用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 10-11 (IK1 H )同學仔召集
樓主: yipyip110
go

10-11 (IK1 H )同學仔召集 [複製鏈接]

我都唸緊join興趣班丫,不過我住西貢,校車唔會提早在2西貢上車,所以麻煩d,可能要係坑口1上車丫。
我應該比佢學創意畫班and跳舞丫

今日第一日開學,你地校車有冇遲呀?

返學 司機溝通出錯以為係另一邊車站上車, 放學遲了35分鐘.
我正在考慮參加那些課外活動

暫時方案一:
英語樂園 + 創意畫班(星期四)

暫時方案二:
創意畫班(星期四) + 中華小墨寶(星期一) + 左右腦繪畫思維訓練 (星期三)

但希望能與多些同班同學一起上課外活動, 令他更易適應及與同學之間建立良好關係.  請問你們如何選擇?

我地返學就遲小小0者5分鐘左右,但放學就離譜遲成1個鐘 ,希望今天會好D啦。
我唸住幫囝囝報2日,英語唱遊班及健腦操,開始時唔想報太多,都想等佢適應左新環境先再慢慢加上去,之後都會報中華小墨寶及創意畫班。
係呢,你地知唔知自己小朋友係咩組呀,我記得囝囝好似係蕃茄組。

記憶中是 "青瓜組"

我囡囡都係tomato組wor,我認得asher 同佢媽媽丫。
我最終報一個創意畫班ja,因為搭校車太麻煩了,又要早咁多返學,又要遲咁多返屋企..........
我個囡返學12:40上車,算ok
返學真係太差了,要6點鐘先返到屋企.....搭個半鐘丫
仲有丫..上落車位又唔就人wor
我條村有個大鈄路,佢地唔肯落,
但係我地村其他校車十部十部都會落
每日我同個女要行餐死丫

我地同組喎,等我返去問下囝囝識唔識Serena同學先
我地返學時間都冇問題,但放學都係好遲,我唸佢地應該係車哂D小學生放學再返校車幼稚園的學生放學,小學生放3點半,理論上應4點半返回學校車4點半放學的幼稚園生,但如果小學生放遲,我地幼稚園既咪要遲囉,不過呢D都係我估估0下,一有機會我會問問,希望快D有改善啦。

原帖由 irene_fong 於 7-9-2010 23:45 發表
我囡囡都係tomato組wor,我認得asher 同佢媽媽丫。
我最終報一個創意畫班ja,因為搭校車太麻煩了,又要早咁多返學,又要遲咁多返屋企..........
我個囡返學12:40上車,算ok
返學真係太差了,要6點鐘先返到屋企.....搭個半 ...

今日囝囝返呢好開心呀...係咁唱同一首歌,又拍手,又拍腳,不過問佢仲有玩D咩就唔講LU...你地D囝囝囡囡返到屋企有冇講係學校做過D咩呀, 一齊分享下啦。

hello,

各位IK1H嘅家長,我地陳以臻Joyce Chan報到啦...我地係栗米組架....我地住荔枝角,校車日日都遲到,返學遲5-15分鐘(仲可以接受),但係放學就好唔掂,第一日遲50分鐘,4點半放學,要5點45分先到,平時我地搭的士返學10分鐘,搭巴士20分鐘,第一日就遲成咁,嚇到我死,我5點15分打返學校,佢又話老師走咗,我真係比佢嚇到癲呀....第二日至第五日每日遲30分鐘左右,我次次問司機聽日會唔會遲,佢次次都答我聽日唔會,但佢第二日一樣會遲,唉!我都無晒氣再問佢啦,唯有下個月唔搭校車,叫姐姐自己湊算啦.....><

咁Tiffany (Hiu Tung) 就搭車見唔到Joyce! 放學 Joyce仲會唔會同 Tiffany 和Tiffany's sister (Phoebe
)到公園玩?  上星期五放學 Joyce and Phoebe係公園兩個一起玩得好開心, 不過 Phoebe 掛住同 Joyce玩, 唔理  Tiffany! 哈!哈!

