, 只好 ...

醒目開學勳章

請問你地知唔知道每一科所佔的比例是幾多呀? 我仔聽到人講英文是300%, 中文/數學是200%, 但其他的聽唔到.  請問他所說的是否正確呢? 及........餘下的科目的比例又是怎樣呢? 因我無法將所有科目湊夠1200分. 謝謝.

回覆 1 AndyRain 的文章

我估是這樣:
英文 300
數學 200
中文 200
IH   200
IS   200
中史 100

共 1200

醒目開學勳章

係就好呀, 我咁多科入面最怕佢科中史, 真係又多, 又難讀.
想請問中二會唔會比中一少dd 功課呢?
原帖由 MonaLeung 於 10-12-1 16:48 發表
我估是這樣:
英文 300
數學 200
中文 200
IH   200
IS   200
中史 100

共 1200

原帖由 AndyRain 於 10-12-1 19:45 發表
係就好呀, 我咁多科入面最怕佢科中史, 真係又多, 又難讀.

會, 但係又會多左集體 project 和讀書報告等.
我返去計過 d分數, 真的如我所說的.

原帖由 AndyRain 於 10-12-1 19:45 發表

醒目開學勳章

即係佢地需要花更多時間去做.
我個晚睇完你早前的推斷, 我再問亞仔, 我將你所說的講俾個仔聽, 佢話係喎, 佢話因為佢記得那個人講只有100, 200及300. 而佢記得只得英文係300, 佢亦記得中史係100喎. 咁真係同你所講既一樣呀, 真係好了, 中史佔既比例最少, 就算真係出事, 都無咁傷!!
而家好擔心, 1月既考試都仲叫做有聖誕呢個長假期去溫下書, 咁出年6月那個考試再無長假期, 咁點算呢??!! 佢而家真係日日都無時間(當然佢唔係淨係做學校既功課), 真真擔心!!

原帖由 MonaLeung 於 10-12-2 11:37 發表

回覆 1# AndyRain 的文章

唔擔心得咁多, 見步行步吧, 反正個個都係咁架啦

醒目開學勳章

唉, 上個wk 又有2日要做project 又無左幾個鐘!!  睇黎我想理都理唔到咁多!!
原帖由 MonaLeung 於 10-12-3 17:10 發表
唔擔心得咁多, 見步行步吧, 反正個個都係咁架啦

回復 2# MonaLeung 的帖子

早幾曰終於要交Eng Book Report 啦!6個!呀仔用咗兩晚趕起. 抵啦,之前叫佢做D先佢又唔做, 今次知死啦.
我哋班10月2才派test result, 後來有個同學仔重要改番個班名次, 是關IS個分有錯. 原來notice board重有級名次, 不過得1-18名, 唔明點解甘零丁!? 不如1-10 或1-20啦!
當日我係外地, 呀仔打電話比我報成績, 重驚驚青青怕我鬧. 其實都比預計中好DD (可能係我對佢太無信心, 又或者係我要求低,是關老公話"你甘都話ok?", D老竇真係....), 所以都係要扮吓嘢, 希望佢再加把勁.  
之前講過好多功課做,到今日只剩3個星期就考試, 都係未有時間温書.  
考試分8日, 每日2-3個鐘, 好似多咗時間温書,但又好似拖得太長, 真係要試吓先知好唔好.  大家努力啦 ^^

醒目開學勳章

我地那一班好D, 唔係一次過交的, 係好似約2, 3個禮拜交一個咁的. 我仔就貼晒係手冊度(貼係要交之前2, 3日咁), 所以佢SO FAR都無話趕到裙甩褲甩.  若我地都係一次過交既話, 我相信我仔既情況會同你仔一樣.
點解你地唔知級名次既? 我地知道喎, 係貼係手冊的紙仔, 每一科都有全級名次, 另外係最下面有埋學生既全級總名次的, 你再去睇清楚, 人人都有架.
我仔................ 我想幫都幫唔到任何野, 因為一路都好多野做, 係呢一個禮拜開始先叫做好少少咋. 有時唔係D家長唔想合作, 而係真係..................做野都做到無晒時間, 我仲可以叫佢做D 咩呢??!!  功課都未做得晒點溫書?? 做那個紙X土功課, 花左好多好多時間!!
而家一路都無時間溫書, 係靠長假期同exam 時放早可以再溫下咋. 若又好似test 咁3日內搞掂, 真係die hard了!!
大家都加油啦!!
原帖由 ILMa 於 10-12-11 23:24 發表

早幾曰終於要交Eng Book Report 啦!6個!呀仔用咗兩晚趕起. 抵啦,之前叫佢做D先佢又唔做, 今次知死啦.
我哋班10月2才派test result, 後來有個同學仔重要改番個班名次, 是關IS個分有錯. 原來notice board重有級名次, 不過得1-18名, 唔明點解甘零丁!? 不如1-10 或1-20啦!
當日我係外地, 呀仔打電話比我報成績, 重驚驚青青怕我鬧. 其實都比預計中好DD (可能係我對佢太無信心, 又或者係我要求低,是關老公話"你甘都話ok?", D老竇真係....), 所以都係要扮吓嘢, 希望佢再加把勁.  
之前講過好多功課做,到今日只剩3個星期就考試, 都係未有時間温書.  
考試分8日, 每日2-3個鐘, 好似多咗時間温書,但又好似拖得太長, 真係要試吓先知好唔好.  大家努力啦 ^^

醒目開學勳章

開始考試啦, 我正在吐血中..................

回復 1# AndyRain 的帖子

大家一同加油啦!!
個女今日考中文話好深, 死梗! 都唔知點算

醒目開學勳章

唔好咁擔心住啦, 可能係佢唔肯定佢自己啱唔啱所以先咁講呢. 仲有希望的.

好似我仔尋日講有條i.h.既題目, 原以為佢錯, 點知原來佢講錯條題目俾我聽, 其實佢係答啱的. 所以有時細路講野真係未必100% 準的.

今日考i.s. 啦.......佢溫得比以前個d科無咁熟.........!!

大家都繼續努力啦, 仲有一個禮拜咋!

原帖由 MonaLeung 於 11-1-6 12:16 發表
大家一同加油啦!!
個女今日考中文話好深, 死梗! 都唔知點算

回復 1# AndyRain 的帖子

今日考maths, 又係有得震, 冇得瞓, 個個都話冇信心, 昨天個個都話要補習數學.

醒目開學勳章

mug 你地唔係考i.s.既咩? 我以為全校都係考一樣科.

我都覺得而家d maths 比我以前讀中學時深左.

原帖由 MonaLeung 於 11-1-7 11:22 發表
今日考maths, 又係有得震, 冇得瞓, 個個都話冇信心, 昨天個個都話要補習數學.

回覆 1# AndyRain 的文章

唔同級考既科目都唔同的.
Monday 考 IH and ENG.

醒目開學勳章

哦, ic.

我地呢個禮拜係D最多野讀個D科(除左中史), 我覺得呢個安排好好, 因為XMAS假期讀左可以快D考, 快D DELETE晒D野去記新既野嘛.

下個禮拜我地就中英數加中史, 叫做無今個禮拜咁難哽.

原帖由 MonaLeung 於 11-1-7 14:57 發表
唔同級考既科目都唔同的.
Monday 考 IH and ENG.mouth:" />

醒目開學勳章

好啦, 今日考我仔最弱那一科啦, 考埋今日會輕鬆d.

大家都繼續加油呀!