用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港中國婦女會中學交流區
樓主: AndyRain
go

香港中國婦女會中學交流區

醒目開學勳章

我知道會凍之前我都打過去學校問, 因為我地係中一生, 所以.............連冬季校服係咩樣都唔知, 又無係手, 叫起手學校話可以著既話都無得著. 個staff都係話11月19日係學校有得賣, 我話, 吓, 而家都未到11月已經咁凍(預計得19度), 點捱到咁耐呀?? 個staff話係呀, 學校係咁安排.  好彩凍左幾日回番暖咋!!

我覺得學校有些時候太傳統, 呢d野一定係彈性處理架啦, 尤其是你地舊生已經有校服係手, 起碼影響少d人先啦. 件校褸真係................好睇唔好駛又唔好著, 都唔明點解仲要保留呢種校褸, 而家真係好多好多學校都轉晒保暖能力好好多的棉褸.  講真買件新既呢d校褸又唔平, 但係一d實用際都無, 真係唔明點解??!! 買衫唔係保暖買黎做咩呢?

原帖由 MonaLeung 於 10-11-1 11:05 發表
學校話要到 12 月6 號才正式換冬季, 11月19日在校有冬季校服買, 不能改太早咁話.
為何不是按天氣而定, 有點不合理, 校方說會再考慮. 我覺得這學校後知後覺, 根本沒有替學生設想, 其他學校都相繼換了. 學校又沒設冬 ...

學校現放寬處理, 可開始穿冬季了, 但要寫家長信. 如你想先穿冬季,可自己去金倫或附近的華澧買(西灣河或柴灣). 但我小朋友唔肯穿住, 寧願捱凍, 怕比人笑wor, 激死!

回覆 1# AndyRain 的文章

學校現放寬處理, 可開始穿冬季了, 但要寫家長信. 如你想先穿冬季,可自己去金倫或附近的華澧買(西灣河或柴灣). 但我小朋友唔肯穿住, 寧願捱凍, 怕比人笑wor, 激死!

醒目開學勳章

我聽亞仔講話可以著冬季, 但又無講話要家長信呀.  佢成日都係咁的, 講d又漏d, 多謝你通知我呀.

而家暫時都ok可以夏季加冷衫, 其實只係怕天氣又突然轉凍(你無法預計會去到有幾凍), 所以有個彈性處理會好d.

今日開始測驗啦, 我仔到尋晚10點幾都仲未溫晒d野, 我睇佢今次點算!!

原帖由 MonaLeung 於 10-11-5 11:28 發表
學校現放寬處理, 可開始穿冬季了, 但要寫家長信. 如你想先穿冬季,可自己去金倫或附近的華澧買(西灣河或柴灣). 但我小朋友唔肯穿住, 寧願捱凍, 怕比人笑wor, 激死! ...

現在可穿冬季不用家長信啦.

一日測三科實在太多, 科科都要溫, 邊記得哂. 當然個個都是臨急抱佛腳啦. 而且時間好緊, 好多時都做唔哂份卷的.

原帖由 MonaLeung 於 10-11-9 15:30 發表

一日測三科實在太多, 科科都要溫, 邊記得哂. 當然個個都是臨急抱佛腳啦. 而且時間好緊, 好多時都做唔哂份卷的.

大家好,我回來了.  謝謝AndyRain的家長會資料.
終於考完試,太好了! 雖然得兩天,但都夠幸苦,因為呀仔就是抱佛腳那嗰. 佢D Math又唔得, 之前D Quiz得1分(6分滿分).佢自己話要補習,我都覺得Math唔識唔可以等,打好嗰底都好緊要, 這些$唔省得!   
背心+長袖冷衫都買了,所以重頂得住.不過件校褸就真的不願意買,一D都唔保暖,点解學校重要硬執着呢! 唔通着住件校褸就=品學兼優,着夾棉褸就........
我一直都心儀這學校,明知有校褸冇棉褸,又知中文不是用普通話教,但都是放她在第一位.....唉,冇十全十美的吧 !
明天我也放假抖一抖,起碼要訓個夠,再加個户外活動鬆馳吓, 再食餐好

回覆 1# ILMa 的文章

校褸不願意買都要買, 因為規定18度以下要著校褸, 否則記名.

原帖由 MonaLeung 於 10-11-10 11:30 發表
校褸不願意買都要買, 因為規定18度以下要著校褸, 否則記名.

請問是否有件灰色長袖運動外套可買?上次Sport Day 通告中有提及的,但呀仔又話學校冇掛sample 出嚟. 正在想19號是否要親自回校買冬季校服, 因呀仔成日都唔清唔楚.

醒目開學勳章

第一日最吃力, 因為有中史同ih, 兩樣都係好多野記的.

我想問點解d卷得30分鐘做咁少既(除左中文)?? 小學都唔止30分鐘呀! 可能因為剛從小學上來, 未適應.

另外, 唔知d 分數應該要調節到去咩字頭先叫ok. 怕再以小學做準則, 到時會失望. 又怕調節得太低, 就令對小朋友未夠積極.  其實大人和細路也在適應中!!

