用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
樓主: TINGMUM
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高?

有wow, 我侄仔15-17歲高左好多, 由16xcm 到而家178cm, 佢daddy 話個仔是屬遲發育, 所以仲有得高.

我細女今年九月中一,佢身高169cm,仲未黎m,佢都係日日操水,至於食野方面,佢好鐘意飲奶,其他食物,我唔比佢揀,要乜野都食.休息就唔使我理,佢晚晚都定時瞓.
我大女15yrs,身高173cm,黎咗m,好明顯高得慢咗,或者開始停,佢同阿妹休息,食野都一樣

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Nymph_ 於 10-7-31 12:45 發表
我細女今年九月中一,佢身高169cm,仲未黎m,佢都係日日操水,至於食野方面,佢好鐘意飲奶,其他食物,我唔比佢揀,要乜野都食.休息就唔使我理,佢晚晚都定時瞓.
我大女15yrs,身高173cm,黎咗m,好明顯高得慢咗,或者開始停,佢同 ...

都幾高呀,
我女升中三, 160cm,
希望佢高多5cm.

我女11歲來經個年高左10cm,之後果年高左5cm,再之後兩年先高了5cm,再之後即係近一年差不多冇高過, now 162cm, 有得高多少少就好喇!

原帖由 tocan 於 10-7-30 09:37 發表
趁未來經,做多d運動, 來左會慢d. 其實我都想知有無女孩子,來經後仍會增高10-15cm?

令女孩子羨慕的高度呀

我大女15yrs,身高173cm,黎咗m,好明顯高得慢咗,或者開始停,佢同 ...

我女都係今年升中一, 高166cm, m都重未來, 我反而吾想佢太高, (最好停係處吾好再長高) 佢近2年每年高10cm , 咩運動都無參與, 我想係遺傳有關, 我2公婆都係高人...只希望佢吾好高過175cm 就滿足了....

聽你咁講都放心d, 我個女又係差不多11歲來經,現在來了2個月,才147cm,我好驚佢高得少. 我有160cm , 希望佢起碼同我一樣啦!那請問來經後是否做很多運動?

原帖由 Jasber 於 10-7-31 14:06 發表
我女11歲來經個年高左10cm,之後果年高左5cm,再之後兩年先高了5cm,再之後即係近一年差不多冇高過, now 162cm, 有得高多少少就好喇!

唉 我女都係升中三, 得153cm, 佢吾係要求高, 希望高多4-5cm.
原帖由 ZZdaphne 於 10-7-31 13:12 發表

都幾高呀,
我女升中三, 160cm,
希望佢高多5cm.

冇呀! 細果時都重有游下水,自青春期,就唔肯泳衣示人

原帖由 tocan 於 10-7-31 23:33 發表
聽你咁講都放心d, 我個女又係差不多11歲來經,現在來了2個月,才147cm,我好驚佢高得少. 我有160cm , 希望佢起碼同我一樣啦!那請問來經後是否做很多運動?

...

原帖由 kiwaiwong 於 10-8-2 10:04 發表
唉 我女都係升中三, 得153cm, 佢吾係要求高, 希望高多4-5cm.

唉! 我呀女高度同你囡囡差唔多, 只得152cm, 我都係想佢高多6cm左右.

我個女都係呀,自從開始來M, 就唔中意游水啦!

原帖由 Jasber 於 10-8-2 11:32 發表
冇呀! 細果時都重有游下水,自青春期,就唔肯泳衣示人

我個女而家得134cm, 你地話我點會唔擔心?
我希望佢起碼有我的高度160cm.
睇返你地的回應,
我估個女細粒可能同偏食以及睡眠少有關.

唔知亞媽遲來m, 個女會唔會遺傳一樣遲來m?

我個女而家140cm,11歲未來m,是否現在就要食多食物,做多運動.我倆公婆都很矮,好怕我個女都一樣.田七是否要來m先食得?

me too!

原帖由 kiwaiwong 於 10-8-2 10:04 發表

田七有人話男仔好d.女仔就唔知.
如果未來m,食佢,會唔會提早來,甘咪仲衰..
女仔有 160cm 就心滿意足啦.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

請問田七對男仔有物好處?

唔清楚,不過有d媽咪都有比仔仔食,話會高..
其實西醫話唔得既.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

點食法?

原帖由 dder 於 10-8-29 17:51 發表
唔清楚,不過有d媽咪都有比仔仔食,話會高..
其實西醫話唔得既.

LLMUMMY,

我細佬細時好矮, 媽咪係佢發育期(12歲起)成日炖雞加中藥(有三七成份), 係d細細隻斤幾的嫩雞. 細佬又成日去打籃球. 真係高得好快, 小學是排最前的矮仔, 中學己有5尺9. 唔知係中藥加嫩雞有效定係籃球有效. 你可以問下中醫中藥成份是什麼.  

朋友幫我book了個中醫比囡囡調理,要等到10月才有期. 如有效會再報料.