用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校如何處理小朋友既自理問題???
樓主: pollybell
go

國際學校如何處理小朋友既自理問題??? [複製鏈接]

你咁講我就放心好多,唔該晒你.
原帖由 oooray 於 10-7-29 15:38 發表

我細個件都係G6PD。舊年(3歲)做過;冇異樣。今年又黎。第一劑做完亦冇異樣。
人人體質唔同,要自行評估風險。唔敢介紹做定唔做;自己就響仁濟(長沙灣政府合署)做;但佢地話有小量"麻黃"(定唔知乜野...唔記得左...總之係G6PD ...

我個女也是在國際幼稚園念書,現準備升讀小一,也是國際學校。 外國人對小朋友的自理能力要求比香港傳統學校高,但我覺得很正常,小朋友年在幼稚園年紀的變化很大,每一個月都可以看到明顯成長,如果只是流鼻涕不干凈,我覺得不用太緊張,你看老外帶他們小朋友去公園玩都不會很管他們,不難看到就算小朋友在地上打滾和爬高、爬低,他們都不會管。  我覺得最重要是你的小朋友在幼稚園念書有沒有進步,他自己喜歡上學還是很怕上學,在定期家長會裏,你通過問老師問題就可以知道他們究竟有沒有留意你的小朋友,這才是最重要。
如你真的很在意老師有沒有替你的小鵬擦鼻涕的話,你可以寫在手冊裏,不過我覺得99% 他們都不會這樣做,這是衛生問題,試想如老師幫A 同學擦完後又跟 B同學擦,然後又跟C同學擦,你會否覺得有無問題嗎? 就算他們擦完後洗手,一天花在擦鼻涕的時間可以很多! 在感冒高峰的季節超過半數同學都帶傷風、感冒上學一點都不奇怪,無理由老師要這樣做。 最實際都是教小朋友自理,不用擔心,他們很快會學好的,這就是人生,不同階段要應付不同的問題。

原帖由 pollybell 於 10-7-28 21:06 發表
我個仔識抹但此終好求其,抹一兩下就算,有時顧住玩流都唔理,有時又順手用手抹,一抹咪成面都係羅,我都有放條毛巾在褲袋叫佢自己抹,但此終要提羅.

謝謝erichkl 意見,可能小朋友第一年讀,所以唔太了解國際學校既背後理念,其實我唔係要求老師幫我個仔抹,無咁大想頭,心想俾提示佢就可以,但經其他媽咪既指教,我完全明白,佢背後既用意,我開心添,因為真係可以訓練佢獨立些唔太依賴其實係好事.
原帖由 erichkl 於 10-7-29 23:21 發表
我個女也是在國際幼稚園念書,現準備升讀小一,也是國際學校。 外國人對小朋友的自理能力要求比香港傳統學校高,但我覺得很正常,小朋友年在幼稚園年紀的變化很大,每一個月都可以看到明顯成長,如果只是流鼻涕不干凈,我覺得不用 ...

小朋友既自理問題.......

記得我對子女讀k1時每日都是齊齊整整出門口,放學時總是狼狼狽狽的背著書包,頸掛圖書袋甩甩漏漏的,一手拿勞作,一手拿外套披頭散髮的落校車,有時還發現回家時左右鞋是調轉了穿。   

見到佢地這樣子起初都會在想究竟學校有沒有老師or姨姨會幫忙整理一下他們,但諗深一層靠老師不如自己多訓練他們自理,多番提點相信問題好快可以解決的。

睇見你既回應真係笑左出黎,好有同感,我個仔落校車都係甩甩漏漏,底褲同面褲卷埋一住,衫又有顏色筆,真係成個街童咁款.
原帖由 丫頭 於 10-7-31 23:54 發表

記得我對子女讀k1時每日都是齊齊整整出門口,放學時總是狼狼狽狽的背著書包,頸掛圖書袋甩甩漏漏的,一手拿勞作,一手拿外套披頭散髮的落校車,有時還發現回家時左右鞋是調轉了穿。   

見到佢地這樣 ...

香港大部分人都被D HELPERS「種」壊晒、小朋友就是小朋友、点会成人可以整整斉斉AH,有時見到D小朋友6、7歳都要HELPER同擦汗、小朋友企住係到、成個儍瓜GUM,真係眼火爆!! 其実都只是一D基本問題、同是否国際学校無関係。 在家提点一下、漸漸応該OK GE,不用太緊張。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

簽名被屏蔽

if this happens in local KGs .... I'm sure that the parents will complain about the school, saying that the janitors and teachers are not caring and "sai sum" enough!

One of my colleagues' (who's a foreigner) kids is studying in an IS primary school and he discovered that his son was "bullied" by his classmates so he "complained" to the teachers and the teachers said, "let the kids solve by themselves"

Kids are spoilt nowadays .... it's good to let them learn to handle things themselves :), no matter studying in local / IS schools ...

原帖由 丫頭 於 10-7-31 23:54 發表

見到佢地這樣 ...

‹ 上一主題|下一主題