用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
樓主: TINGMUM
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高? [複製鏈接]

仲要 身心健康, 學識....等.. 依家年代唔同啦,,
原帖由 TINGMUM 於 10-10-20 13:36 發表
唔單只高度,  仲有皮膚保養, 氣質修養, 健康的身體同品德表現都同樣注重,   各位靚媽當然希望亞女各方面都比亞媽青出於藍,更勝一籌.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

由來經果年計起,係10+5+5, 總共so far 高左20cm.
你女達成你164既心願應該唔難, 重差5cm之嘛
原帖由 noelching39 於 10-10-4 09:34 發表
係咪你個女未來經已標高 10 cm,來經後第一年高 5 cm,之後2 年再高 5 cm,即來了經後總共 10 cm呀,如果係就係好啦,我都希望我個女能來了都高 10 cm,到時會有 164 cm ,想下都開心,不過個個生長唔同,都無得望! ...

以我囝囝經驗, 只要注意均衡飲食, 一定要食早餐, 加上適量運動, 一定會長高

昨日在一個中醫網內發現一些資料,可以與大家分享:

轉骨方--秋天最適宜.作用:幫助長高,男女有別,女孩以補氣為主,男孩則要補腎氣.

時機男女有别,女孩最好在初經來潮後開始,男孩則約開始變聲前,
男在養腎, 應於變聲前,喉結生長時,約13-18歲,
材料:骨碎補,續斷,肉蓯蓉,白术,山藥,桂枝各10g.
作法:所有材料裝入棉袋內,用1500c.c水煮滾,轉小火煮10分鐘即可.但感冒,腹瀉,消化不良者不適合喝...

女生補氣,在初經半年內:
服用期,應於初經來潮時,約11-16歲結束
作用:可改善氣滯血瘀
材料:菟絲子,女貞子,枸杞子,當歸,熟地,杜仲各10g.
作法:同上.
注意:感冒,腹瀉,經期者不宜...

每周吃2帖, 6周為一個療程

[[當然最好請教中醫師]]

另外,除了服用轉骨方,平時可多攝取高鈣食物如牛奶,小魚乾,cheese,芝麻等.
多做跳躍運動如打籃球,跳高等跳躍動作.
而不分男女,每天按摩腳底板的湧泉穴三十下,也能刺激身體長高.:)

每天按摩腳底板的湧泉穴三十下, 就甘簡單
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 Jasber 於 10-10-23 16:56 發表
由來經果年計起,係10+5+5, 總共so far 高左20cm.

好羨慕啊!仲可以高20cm……
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

有冇話每次要打幾內時間?

原帖由 jjapple 於 10-11-7 12:00 發表
打籃球的確有助增高, 要一星期打三四次, 持之以恒.

要長高時,女仔是否會周身骨痛,容易發燒?  呢個幾月個女高o左約2吋.

2 寸 高得好多....
原帖由 TINGMUM 於 10-11-23 11:11 發表
要長高時,女仔是否會周身骨痛,容易發燒?  呢個幾月個女高o左約2吋.

係呀, 由10月至而家, 之前137,而家142cm.  以同齡來講, 比人矮起碼10cm. 我比左中藥保健增高丸佢食, 話食半年有效. 只係食左個幾月, 唔知係咪咁岩, 佢又真係高左, 不過成日周身骨痛, 唔知係咪轉骨, 我停左藥.

是否在華x堂買的增高丸

原帖由 TINGMUM 於 10-11-25 11:10 發表
係呀, 由10月至而家, 之前137,而家142cm.  以同齡來講, 比人矮起碼10cm. 我比左中藥保健增高丸佢食, 話食半年有效. 只係食左個幾月, 唔知係咪咁岩, 佢又真係高左, 不過成日周身骨痛, 唔知係咪轉骨, 我停左藥. ...

食藥唔係幾好喎

我覺得身高係整定既 當然均衡營養同運動可能會幫助再生高d 但無得強求囉

最重要個小朋友身體健康

[quote]原帖由 LLMUMMY 於 10-11-26 11:23 發表
是否在華x堂買的增高丸 - 係呀

原帖由 RSG媽媽 於 10-11-26 13:43 發表
食藥唔係幾好喎

我覺得身高係整定既 當然均衡營養同運動可能會幫助再生高d 但無得強求囉
最重要個小朋友身體健康

我都明o既!  

高左2吋????

原帖由 TINGMUM 於 10-11-26 14:13 發表
[quote]原帖由 LLMUMMY 於 10-11-26 11:23 發表
是否在華x堂買的增高丸 - 係呀

回復 95# TINGMUM 的帖子

你重有冇比個女食?

我買左4津, 真係好貴

LLMUMMY ,
之前提過個女周身痛, 後來對腳行唔到, 仲腫左,睇西醫跌打成個月都未能完全醫好, 好擔心, 後來入院才發現原來佢有扁平足(以前無醫生提過佢有). 可能佢高左同肥左, 腳部支撐力需求大左.

保健藥係幾貴, 唔知係咪真係有效總之個女係肥左同高左. 而家知係因扁平足引起腳痛, 證實同保健藥無關.既然買左半年藥, 我打算比個女食完就唔再買了.....
‹ 上一主題|下一主題