用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港中國婦女會中學交流區
go

香港中國婦女會中學交流區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無2010/2011既中一媽咪呀??

希望有啦, 大家可以互相照應下.

9    0    0    0

醒目開學勳章

咁耐都搵唔到一個同校既媽咪呀??!!!

醒目開學勳章

咁耐都搵唔到一個同校既mummy呀??!!

我唔係......但你是否寫錯校名? Do you mean '中國婦女會中學'?

醒目開學勳章

港島..........唔係校名, 只係想話佢係香港島啫. but而家改番啦.

原帖由 KK07 於 10-8-10 11:33 發表
我唔係......但你是否寫錯校名? Do you mean '中國婦女會中學'?

原帖由 AndyRain 於 10-8-10 14:05 發表
港島..........唔係校名, 只係想話佢係香港島啫. but而家改番啦.

你好,很高興大家談談
我也是S1的新媽媽,不知道你的孩子會做筆記嗎?
第一次評估快來, 真不知怎guide我的兒子溫習   

有沒有 Exercise Book可介紹?

醒目開學勳章

Hi, 終於找到一個同校的媽咪可以有人傾下.  你提評估嚇得我以為10月就評估tim, 原來唔係. 至於怎樣去溫書, 說實話, 我也在摸索中, 也沒有頭緒中一的中文, 英文卷會怎樣出, 可能真的要等評估完派卷先可以掌握多d.

我唔知佢有無做筆記呀, 但我就成日都有提佢drop notes的, 係屋企就有寫, 係學校就唔知道了. 至於練習方面, 我也想找些中文的練習, 但沒有頭緒.

原帖由 ILMa 於 10-9-30 13:09 發表

你好,很高興大家談談
我也是S1的新媽媽,不知道你的孩子會做筆記嗎?
第一次評估快來, 真不知怎guide我的兒子溫習   

有沒有 Exercise Book可介紹?

...

原帖由 AndyRain 於 10-9-30 23:15 發表
Hi, 終於找到一個同校的媽咪可以有人傾下.  你提評估嚇得我以為10月就評估tim, 原來唔係. 至於怎樣去溫書, 說實話, 我也在摸索中, 也沒有頭緒中一的中文, 英文卷會怎樣出, 可能真的要等評估完派卷先可以掌握多d.

我 ...

不用擔心,第一次評估8-9 Nov,但我 Oct出差 6 days,沒時間. 2完成所有科目,實在太難了! 堂上老師要他們做筆記,但是不, 所以要他自己做 D. 不用說, 他是不願做的 ! 也許,就像所說,第一次評估是取經驗而已,在乎分數,好過 D.我兒子說英文科=P5,P6沒新東西.用舊的exercise book溫習就可以.中文科就好少幫他溫.

醒目開學勳章

我尋晚先問過他, 好似中文教得2課(可能而家既一課比小學長好多啩, 可能係我未調節到), 英文我之前睇過佢本書, 無咩特別野. 數學就......... 都係無咩特別.  所以我諗11月的評估都係主要佢地自己要夠小心做, 同俾佢地知道下中學考試測驗份卷既模式會係點樣.

你地班多功課做嗎? 我地班多呀.

原帖由 ILMa 於 10-10-3 22:53 發表

不用擔心,第一次評估是 8-9 Nov,但我 Oct要出差 6 days,沒時間教他. 2天內完成所有科目,實在太難了! 堂上老師要他們做筆記,但是不夠, 所以我要他自己再做 D. 不用說, 他是不願做的 ! 也許,就像你所說,第一次評估是取經 ...

Hi,

我是F2 媽咪, 中學唔再死背書勒, 這校主張 READ TO LEARN, 所以唔會派NOTES, 通常用實例發問, 要自己發揮的, 要識得表達, 都唔易架. 唯一可以做, 是讀熟D指定範圍攞分, 其他睇你自己斤量啦.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-4 17:01 發表
Hi,

我是F2 媽咪, 中學唔再死背書勒, 這校主張 READ TO LEARN, 所以唔會派NOTES, 通常用實例發問, 要自己發揮的, 要識得表達, 都唔易架. 唯一可以做, 是讀熟D指定範圍攞分, 其他睇你自己斤量啦. ...

Mona,

好耐無見!近來怎樣?