哈哈,原來TIFFANY就係彤彤呀,我依家先知添....
我地問過老師,佢話臻臻一放學就開始喊,原來佢係課室見住啲家長一個又一個咁接小朋友,而佢自己就坐係度等校車姨姨,而校車又要到4:50左右先開始湊K1嘅小朋友,所以佢話等好耐,好唔開心,無人接佢喎.....我地於是乎今個星期試吓叫姐姐去湊佢放學,4:30湊,行去落去等一陣就有6C,大約4:40左右,返到屋企放低書包啱啱5點,沖過涼食小小野先5:30,臻臻又開心,媽媽又唔駛擔心佢喊,我諗我地暫時都唔搭校車放學,直至佢啲時間好啲,先再搭返校車.....

你地會唔會參加『生命影子計劃』呀??
如果返足90%仲可全數退款,都幾吸引呀。

本來好想參加,但係逄星期日阿囡要學跳舞,所以都係倍阿囡跳舞,唔參加啦...

其實個影子計劃真的不錯, 但因未能安排時間, 所以都唔可以參加了...

Joyce 都已經很乖了, 放學先喊一陣....Asher 上星期 返學都成日喊, 喊了差不多8天, 問佢返學開唔開心, 好唔好玩, 佢又話開心好玩, 問佢點解喊, 佢就話"佢o地留低我係果度, 等我搵到媽媽, 我梗係喊啦".....老師話佢上堂突然諗起媽媽又喊過, 真係難為老師了... 佢都話比我聽認識了幾位同學仔, 包括Harry, Serena, Mimi

我地報左名喇,不過好可惜冇同班同學既家長一齊參加『影子計劃』,如果唔係可以見面交流下。
Harry佢返學至今都表現得好開心,不時都會提起幾個朋友仔的名稱,包括Serena, Asher, Koey, Jaden(希望冇串錯),雖然池老師話佢冇哭過,但有時太過興奮又坐唔定,又有D聽唔明老師講咩,真係有D擔心,希望佢快D適應啦!

今日中秋節啦,祟真在日曆上寫明今日係lanterns day,我一路意為有活動比小朋友玩,一路等緊學校派通告,睇下駛唔駛著華服或帶燈籠,點知原來乜都無,老師昨日只係口頭咁同小朋友講可以帶燈籠返去,我最後都忍唔住寫係手冊問老師,老師話原來學校係無活動的,佢話小朋友可以帶燈籠返去講吓,做吓show and tell,吓,但係老師只係口頭叫小朋友帶,實有小朋友唔識同家長講要帶燈籠啦,咁佢地咪只可以望住啲有燈籠嘅小朋友玩,吓,咁唔係幾好喎...無活動嘅中秋節,真係有啲失望呀....

hello,我係serena媽媽丫,佢都有提起d同學仔丫,例如:asher,joyce同harry喇,哈哈,不過佢話最鍾意同asher玩wor。
我都覺得中秋節要有活動先開心ga,我仲以為佢地有party tim,原來咩都冇。真係有d失望wor,應該著下華服同帶燈籠ma,比小朋友感受一下中秋節氣氛ma。

各位會不會去Open Day呀?  我地會下午2點到去到,睇下有冇機會相見呀。HARRY最近變得唔鍾意返學,問佢點解又唔講,唔知發生咩事,又話唔坐校車唔畫圖畫咁,真係唔知攪邊科。

我地都會去Open Day,比阿囡去玩吓,臻臻之前都話唔想返學,佢話唔鐘意坐校車,後來我地叫姐姐湊佢,佢就好鐘意返學啦....
不過今個星期開始上課外活動,佢又喊返話唔返課外活動,我諗佢又開始唔適應嘞,希望我地個個小朋友都快啲適應啦...
‹ 上一主題|下一主題