今次派完卷, 知道分數, 但係都不會知道自己小朋友在全級的定位, 所以..............我地d大人還是要繼續苦惱替他找到定位.

原帖由 MonaLeung 於 10-11-9 15:30 發表

醒目開學勳章

不客氣啦, 我都無講d咩俾你聽, 因為其實都真係好多家長會/講座都係講呢d.

我仔好似無呢個6分滿分既數學quiz, 佢個d 我肯定有一個係35分滿分的, 另外仲有2個quiz. 唔知係咪唔同班, 所以老師自己出唔同既quiz 俾學生呢.

我最r 頭就係中文, 真係唔知叫佢點樣溫書呀!!! 你地有無咩提議中文可以點溫呀?

原帖由 ILMa 於 10-11-10 00:40 發表

大家好,我回來了.  謝謝AndyRain的家長會資料.
終於考完試,太好了! 雖然得兩天,但都夠幸苦,因為呀仔就是抱佛腳那嗰. 佢D Math又唔得, 之前D Quiz得1分(6分滿分).佢自己話要補習,我都覺得Math唔識唔可以等,打好嗰底 ...

回覆 1# AndyRain 的文章

IL MA,

係有件灰色運動衛衣, 好似男女都一樣的, 但幾厚, 好凍先會著. 運動服係冇長衭和外套的, 如天氣真的好凍, 可以穿黑色或深藍色運動衭上課.

考試範圍有講考咩架.
如某課的文言文註釋, 修辭, 共?頁四字成語等, 這些都可以溫. TEST result 會有全級分科排名的.

我想問點解d卷得30分鐘做咁少既(除左中文)??
佢地做quiz只有20 mins tim, 根本預你做唔哂, 咁先分到高下掛?! 我知嘉諾撒都是考30分鐘, 但份卷冇咁深羅!

原帖由 AndyRain 於 10-11-11 11:25 發表
不客氣啦, 我都無講d咩俾你聽, 因為其實都真係好多家長會/講座都係講呢d.

我仔好似無呢個6分滿分既數學quiz, 佢個d 我肯定有一個係35分滿分的, 另外仲有2個quiz. 唔知係咪唔同班, 所以老師自己出唔同既quiz 俾學生 ...

醒目開學勳章

oh, 我而家睇完你講, 我拿番張範圍黎睇, 我先知!!! 我諗住叫亞仔自己溫, 佢又無出聲. 我而家問佢, 佢話睇漏左!! 今次既教訓真係大!! 還好彩既係TEST 唔係EXAM! 真係多謝你既提點.

TEST 結果有全級分科排名真係好好喎, 可以俾到好多資料我地D 家長, 有咩要改善. 無諗過學校有咁好既數據提供俾我地參考.

MUG 會有人做唔晒架?? 我諗住份卷淺(以為佢就番時間).  反而中文我見成1個鐘, 我就以為佢好深, 所以俾多D時間佢地做. (因為又要寫又要諗). 嘉x撒d卷比我地淺可以理解, 因為我地學校既grading比佢地高的, 所以比佢地深真係唔奇.  同樣, 我地校比qc/kings 淺亦一樣係正常.

好彩有呢度可以俾我問下野, 你又好好人咁答我, 等我可以知多D 學校既情況.

原帖由 MonaLeung 於 10-11-11 14:22 發表
考試範圍有講考咩架.
如某課的文言文註釋, 修辭, 共?頁四字成語等, 這些都可以溫. TEST result 會有全級分科排名的.

我想問點解d卷得30分鐘做咁少既(除左中文)??
佢地做quiz只有20 mins tim, 根本預你做唔哂, 咁 ...

原帖由 AndyRain 於 10-11-11 11:25 發表

我仔好似無呢個6分滿分既數學quiz, 佢個d 我肯定有一個係35分滿分的, 另外仲有2個quiz. 唔知係咪唔同班, 所以老師自己出唔同既quiz 俾學生 ...

考試前日日都有大大小小嘅quiz,有次math重得半張(廢紙)仔. 都好, 當温書law. 中史我哋都只在考試前一天温咗一次,太多嘢要記,讀得好幸苦. 呀仔話對中文和中史最冇信心,佢小學時都己經係中文差D. 至於分數定位,我冇想過呀,科科個總分都唔同!点計先啱! 我真的冇時間去follow甘多.同小學時代比,我已放手好多(上咗岸啦^^),只要見佢可以保持一定的學習態度,就由他啦.  不過,下次一定要佢提早温習, 今次抱佛脚抱得好幸苦.
今天派咗英文45/56(不太滿意),math44/49(比預計中好),佢覺得自己只在班內的中下位置. 我早就同佢做咗思想教育,在這間學校,個個都係精英,唔好以為甘容易可以好似小學甘入到top 10,比一年時間自己去學習中學嘅學習和考試模式,免得被自己打沉.  學海無崖,大豪慢慢游啦 .