醒目開學勳章

hi

我就係無idea 份卷會點出, 點問, 所以只能等派番份卷番黎先可以再針對性教下佢. 以前自己中學問d咩唔記得晒lu, 再加上而家個trend又變埋, 所以好似老鼠拉龜無訂埋手咁.

你話學校主張read to learn, 但係又唔覺佢要d學生睇好多書呀. 當然班主任有叫到(迎新日時講的), 但係就無話功課係睇reader.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-4 17:01 發表
Hi,

我是F2 媽咪, 中學唔再死背書勒, 這校主張 READ TO LEARN, 所以唔會派NOTES, 通常用實例發問, 要自己發揮的, 要識得表達, 都唔易架. 唯一可以做, 是讀熟D指定範圍攞分, 其他睇你自己斤量啦. ...

Hi Noel,

你就好啦, 個仔入精英班, 我女話F1有人同你仔個名一模一樣的, 叫他去查下吧. 遲d約你同queenie 出來傾計吧.

原帖由 noelching39 於 10-10-4 18:17 發表

Mona,

好耐無見!近來怎樣?

Hi Andyrain,

你話學校主張read to learn (from text book, 自己找重點溫)
唔駛太擔心, exam前一般會派上年份卷作quiz做, 唔計分的, 你便可看其模式了.

醒目開學勳章

Hi, monaleung

謝謝你的回覆. 聽到考試前會有quiz 都好d. 亞仔so far都鐘意間學校, 佢都話d 師兄師姐都好nice的.  

想請問內聯網係咪通常都無咩野睇架?? 我9月頭上左去幾日, 都無咩發現.

謝謝.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-5 12:07 發表
Hi Andyrain,

你話學校主張read to learn (from text book, 自己找重點溫)
唔駛太擔心, exam前一般會派上年份卷作quiz做, 唔計分的, 你便可看其模式了.

一般係無咩野睇, 但有些功課會在網上交, 有時用作老師通知學生資訊等, 會有event 相片睇下咁.

最重要是, 考試範圍都在網上出的, 要自己下載 (個別老師都會在堂上講的).

醒目開學勳章

ic, 唔該晒你. 咁我耐唔耐 or 聽到亞仔講時就上去look 一look先.

原帖由 MonaLeung 於 10-10-5 15:34 發表
一般係無咩野睇, 但有些功課會在網上交, 有時用作老師通知學生資訊等, 會有event 相片睇下咁.

最重要是, 考試範圍都在網上出的, 要自己下載 (個別老師都會在堂上講的). ...

原帖由 AndyRain 於 10-10-5 15:58 發表
ic, 唔該晒你. 咁我耐唔耐 or 聽到亞仔講時就上去look 一look先.

謝謝您們的資料^^, 我兒子都好鐘意間學校,他說有什麼不明白可以問 lunch prefect, 們都樂意教他.
雖然沒有太多功課,但要做好多book report – Chn 8, Eng 12, Mathe 1, PC 1… & 40個錯別字…..當然仍沒開始做,
god bless him la !

原帖由 ILMa 於 10-10-5 21:55 發表

謝謝您們的資料^^, 我兒子都好鐘意間學校,他說有什麼不明白可以問 lunch prefect, 他們都樂意教他.
雖然沒有太多功課,但要做好多book report – Chn 8, Eng 12, Mathe 1, PC 1… & 40個錯別字…..當然他仍沒開始做,
...

我差點忘了問,我不能參加家長日(要出trip,
好可憐 ><! ), 會議內容會post上網嗎?

醒目開學勳章

你的孩子唔多功課嗎? 我那個多呀, 上星期四(星期五係假期)有9樣.  平時每日都2-4樣. 我反而聽唔到佢話要做好多book report呀. 40個錯別字就有(同樣都係未開始做啦).

chn 8 係咩黎? 中文第8課?? 我地應該無教第8課喎, 因為尋晚先問完佢, 係順序教左頭3課咋.

原帖由 ILMa 於 10-10-5 21:55 發表

謝謝您們的資料^^, 我兒子都好鐘意間學校,他說有什麼不明白可以問 lunch prefect, 他們都樂意教他.
雖然沒有太多功課,但要做好多book report – Chn 8, Eng 12, Mathe 1, PC 1… & 40個錯別字…..當然他仍沒開始做,
...
‹ 上一主題|下一主題