用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 14個月大怎栽培?
go

14個月大怎栽培? [複製鏈接]

0    0    0    0

可以開始學中文字, 只學英唔學中, 再大D會唔想學中文,除非你想佢讀International  可以學數字等, 睇吓佢想學麥就教麥。

我會比佢週圍去,有得撫個 d 地方,例如落雨玩下水,玩下石頭,個時我去踏單車添,大水坑單車公園踏到去沙灘,跟住玩沙。

妳可能當我講笑,我係認真的,小朋友小學前雖要是探索,從探險中找尋興趣,提升思維,手指是探險之門,眼睛接觸多樣情景,激發腦筋。

其次是與人接觸,互動下受別人的情緒影響,再作出適當的行為,從別人去感受自己的行為,提升 EQ。

任何硬知識,遲早都會識,但是思考深度,情緒智慧,就要從『大自然』裹學習。

你囡囡好聰明學野好快, 但我都同意上面有媽咪提及, 唔需要刻意灌d乜嘢入佢個腦入面, 反而同佢出多啲街, 俾佢見多啲生活周遭嘅事物, 甚至睇多啲新聞就ok!
gifted child需要嘅唔係字卡、課程, 而係可以陪佢探討問題嘅父母~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

醒目開學勳章

我bb以家13個月
身邊好多人都話佢好叻,
我冇教佢字
相反
我好似其他媽媽咁帶佢去多d地方玩
從中發覺佢係當中有學習的
好似同佢講花花1-2次
佢就會指住d花花
學字我覺得太辛苦了
唔駛咁早學~~

原帖由 April2009 於 10-7-29 11:50 發表
我想請教下大家媽媽意見, 我唔係唸我囡囡是否gifted,我只係唔想浪費她的potential. 想問下意見應如何栽培佢.

小女14個月,已識A-Z. 亂抽寫在板上佢都讀得出.
幾個月前已識指apple講apple, banana, orange, etc.
有 ...

真係好叻!!贊成其他媽咪的建議,另外,亦可多播古典音樂比佢聽,跟她背下唐詩.我阿仔細時都develop得好快,都係1歲左右認哂a-z....但都遠不及你女兒,因為佢只係可以指,發唔到好多音,我冇刻意教,佢係玩地膠學,咁到14,5個月時佢見到我d書,咁我咁教佢背下詩,因為我自己好喜歡中國文化,歲半左右就朗朗上口,不過如果你喜歡英文,亦可以讀下poem比佢聽. 我很相信你囡囡是資優,對這些孩子,其實唔需要好刻意教,比佢多d free play時間,佢会從中找到一些佢有興趣的東西,發掘和探索,太主導的教授会扼殺主動學習的意欲. 咁細個playgroup我就唔多贊成.

‹ 上一主題|下一主題