醒目開學勳章

我地都係對呢2科最無信心. 我仔都係中文差d的. 唔知佢地班搞咩的, 之前做左既中史練習, d答案仲未傳晒俾佢對, 所以係test前仲有d做左既練習係唔知做得啱唔啱既.  係家長日有家長反映過呢個問題, 但係情況都係一樣. 唔知點解要慳個一蚊幾毫(我無大口氣既意思, 只係做事要睇下邊一樣緊要d嘛), 唔知點解呢d 野唔一人影一張俾佢地對答案. 唔一人一張都起碼5, 6個人一張呀, 咁樣可以傳得快好多嘛. or 索性將答案post出黎, 有心既同學自己走去對law, 另外再有d 係傅黎對.  當然..........我仔本身都係唔夠時間溫都係最大問題.

分數方數, 我建議你唔好post出黎, 我地互相pm吧, 我唔介意講俾你同mona聽, 只係.............. 可能仲會有好多其他人睇到, 所以有番d 的癮會好d.  我特登無quote 晒你既原文, 你有需要可以去delete左你仔既分數啦.(mona, 請體諒!)

分數方面, 以我仔所知數學最高係48, 英文最高係54(當中有唔係同佢同班既分數). 中史就聽到話有4x分.

中文仲未派卷, 但係真係好驚會紅色, 唔係尋晚睇到mona既reply 我都唔知個範圍有寫出黎. 尋晚審個仔, 佢話立一立所以睇漏左!!  一心諗住中文/中史(考之前一晚8點幾先開始溫)試下放手俾佢自己黎, 點知就出事了. 溫左唔識都無野好講, 人地寫埋都唔知要溫既就...........抵死啦!

經過呢次test, 對於學校既測考有多d概念, 下次會再改進的. 大家都加油呀!!

原帖由 ILMa 於 10-11-11 21:14 發表

考試前日日都有大大小小嘅quiz,有次math重得半張(廢紙)仔. 都好, 當温書law. 中史我哋都只在考試前一天温咗一次,太多嘢要記,讀得好幸苦. 呀仔話對中文和中史最冇信心,佢小學時都己經係中文差D. 至於分數定位,我 ...

回復 1# AndyRain 的帖子

"之前做左既中史練習, d答案仲未傳晒俾佢對, 所以係test前仲有d做左既練習係唔知做得啱唔啱既. "

呢種情況經常會出現, 連數學科都係咁, 之前做既quiz 同練習, 都冇派返比同學溫習, 又唔知對或錯, 已經冇note可以溫, 咁叫學生點溫書呢, 真的需要改善吓.

醒目開學勳章

咁樣, 其實做d 練習黎都無太大意思啦, 做完都唔知自己做得啱唔啱. 錯左又唔知, 咁咪成世以為個答案係咁law!!  我見到d中史習作係老師自己整的, 我好appreciate 呢間學校既老師會自己編制d習作, even係本i.h. 書, 的確見到佢地有用心去為d學生好.  但係見到無得對答案又會覺得, 咁樣唔係最尾又浪費左佢地d心血咩??

有d難度好高既, 我都知學校未必可以好快改善到, 但係呢個問題, 只係印多幾張答案紙出黎, 老師唔得閒做咪叫d 學生自己ling出去影, 影完番黎派law, 影印費係班會費到出law, 我以前中學都係咁的. 起碼咁樣佢地先至真係學左野, 知道自己啱係邊, 錯係邊.

原帖由 MonaLeung 於 10-11-12 11:21 發表
"之前做左既中史練習, d答案仲未傳晒俾佢對, 所以係test前仲有d做左既練習係唔知做得啱唔啱既. "

呢種情況經常會出現, 連數學科都係咁, 之前做既quiz 同練習, 都冇派返比同學溫習, 又唔知對或錯, 已經冇note可以溫, ...

醒目開學勳章

見到學校為每一位學生都提供每一科的全級名次, 及今次test學生的全級名次真係好開心. 開心唔係話因為我仔考得好, 而係學校能夠俾到呢d 數據我地, 真係可以幫到了解個細路係全級既情況, 邊一科有優勢, 每一科要改進. 呢樣野學校真係無得頂!! 而家有個清晰既方向話俾我聽我應該叫亞仔留意邊科多d.

原帖由 AndyRain 於 10-11-28 17:57 發表
見到學校為每一位學生都提供每一科的全級名次, 及今次test學生的全級名次真係好開心. 開心唔係話因為我仔考得好, 而係學校能夠俾到呢d 數據我地, 真係可以幫到了解個細路係全級既情況, 邊一科有優勢, 每一科要改進.  ...

我哋今曰冇派到,希望明天派啦 !
是否Test 只有科名次而沒冇總分排名? 考試應該有吧 !
唔知分班是用各科分數定用總分排名計呢 ?
最近D功課越來越多,经常都要10:30後先有得瞓 ! 好可憐啊! 想早D開始温書都唔得, 只好靠個X'mas 假博命.....

請問有冇本校中四的選科資料可提供 ? 我想知個組合是怎樣的, 可唔可以Phy, Chem Bio都take ?